Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

ΑΣΩΠΟΣ: ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Δήλωση στον ΣΚΑΙ για το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού http://www.skai.gr/master_avod.php?id=112577 στις 25/2-/2009


ΑΣΩΠΟΣ: ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΝΑ ΕΞΥΓΙΑΝΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην προσπάθεια και στην γενικότερη κινητοποίηση να εξυγιανθεί η ευρύτερη περιοχή που σήμερα έχει ρυπανθεί από τα απόβλητα των βιομηχανιών στα Οινόφυτα και κακές γεωργικές πρακτικές. Στέκονται στο πλευρό όλων των πολιτών και φορέων που θέλουν να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων και των εργαζόμενων στην περιοχή, να πιέσουν αλλά και να βοηθήσουν τις βιομηχανίες να στραφούν προς καθαρές παραγωγικές διαδικασίες και πράσινες τεχνολογίες, τους αγρότες να παράγουν πράγματι καθαρά και ασφαλή για τους καταναλωτές προϊόντα.
Καλούν σε μαζική συμμετοχή στην καμπάνια συλλογής υπογραφών για τη λήψη μέτρων και την προστασία της περιοχής.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι φέρνουν το θέμα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με εκδήλωση τον Απρίλιο σε συνεργασία με την Ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών.
Όπως δήλωσε το μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελος: «Το να κρύβουμε το πρόβλημα της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού κάτω από το χαλί - όπως γίνονταν τόσα χρόνια - δεν ωφελεί ούτε τους κατοίκους ούτε τη βιομηχανία ούτε τους γεωργούς. Το πρόβλημα υπάρχει και οι απειλές ή η άσκηση βίας εναντίον των ανθρώπων που αγωνίζονται για την επίλυση του προβλήματος είναι παράλογη αλλά και επικίνδυνη. Η πολιτεία έχει ευθύνη να κάνει ξεκάθαρο σε όλους ότι παρόμοιες πρακτικές δεν γίνονται ανεκτές».
"Ενάμισης χρόνος πέρασε από τον Αύγουστο του 2007, όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα της ρύπανσης των υπόγειων νερών των περιοχών του Ασωπού ποταμού και η ρύπανση συνεχίζεται χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες στους ρυπαίνοντες – κατά παράβαση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη. Η τότε σχετική ανακοίνωση του Υπουργού κου Σουφλιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος αφορούσε στην ταυτοποίηση των ρύπων με τις δραστηριότητες πέριξ του ποταμού και της υδρολογικής λεκάνης. Τι έχει κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ από τότε; Ακόμα και σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι βιομηχανίες που έχουν την κύρια ευθύνη για τη ρύπανση – αν και είναι σχετικά εύκολο με βάση την παραγωγική τους διαδικασία και άλλους παράγοντες που μπορούν να εξεταστούν - ώστε να αναλάβουν και το πλήρες κόστος της εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών καθώς και της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βλάβης που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
«Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζει να αποτελεί η περίπτωση του Ασωπού όχι μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένης περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά και χαρακτηριστική περίπτωση περιβαλλοντικής και κοινωνικής διαφθοράς της πολιτικής εξουσίας».

Πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, τηλ 6936672882, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: