Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αποτελέσματα επίσκεψης πράσινων αυτοδιοικητικών στις Βρυξέλες

Αποτελέσματα επίσκεψης πράσινων εκλεγμένων συμβούλων στο Ευρωκοινοβούλιο και συναντήσεις με ευρωπαϊκά δίκτυα για την αυτοδιοίκηση

Σειρά επαφών στις Βρυξέλες για θέματα νησιωτικότητας, καλών πρακτικών στην αυτοδιοίκηση, βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης και περιβαλλοντικών πολιτικών είχε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, στο πλαίσιο επίσκεψης στις 15 και 16 Μαρτίου των πράσινων εκλεγμένων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων και σεμιναρίου για πετυχημένες πρωτοβουλίες των Πράσινων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η επίσκεψη, που είχε μεγάλη επιτυχία, έγινε μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Μιχάλη Τρεμόπουλου και είχε ως στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και την απόκτηση εμπειριών γύρω από την ανάπτυξη πράσινων τοπικών πολιτικών.
Στις 15 Μαρτίου η αποστολή παρακολούθησε σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διοργανώθηκε με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα για τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες των Πράσινων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στη διάρκεια του σεμιναρίου εκπρόσωποι των Βέλγων Πράσινων (Benoît Lechat, στέλεχος του Βελγικού Πράσινου Ινστιτούτου Etopia, Didier Coeurnelle δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο του Μόλενμπεκ Βρυξελλών. Γιάννης Παπαγεωργιάδης, στέλεχος των Πράσινων στις Βρυξέλλες ) ενημέρωσαν την αποστολή και συζήτησαν με τους Έλληνες για θέματα πετυχημένων πράσινων πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, την προετοιμασία για τις τοπικές εκλογές του 2012 και θέματα διαπολιτισμικής συνεργασίας.
Οι Έλληνες πράσινοι Σύμβουλοι στη συνέχεια συζήτησαν με τους εκπροσώπους του Πράσινου Ευρωπαϊκού Ιδρύματος (Leonore Gewessler, Claude Weinber (Green European Foundation, GEF επιστημονικού - πολιτικού ινστιτούτου τεκμηρίωσης και εκπαίδευσης σε θέματα πράσινης και περιφερειακής πολιτικής) για το ρόλο, τη δομή, τις λειτουργίες και τη σημασία του πολιτικού ιδρύματος στο σχεδιασμό και στη έρευνα θεμάτων πολιτικής οικολογίας. Ο Eric Luyckx παρουσίασε το παράδειγμα του Βέλγικου ινστιτούτου Etopia και την παρέμβασή του σε τοπικό επίπεδο. Η εμπειρία αυτή κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων θα αποδειχθεί χρήσιμη για το υπό συγκρότηση ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο (στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχει και ο Νίκος Χρυσόγελος).
Στις 16 Μαρτίου η αποστολή πήρε μέρος στην άριστα οργανωμένη Δημόσια Διαβούλευση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τις καλές πρακτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στο πρώτο μέρος πράσινοι ευρωβουλευτές από την Αυστρία (Eva Lichtenberger), το Βέλγιο (Philipp Lamberts), την Ισπανία (Raul Romeva) παρουσίασαν δράσεις και έργα που μπορούν να υλοποιηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση πάνω σε θέματα βιώσιμων μετακινήσεων, πράσινης οικονομίας και πολυπολιτισμικότητας, ενώ ο Έλληνας πράσινος ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος παρουσίασε τον εμπλουτισμένο «Οδηγό για τα πράσινα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεση της η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν από τους εκπρόσωπους τους τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα και προγράμματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση πάνω σε θέματα:
- Διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο Philippe Micheaux Naudet (εκπρόσωπος του Δικτύου Πόλεων και Περιφερειών για την Ανακύκλωση (ACR+)) παρουσίασε την καμπάνια για μείωση των απορριμμάτων από 400-500 κιλά, που είναι σήμερα, στα 100 κιλά ανά άτομο το χρόνο.
- Ενέργειας και Μεταφορών. Ο Pedro Ballesteros Torres, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Μεταφορών, παρουσίασε την πρωτοβουλία Σύμφωνο των Δημάρχων που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές και ανέλυσε τις ευκαιρίες αλλά και τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται για τους συμμετέχοντες Δήμους και Περιφέρειες.
- Βιώσιμων πόλεων. Ο Peter Defranceschi, από το δίκτυο για βιώσιμες πόλεις ICLEI Europe μίλησε για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα-χρέος των πόλεων αλλά και τα μεγάλα περιθώριο που έχουν να γίνουν πιο βιώσιμες και να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
- Βιώσιμης νησιωτικής ανάπτυξης και περιφερειακών πολιτικών συνοχής. Η Carina Piaguet, από την Ένωση Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρώπης (INSULEUR), παρουσίασε τις δυνατότητες και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ περιφερειών με στόχο τη συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
- Δικτύωσης και της διακρατικής συνεργασίας πόλεων. Η Jorgina Cuixart, από το δίκτυο EUROCITIES μίλησε για θέματα συνεργασίας - δικτύωσης, και την προστιθέμενη αξία της διακρατικής συνεργασίας.
Η δεύτερη μέρα έκλεισε με την παρακολούθηση της πανευρωπαϊκής πρώτης παρουσίασης του νέου βιβλίου του Λέστερ Μπράουν, με τίτλο «World on the edge» (Ο κόσμος στα όρια) που οργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο. Η παρουσίαση έγινε μέσα σε κατάμεστη αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου όπου τουλάχιστον 200 άτομα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Αμερικανό συγγραφέα που έχει χαρακτηριστεί ως «γκουρού του περιβαλλοντικού κινήματος» (Telegraph της Καλκούτας) κι ως “ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του κόσμου” (Washington Post).
Στο περιθώριο των εργασιών η ομάδα των Ελλήνων Αυτοδιοικητικών είχε την ευκαιρία να συνεδριάσει, για να προγραμματίσει και να συντονίσει τις δικές της δράσεις και παρεμβάσεις στην Ελληνική κοινωνία ώστε η παρουσία τους στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να συμβάλει αποτελεσματικά και ουσιαστικά στη διαμόρφωση πράσινων τοπικών πολιτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: