Ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης για το Νότιο Αιγαίο «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» και στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία δημιουργίας μιας κίνησης πολιτών για το Δήμο Αθηναίων με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη:
«Πυκνώνουν τα μηνύματα από κάθε γωνιά της χώρας ότι οι πολίτες θέλουν να αλλάξουν πολλά στην πολιτική και στην αυτοδιοίκηση. Οι παλιές συνταγές, με τα κόμματα να επιλέγουν και να επιβάλλουν υποψηφίους στις τοπικές κοινωνίες, έφτασαν στο όριό τους. Στις εκλογές του Νοεμβρίου οι στενά κομματικές επιλογές και για τις περιφέρειες και για τους δήμους φαίνεται ότι θα δοκιμαστούν σκληρά.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει φυσικά μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Είναι ελπιδοφόρο - και φαίνεται να εκφράζει πολλούς ενεργούς πολίτες, - το γεγονός ότι ο Γ. Καμίνης επέλεξε να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές για το Δήμο της Αθήνας μέσα από μια πρωτοβουλία πολιτών που συγκροτείται από τα κάτω και όχι με αποφάσεις κομματικών γραφειοκρατιών.
Είναι σημαντικό η πρωτοβουλία να παραμείνει στους ενεργούς πολίτες μια και μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας αντιμετωπίζει με οργή το σημερινό πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα θα κριθούν από το κατά πόσο κατανοούν ότι η διαμόρφωση μιας νέας, πιο ισορροπημένης σχέσης κοινωνίας – κομμάτων περνάει σε αυτή τη φάση και από τον τρόπο που θα (δια)χειριστούν τα θέματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Ο Δήμος Αθηναίων χρειάζεται αξιόπιστα πρόσωπα στη διοίκησή του που να διαθέτουν όραμα αλλά και ρεαλιστικές προτάσεις – όχι καλές δημόσιες σχέσεις μόνο - για τα σημαντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας απαράδεκτων πολιτικών και λαθών σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ο Δήμος Αθηναίων χρειάζεται και ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι βασισμένες στη διαφάνεια και στο διάλογο με τους πολίτες, να ωριμάζουν μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες αντί να είναι προϊόν αδιαφανών επιλογών, αλλά και να συναντούν την αποδοχή και όχι την αγανάκτηση των πολιτών.
Ο Δήμος Αθηναίων χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, συμφωνημένο με τους πολίτες και τους φορείς, ολοκληρωμένο σχέδιο, με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, ώστε:
- Η πόλη να ξαναγίνει βιώσιμη, να αποκτήσει ταυτότητα, να αναγεννηθεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά.
- Οι γειτονιές να γίνουν οικολογικές, να μπορούν να περπατάνε οι άνθρωποι στα πεζοδρόμια, να κυκλοφορούν με ασφάλεια τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να αναβαθμιστούν αισθητικά και ενεργειακά τα κτίρια, να μειωθούν – ανακυκλωθούν και κομποστοποιηθούν τα σκουπίδια, να ενοποιηθούν σε ενιαία δίκτυα πεζόδρομοι, φυσικές περιοχές, πολιτιστικά σημεία, να αναπτυχθούν ποδηλατόδρομοι και αξιόπιστα δημόσια Μέσα Μεταφοράς.
- Η πρωτεύουσα να γίνει το παράδειγμα μιας νέας πιο πράσινης, κοινωνικά συνεκτικής και ανθρώπινης μορφής οργάνωσης και λειτουργίας του αστικού χώρου, αξιοποιώντας τα καλά παραδείγματα, δημιουργικές προτάσεις και εμπειρίες από τη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη.
- Το κέντρο και οι γειτονιές της πόλης να οργανωθούν με τρόπο ώστε να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να επιλύονται σύγχρονα θέματα, όπως η ρύπανση, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η μετανάστευση, με την προώθηση λύσεων που συμβάλλουν στην ευημερία όλων των πολιτών ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, γλώσσας, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής δύναμης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου