Στην κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της λεγόμενης τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και της Ελλάδας για ένα νέο πακέτο βοήθειας αναφέρεται ο Sven Giegold, γερμανός ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική:
"Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα είναι αναμφισβήτητα δυσχερής. Δεν είναι πλέον ορατές πραγματικά καλές λύσεις. Η Ελλάδα σημείωσε έναν ταχύ ρυθμό μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να απέχει παρασάγγες από τον στόχο ανάκτησης της ανταγωνιστικότητάς της. Η απροθυμία και η ανικανότητα της ελληνικής ηγεσίας να καταπιαστεί με το θέμα των παράλογων και αναποτελεσματικών προνομίων έχει οδηγήσει σε μια επικίνδυνη αποξένωση μεταξύ των εταίρων της τρόικα αφενός, και της ελληνικής κυβέρνησης αφετέρου.
Σε αυτήν την κατάσταση συνιστά σοβαρό σφάλμα των εταίρων της ΕΕ η μονόπλευρη εστίαση στην έλλειψη προόδου όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά πιο εύκολο να απαντά θέτοντας αυστηρούς όρους. Παραβλέπουν τα βασικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: ένας δυσλειτουργικός δημόσιος τομέας, έλλειψη επενδύσεων για το μέλλον, κλειστές αγορές και μια κραυγαλέα υστέρηση στα φορολογικά έσοδα. Σε πολλές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν, συχνά πλέον δεν καταβάλλεται καν κατώτατος μισθός. Η μείωση του κατώτατου μισθού από τα 700 € μεικτά το μήνα στα 600 €, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μισθούς, με τους οποίους οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να ζήσουν στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, η κατάργηση του 14ου ή και του 13ου μισθού στο Δημόσιο πλήττει και τους χαμηλότερους εισοδηματίες. Η ΕΕ παραβιάζει τις δικές της κοινωνικές αξίες, που αποτυπώνονται στα άρθρα 2 και 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τους στόχους της καταπολέμησης της φτώχειας στο πλαίσιο της στρατηγικής «ΕΕ 2020».
Η τρόικα διαπράττει επίσης με τη μονομερή πολιτική της και ένα σοβαρό από πολιτική σκοπιά σφάλμα. Αντί να δημιουργεί ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα στους έλληνες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, η τρόικα θα όφειλε να επικεντρώσει τις απαιτήσεις της στα άδικα προνόμια. Οι μεταρρυθμίσεις που στερούνται πολιτικής υποστήριξης δεν θα λειτουργήσουν ούτε σε οικονομικό επίπεδο. Η τρόικα θα πρέπει να εστιάσει τις αξιώσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής ανταγωνισμού πολιτικές ανταγωνισμού και συμπίεσης των τιμών, τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών μεταξύ ιδιωτικής περιουσίας και δημοσίων χρεών. Αυτό απαιτεί επίσης μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση κατά της φοροδιαφυγής και υπέρ της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τη φυγή κεφαλαίων από τη Νότια Ευρώπη. "
Γραφείο Τύπου της Ομάδας των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου