Η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης, γνωστή και ως ACTA, είναι αμφίβολο αν είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και είναι πιθανό να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις ελευθερίες στο διαδίκτυο, την ελευθερία της έκφρασης καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση σε φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες, που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις και όπου υπάρχει μεγαλύτερη εξάρτηση από φτηνότερα γενόσημα φάρμακα, όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 από τα κράτη μέλη της, συμπεριλαμβανομένης δυστυχώς και της Ελλάδας, έχουν ήδη υπογράψει τη συμφωνία, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια παρέμβασης καθώς βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, συμμετείχε στην πρόσφατη κινητοποίηση της ομάδας των Πράσινων έξω από το κτήριο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναλάβουν δράση ενάντια στην ACTA. Η ομάδα των Πράσινων εδώ και καιρό πραγματοποιεί εκστρατεία ενάντια στην συμφωνία, καθώς θεωρεί σκανδαλώδη την έλλειψη διαφάνειας σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξή της, ενώ προσπαθεί να πείσει τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες να λάβουν σοβαρά υπόψη την ολοένα αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών σχετικά με την υιοθέτηση και εφαρμογή της.
Ήδη η ομάδα των Πράσινων ζήτησε από το Ευρωκοινοβούλιο να λάβει μια νομική γνωμοδότηση από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τη συμβατότητα της συμφωνίας με τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η ίδια η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ χαιρέτισε την πρωτοβουλία που θα διαλευκάνει κατά πόσο η ACTA μπορεί να περιορίσει τις ελευθερίες στο διαδίκτυο και την ελευθερία της έκφρασης.
Η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις τις ερχόμενες εβδομάδες με στόχο να πείσει ευρωβουλευτές από τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Με φόντο τις ολοένα αυξανόμενες ανησυχίες και αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών, μια σειρά χωρών (με πιο πρόσφατα παραδείγματα τη Γερμανία και την Ολλανδία) αλλά και πολιτικών έχουν αρχίσει να έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την υιοθέτηση της ACTA.
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Η ACTA, μια εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δημοκρατική νομιμότητα και κοινωνικό έλεγχο, παρά τις σφοδρότατες αντιδράσεις εκατομμυρίων πολιτών σε όλο το κόσμο, παραβιάζει κατάφορα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι μόνο περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης και την ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο, αλλά δημιουργεί ένα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία πλαίσιο σε ότι αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σε φάρμακα και τη διασφάλιση πατεντών βιοτεχνολογίας από τη βιομηχανία. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να αναληφθούν δράσεις για να μην υιοθετηθεί η εμπορική αυτή συμφωνία αλλά και να πιεστεί η κυβέρνηση της χώρας μας να αποσύρει την υπογραφή της.»
Το βίντεο από τη διαδήλωση:
http://www.greens-efa-service.org/medialib/mcinfo/pub/en/scc/2819
Χρήσιμα άρθρα στα αγγλικά:
- ACTA and basic rights http://www.greens-efa.eu/acta-and-basic-rights-5290.html
- ACTA and Access to Medicines, http://rfc.act-on-acta.eu/access-to-medicines
- Compatibility ACTA with the European Convention on Human Rights & the EU Charter of Fundamental Rights, http://rfc.act-on-acta.eu/fundamental-rights, ACTA text: http://trade.ec.europa.eu/doclib/html/147937.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου