Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ημερίδα για γεωργία κτηνοτροφία στην Ρόδο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Γεωργία και κτηνοτροφία στο Ν. Αιγαίο την εποχή της οικονομικής και κλιματικής κρίσης: προβλήματα, ευκαιρίες, πρωτοβουλίες» που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Κίνηση «Οικολογικός Άνεμος» και οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Ρόδο την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011. Οι εισηγήσεις εκπροσώπων αγροτικών ενώσεων, ερευνητών, παραγωγών, στελεχών της αυτοδιοίκησης ήταν υψηλού επιπέδου και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν, οι πολιτικές και οι πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για μια βιώσιμη γεωργία και κτηνοτροφία, ο συνδυασμός παραδοσιακών τεχνικών και νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία του πρωτογενή τομέα, η αρμονική σχέση γεωργίας – κτηνοτροφίας και περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα χρήσεων γης και φορολογικής πολιτικής για την προστασία της γεωργικής δραστηριότητας, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας στο Ν. Αιγαίο, στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στον αγροτουρισμό, στην ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής (από το χωράφι μέχρι την διαχείριση των αποβλήτων με πράσινες μεθόδους). Η ημερίδα που διοργανώθηκε ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ανακοίνωσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης των προτάσεων του για την πρωτογενή παραγωγή ανέδειξε πολλές από τις αδυναμίες των σχεδιασμών που έχουν γίνει μέχρι τώρα και που φαίνεται να συνεχίζονται αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ένα μοντέλο βιώσιμης πρωτογενούς παραγωγής που θα είναι προς το συμφέρον των νησιωτικών κοινωνιών, των παραγωγών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
Στη ημερίδα συμμετείχαν με ομιλίες: Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Στάθης Κουσουρνάς, Δήμαρχος Ροδίων, Μπενέτος Σπύρου, Δήμαρχος Λειψών, Πιτροπάκης Εμμανουήλ, πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου (ΕΑΣΔ), Νίκος Τσιγώνιας, πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου (ΕΑΣΠ), Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων και αντιδήμαρχος Θήρας - Ματθαίος Δημόπουλος, Γεν. Δ/ντής Ένωσης Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων, Γιάννης Φραγκούλης, Ταμίας Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάσου, πρόεδρος Παν-δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, Στρατής Βασσάλος, Πρόεδρος Αγροτικού και Μελισσοκομικού Συλλόγου Σίφνου, Μέλος ΔΣ Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νήσων και Αργοσαρωνικού, Σπύρος Σγούρος, Δ/ντής οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ, Σοφία Μπελιμπασάκη, Διευθύντρια Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.)-Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, Τιμολέων Βενετσιάνος, συνεργάτης ΕΑΣ Πάρου, Χριστίνα Ευθυμιάτου, μέλος Γραμματείας ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. Αιγαίου, Ιάκωβος Λεβέντης, εκπρόσωπος συλλόγων «ΦΑΕΘΩΝ» και «Αμάλθεια», Κώστας Μαρούλης, αγροτουρισμός, Νίκος Ασημομύτης, βιοκαλλιεργητής – οινοποιός. Είχαν προσκληθεί και έκαναν, επίσης, παρεμβάσεις ο Νίκος Συρμαλένιος, επικεφαλής της κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ» και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Γιάννης Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Γραπτές εισηγήσεις έστειλαν επίσης, ο Θανάσης Κίζος, Επίκουρος Καθηγητής, Γεωγραφία της Υπαίθρου, Παν/Αιγαίου και ο Γιάννης Σπιλάνης, Επίκουρος Καθηγητής - Τμήμα Περιβάλλοντος Παν/μίου Αιγαίου, ο Τάσος Αναστασίου, στέλεχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δνση Δημ. Υγείας και Κοινων. Μέριμνας Κυκλάδων, Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ο Μιχάλης Κουμπιός, μουσικός – συνθέτης. Την ημερίδα παρακολούθησαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, αγρότες, στελέχη σχετικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, τουριστικών δραστηριοτήτων κα.
Κάποιες ομιλίες των συμμετεχόντων είναι ήδη διαθέσιμες – σύντομα θα είναι όλες - σε ηλεκτρονική μορφή και σε μορφή βίντεο μέσω του μπλοκ του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ http://ecoanemos.wordpress.com.

1 σχόλιο:

figos είπε...

Μήπως είναι σκόπιμο να αναρτηθούν στο διαδίκτυο όλες οι εισηγήσεις της ημερίδας?