Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Δηλώσεις Ν. Χρυσόγελου στη Ρόδο

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε στη συνέντευξη τύπου στη Ρόδο:
“Το Ν. Αιγαίο μπορεί να ξαναγίνει κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, χώρος άνθισης μιας νέας, “πράσινης” οικονομίας που σέβεται το περιβάλλον και διασφαλίζει την μακροχρόνια ευημερία των νησιωτικών κοινωνιών, εργαστήρι νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, γέφυρα στο διάλογο των πολιτισμών.
“Ο μαζικός τουρισμός μπορεί να αποκτήσει πιο υπεύθυνα περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και σταδιακά η περιφέρεια να στραφεί σε άλλες, πιο ήπιες, υπεύθυνες και, μακροχρόνια βιώσιμες μορφές τουρισμού. Η οικονομία της περιφέρειας Ν. Αιγαίου πρέπει να στραφεί σε δραστηριότητες που είναι καινοτόμες, αλληλο-συμπληρούμενες, πιο “πράσινες”, ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Μπορούμε ακόμα και τη σύγχρονη μετανάστευση να τη μετατρέψουμε σε μια ευκαιρία να αναδείξουν τα νησιά το διαχρονικό τους ρόλο ως σταυροδρόμι και χώρος συνάντησης πολιτισμών, να δημιουργήσουν πολιτισμικές γέφυρες με άλλες κοινωνίες, να διασφαλίσουν τους όρους για μια μεταναστευτική πολιτική, που θα δίνει λύσεις επωφελείς και για τους νησιώτες και για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής ή απλώς για να σώσουν τη ζωή τους”.
“Χρειάζεται, όμως, να αξιοποιήσουμε τη σοφία του παρελθόντος, τις εμπειρίες από την αρμονική σχέση μεταξύ οικονομίας – κοινωνίας - περιβάλλοντος και πολιτισμού στο πλαίσιο σύγχρονων, οικολογικών, πράσινων πολιτικών αντιλήψεων, αξιών, στάσεων ζωής και πρακτικών σε όλους τους τομείς: στον τρόπο που καλλιεργούμε τη γη, χτίζουμε, παράγουμε και χρησιμοποιούμε τη ενέργεια, χρησιμοποιούμε τον δημόσιο χώρο, αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον, οργανωνόμαστε κοινωνικά, διαχειριζόμαστε το νερό”.
“ Αυτή είναι η πρότασή μας για το Ν. Αιγαίο, ένα ρεαλιστικό και εφικτό όνειρο. Όμως, η σημερινή πραγματικότητα είναι άλλη”, επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος. “Σήμερα βιώνουμε μια βαθιά κρίση που δεν είναι μόνο δημοσιονομική ή οικονομική αλλά και περιβαλλοντική-κλιματική, κοινωνική και πολιτική. Όσα θεωρούσαμε δεδομένα κινδυνεύουν εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας δεν αφορούν μόνο στο εισόδημα ή σε οικονομικά μεγέθη, αφορούν στο ίδιο το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, στο μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας, στο πως θα ζουν τα παιδιά μας στα νησιά. Ενώ έχουν διατεθεί στο Ν. Αιγαίο σημαντικά ποσά, δεν έχουν αντιμετωπιστεί βασικά προβλήματα όπως οι αξιόπιστες, για ολόκληρο το χρόνο και για όλα τα νησιά συγκοινωνίες, η πρόσβαση όλων των νησιωτών σε υπηρεσίες υγείας (από την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι την περίθαλψη), η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία-εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού, η επεξεργασία των λυμάτων, ο περιορισμός της σπατάλης ενέργειας, η προστασία των ακτών και της θάλασσας. Ακόμα και στα πιο τουριστικά νησιά τα σκουπίδια καίγονται ανεξέλεγτα, χωματερές καταλήγουν στη θάλασσα, ακόμα συζητάνε για τα προγράμματα ανακύκλωσης, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβάλλει το ευρωπαϊκό δικαστήριο πρόστιμο ύψους 34.000 ευρώ τη μέρα για κάθε χώρο ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών που λειτουργεί ακόμα.
“Και ενώ δεν έχουμε ακόμα αντιμετωπίσει προβλήματα σαν κι αυτά, βρισκόμαστε απροετοίμαστοι απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες απειλές, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στην περιφέρεια δεν υπάρχει προετοιμασία, έστω συζήτηση για το πως θα απεξαρτηθούν τα νησιά από τα ορυκτά καύσιμα και θα μειώσουν τη συμμετοχή τους στην αλλαγή του κλίματος αλλά και για το πως θα οργανωθούν οι νησιωτικές κοινωνίες απέναντι στις επερχόμενες ολοταχώς ακραίες κλιματικές καταστάσεις, που βλέπουμε να πλήττουν ολόκληρο τον πλανήτη – άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, ανεμοστρόβιλοι, καύσωνες, πλημμύρες, καταστροφικές πυρκαγιές, ξηρασία, καταστροφή της γεωργίας και των παράκτιων υποδομών, κατάρρευση της οικονομίας”
“Πρέπει να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο Ν. Αιγαίο”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, “να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε καταστροφικές πρακτικές και πελατειακές συμπεριφορές, με την ελπίδα μια μικρής “εξυπηρέτησης” από τον βουλευτή, τον δήμαρχο, τον δημοτικό σύμβουλο, τον υπάλληλο μιας υπηρεσίας που θα “οφελήσει” και εμάς ή θα “βολέψει” το παιδί μας. Τώρα καλούμαστε να καταβάλουμε όλοι – ακόμα και αυτοί που δεν αποδεχόντουσαν το “παιχνίδι” διαφθοράς - το τεράστιο τίμημα των συσσώρευσης λανθασμένων επιλογών, της λεηλασίας των δημόσιων αγαθών, του τεράστιου περιβαλλοντικού και κοινωνικού χρέους που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Και εδώ στο Ν. Αιγαίο κλείναμε τα μάτια μας -πολλοί, όχι όλοι - μπροστά στην κερδοσκοπία γης, τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, στη διαφθορά, γιατί υπήρχε η προσδοκία ότι θα επωφεληθούμε κι εμείς από αυτή την κατάσταση.
Αποδεχτήκαμε να γίνουμε μέρος της “φούσκας”. Ένα στρέμμα γης έχει φτάσει σήμερα σε αστρονομικά ύψη. Αλλά πλέον, όλο και πιο λίγοι θα μπορούν να επωφελούνται από την κερδοσκοπία γης, οι πιο πολλοί και ιδιαίτερα οι νέοι δεν θα μπορούν -λόγω των άπιαστων τιμών - να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, το δικό τους μαγαζί, να αποκτήσουν γη για να την καλλιεργήσουν. Οι Δήμοι πρέπει να καταβάλλουν τεράστια ποσά για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες για κάποιες υποδομές. Μόλις πριν λίγες μέρες ένας νησιωτικός δήμος αγόρασε δέκα στρέμματα γης κοντά στη χωματερή του έναντι του ποσού των 650.000 ευρώ! Όπως και με το χρηματιστήριο, όλοι πιστεύουν ότι θα είναι οι τυχεροί αλλά στο τέλος οι περισσότεροι έχουν χάσει τα πάντα όταν σκάει η φούσκα.”
“Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για πελατειακές σχέσεις, πλιάτσικο στα δημόσια αγαθά, δυνατότητες να πλουτίσουνε εύκολα και ανέξοδα όλοι. Ας δημιουργήσουμε, έστω και μέσα στην κρίση, τις συνθήκες εκείνες που θα ευνοήσουν την ευημερία και των ατόμων και της κοινωνίας μέσα από λογικές και ρεαλιστικές απαιτήσεις, που θα οδηγούν σε αρμονική σχέση οικονομίας, περιβαλλοντος, κοινωνίας και πολιτισμού. Πρέπει οι πολίτες σε καθημερινό επίπεδο αλλά και με την ψήφο τους να περιθωριοποιήσουν και τις πολιτικές και τους πολιτικούς φορείς που οδήγησαν τη χώρα στη βαθιά κρίση και άφησαν να κυριαρχήσουν στο Ν. Αιγαίο ευάλωτες μορφές οκονομίας, λάθος μοντέλο ανάπτυξης, διαφθορά και μαύρο χρήμα, κάθε είδους αυθαιρεσία, καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού κοινού μας πλούτου, η απόκλιση αντί για τη σύγκλιση μεταξύ των νησιωτικών κοινωνιών.
Η οργή για τη σημερινή κατάσταση πρέπει να γίνει συνειδητή επιλογή για αλλαγή πολιτικών και αξιών. Καλούμε τους πολίτες να συμβάλλουν ώστε να δυναμώσει ο άνεμος αλλαγής, να φυσήξει Οικολογικός Άνεμος στον Ν. Αιγαίο” κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος,

Δεν υπάρχουν σχόλια: