Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Οι καιροί απαιτούν αλλαγή πολιτικών και λύσεις

Του Νίκου Χρυσόγελου
(μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας για ευρωεκλογές)

Σε μια εποχή οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης η αμφισβήτηση και η κριτική δεν μπορούν παρά να συνοδεύονται από προτάσεις που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν απλώς να περιμένουν να επωφεληθούν από την κρίση του «αντιπάλου».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε με την είσοδο μας στη Βουλή και την Ευρωβουλή να επηρεάσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και να φέρουμε στο προσκήνιο σημαντικά πολιτικά θέματα , όπως η προώθηση ενός συμμετοχικού μοντέλου διακυβέρνησης, η αντιμετώπισης της διαφθοράς, η απεξάρτηση της διοίκησης από τον κομματικό έλεγχο και τις πελατειακές σχέσεις, η αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης προς πιο βιώσιμη κατεύθυνση, η ιεράρχησης της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος ως πρώτης προτεραιότητας, η ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διάστασης στις οικονομικές πολιτικές στο πλαίσιο ενός Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου. Αυτή η πολιτική επιδίωξη μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από τη διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών-κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών για συγκεκριμένες πολιτικές αλλαγές και λύσεις. Πολλές αποφάσεις, για παράδειγμα του Ευρωκοινοβουλίου, έχουν στηριχθεί σε πλειοψηφίες που δημιουργήθηκαν από δυνάμεις όπως οι Πράσινοι που είναι –αριθμητικά-μειοψηφικές αλλά κερδίζουν την υποστήριξη και άλλων πολιτικών ομάδων.

Επιδιώκουμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποιο από τα δύο κόμματα εξουσίας να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι μια πολιτική δύναμη που επιδιώκει με κάθε τρόπο και τίμημα να πάρει μέρος στο μοίρασμα της εξουσίας, δεν είμαστε λιγούρηδες της εξουσίας, αλλά από την άλλη γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς με κάποιον τρόπο να συνεργάζονται περισσότερο από ένα κόμμα, δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε κάτω από προϋποθέσεις τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο ή μέσα από την υπό όρους υποστήριξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που θα είναι υποχρεωμένη να διαβουλεύεται ουσιαστικά με την κοινωνία των πολιτών, το κοινοβούλιο αλλά και τα άλλα κόμματα και να προωθεί μια πιο πράσινη πολιτική. Είναι μια πρό(σ)κληση και προς τα άλλα κόμματα να αλλάξουν όπως απαιτούν οι καιροί.

(Άρθρο στην Αυγή 16/2/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: