Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη στη εφημερίδα ΣΙΦΝΑΪΚΑ ΝΕA

H συνέντευξη με τον Νίκο Χρυσόγελο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΣΙΦΝΑΪΚΑ ΝΕΑ, τεύχος Ιανουαρίου 2012

1. Από Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Ευρωβουλευτής! Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα. Μπορείς να μας εξηγήσεις λίγο τη διαδικασία που καθιέρωσε το κόμμα σας για αυτή την εναλλαγή; Θα γίνει αντικατάσταση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Νίκος Χρυσόγελος: Είχαμε δεσμευτεί ότι η θητεία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων θα μοιράζονταν στα δύο, στο πλαίσιο της εναλλαγής. Αντικαθιστώ τον Μ. Τρεμόπουλο,  που είχε πολύ πετυχημένη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο επί 2,5 χρόνια. Συμμετοχή στην πολιτική δεν σημαίνει ότι κάποιος μένει 10 -20 χρόνια στην ίδια θέση, διαμορφώνοντας ιδιαίτερα δικά του συμφέροντα.
Για το Ν Αιγαίο, αποφασίσαμε όλοι μαζί να παραμείνω στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες,  αυτός ο διπλός ρόλος μπορεί να φέρει πιο κοντά την περιφέρεια Ν. Αιγαίου στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και σχεδιασμούς, αλλά και την Ευρώπη λίγο πιο κοντά στα νησιά και τη νησιωτικότητά μας.

2.    Πως πιστεύεις ότι μπορείς από τη θέση του Ευρωβουλευτή να συμβάλεις στην άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας μας αυτή τη περίοδο; Ποιο από όλα τα προβλήματα της εποχής θεωρείς σημαντικότερο και προτεραιότητα για τη θητεία σου στο Ευρωκοινοβούλιο;

Ν.Χ Χρειαζόμαστε εναλλακτική στρατηγική διεξόδου από την κρίση, με πρωτοβουλία της κοινωνίας. Να περάσουμε από την οργή ή την απογοήτευση, στην αυτό-οργάνωση και την αλληλεγγύη, πολύ περισσότερο τώρα που εξαπλώνεται η αποσύνθεση του παλιού πολιτικού συστήματος. Δεν βοηθάει η σκέτη αντίθεση στην αποτυχημένη πολιτική που προωθεί η τρόικα και οι κυβερνήσεις. Είναι θέμα επιβίωσης μας η προώθηση μιας διαφορετικής πολιτικής πρότασης με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας που θα είναι όμως κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη, παράλληλα με μια  ισορροπημένη πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Θα επιδιώξω να συμβάλλω σε αυτό με εκδηλώσεις, ερωτήσεις, εκθέσεις, πολιτικές πρωτοβουλίες, πολιτικό διάλογο σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα των Πρασίνων. Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο και στις χώρες τους έχουν εκφράσει με συνέπεια την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ενδεικτικά: Στο ελληνο-γερμανικό συνέδριο που έγινε πρόσφατα στο Βερολίνο για την ελληνική κρίση συζητήσαμε με τους γερμανούς πράσινους βουλευτές τα επόμενα βήματα του σχείου ελληνο-γερμανικής συνεργασίας και βοήθειας που προωθούν. Με τους συναδέλφους πράσινους ευρωβουλευτές  οργανώνουμε κοινές πολιτικές παρεμβάσεις στις 4 χώρες του νότου κι εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες με στόχο διαφορετικές ευρωπαϊκές πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης. Στις 10 Φεβρουαρίου δίνουμε από κοινού συνέντευξη τύπου με τον Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συν-πρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Σχεδιάζουμε, επίσης, εκδηλώσεις για σύγχρονες μορφές αλληλεγγύης, δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, ανάπτυξη δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν βασίζονται στο χρήμα.

3. Από τα προβλήματα που αντιμετώπισες στο Περιφερειακό Συμβούλιο ποια θα μεταφέρεις στο Ευρωκοινοβούλιο; Με τι προσδοκίες επίλυσης ή αντιμετώπισης;

Ν.Χ: Θα βοηθήσει αν πάρουμε μαθήματα από τον τρόπο δουλειάς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να βελτιώσουμε την δημοκρατική λειτουργία, την αποτελεσματικότητα, τον πολιτικό διάλογο στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στους επιστημονικούς συνεργάτες συμμετέχουν και γνώστες του νησιωτικού χώρου για να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και έγκαιρη ενεργοποίηση των περιφερειών, ώστε να αξιοποιήσουν όποια εργαλεία υπάρχουν στις ευρωπαϊκές πολιτικές, για την μακροχρόνια ευημερία τους. Απαιτείται, όμως, να έχουμε σταθερή παρέμβαση στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αξιοπιστία, τεκμηριωμένες θέσεις και να διαμορφώσουμε, μέσα από διάλογο, ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης για το σύνολο της περιφέρειας Ν. Αιγαίου και για κάθε νησί που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: βιωσιμότητα, κοινωνική συνοχή κι απασχόληση.

Αυτή την περίοδο διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο διάλογος για το μέλλον πολλών ευρωπαϊκών πολιτικών για την περίοδο 2014-2020. Ήδη έχω αναλάβει και εγώ να παρουσιάσω απόψεις και εκθέσεις σε σχέση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να τις  επηρεάσουμε σε μια σειρά θέματα. Θα επιδιώξω να έχουμε συστηματικό διάλογο με τα Περιφερειακά Συμβούλια καθώς και τους νησιωτικούς φορείς, ώστε να συζητιούνται τα πολύ σημαντικά αυτά θέματα και στη χώρα μας αλλά και να έχουμε από κοινού ενεργή παρουσία στην διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έστω και στο 12 παρά ένα.

Μέσα στο 2012 οργανώνω, επίσης, μια σειρά ημερίδων με στόχο μεταφορά καλών πρακτικών και προώθηση των συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για:  συμμετοχικές- συνεταιριστικές επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους, μεταστροφή του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου προς πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες, προώθηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης των λιμανιών, διασφάλιση ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών όλο τον χρόνο, κοινωνική συνοχή σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές, δημιουργία θέσεων εργασίας σε φυσικές προστατευόμενες περιοχές κ.ά.

4.    Πώς σκέφτεσαι να βοηθήσεις τη Σίφνο, τους κατοίκους της και το περιβάλλον της από τη νέα σου θέση; Ποια θεωρείς τα σημαντικότερα θέματα της Σίφνου, και πως μπορείς να βοηθήσεις;

Ν.Χ: Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σίφνος είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν κι άλλα νησιά του νοτίου Αιγαίου. Η Σίφνος, όμως, μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο για ένα «πράσινο νησί», να δουλέψουμε από κοινού για να μετατραπεί σε ένα νησί που διασφαλίζει με τις δικές του δυνάμεις τις ανάγκες του σε ενέργεια, νερό, φυσικούς πόρους, αγροτικά προϊόντα και είδη διατροφής, με σεβασμό στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Μπορούμε να κάνουμε τη Σίφνο το πρώτο νησί που θα απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα, αξιοποιώντας, προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος, έξυπνα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παράλληλα ένα νησί των τεχνών και της οικολογίας. Εκεί νομίζω ότι είναι το μέλλον όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ένα που θα αξίζει να ζεις 12 μήνες το χρόνο, θέσεις εργασίας που θα τραβήξουν ίσως και νέους μας που σήμερα ζουν στην Αθήνα ή προσανατολίζονται να φύγουν σε κάποια άλλη χώρα.
Μπορώ να συμβάλλω  σε θέματα  ενημέρωσης, μεταφοράς καλών πρακτικών, συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς, αξιοποίησης της διάθεσης αλληλεγγύης που υπάρχει σε τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και των δυνατοτήτων που προσφέρουν ευρωπαϊκές πολιτικές και προγράμματα στους τομείς της οικονομίας, του οικολογικού τουρισμού, των συγκοινωνιών, της κοινωνικής συνοχής, των κοινωνικών υποδομών, της περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής.

5.    Και μία ερώτηση επίκαιρου τοπικού ενδιαφέροντος : Πως θα μπορούσε η περιοχή NATURA της Σίφνου να αποτελέσει πηγή εισοδήματος για την τοπική κοινωνία χωρίς να καταστραφεί; Τι λέει η Ε.Ε. γι αυτό;

Ν.Χ: Η προστασία και η διαχείριση του περιβάλλοντος, ο σωστός χωροταξικός σχεδιασμός και οι συμφωνημένες χρήσεις γης, πρέπει να είναι η βάση για την μακροχρόνια ευημερία της Σίφνου. Σήμερα ο φυσικός πλούτος είναι διπλά ανεκτίμητος. Πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα και πολιτικές συνεισφέρουν στην προστασία και δημιουργούν συμπληρωματικές πηγές εισοδημάτων.
Χρειάζεται, όμως, να προσπαθήσουμε περισσότερο και να μάθουμε από την εμπειρία άλλων περιοχών, που έχουν δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας γύρω από την προστασία και διαχείριση παρόμοιων περιοχών, δραστηριότητες που οδηγούν σε μια ισορροπημένη οικονομική δραστηριότητα προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

Πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες στο νησί μας επωφελούνται από την μοναδική, ιδιαίτερα για κυκλαδίτικο νησί, αυτή περιοχή. Θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει η Σίφνος πόλο έλξης φοιτητών και ερευνητών από διάφορες χώρες, οικολογικών επισκεπτών, περιπατητών, καλλιτεχνών, φωτογράφων. Η υψηλής οικολογικής αξίας περιοχή θα μπορούσε να συνδεθεί με υψηλής ποιότητας βιολογικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ημερίδες και “θερινά σχολεία” οικολογικής αρχιτεκτονικής  και νέων προτύπων και αξιών καθημερινής ζωής, οικολογικής διαχείρισης των εδαφών και προστασίας από τη διάβρωση, παρουσίασης σε ετήσια βάση “πράσινων -οικολογικών τεχνικών και καινοτομιών” κατάλληλων για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μικρές κοινότητες όπως η Σίφνος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: