Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Οι περιοδείες στα νησιά του Ν. Αιγαίου

Ρόδο, Τρίτη 10/8: Συνάντηση με φορείς και συνέντευξη τύπου
Συνέντευξη τύπου έδωσε στη Ρόδο ο επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης Ν. Αιγαίου “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” Νίκος Χρυσόγελος συνεχίζοντας την περιοδεία του σε διάφορα νησιά. Επίσης, συναντήθηκε με ενεργούς πολίτες με στόχο να συμμετάσχουν στην περιφερειακή κίνηση, ενώ είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ροδίων κ Χατζηευθυμίου, τα στελέχη της νομαρχιακής κίνησης “12 συν 5”, Δημήτρη Γάκη και Νεκτάριο Σαντορινιό, της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Καλαποδάκη, καθώς και με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο Γ. Χατζημάρκο.

Πάρο, Δευτέρα 9/8: Παρέμβαση στη συζήτηση για “Καλλικράτη” στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου
ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε τη Δευτέρα 9/8 στην ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου με θέμα τον “Καλλικράτη”, που έγινε με την συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης κ Γιάννη Ραγκούση. Στην παρέμβασή του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι “μια μεταρρύθμιση της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν αναγκαία αλλά δεν φαίνεται η μεταρρύθμιση αυτή να έχει λάβει υπόψη της τις διαφορετικές πραγματικότητες που υπάρχουν στον εσωτερικό της περιφέρειας Ν. Αιγαίου και δεν φαίνεται να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και σχεδιασμός για να μειωθεί το χάσμα που υπάρχει εσωτερικό της σε υποδομές ανθρώπινο δυναμικό, πόρους, δυνατότητες. Το Υπουργείο, και η κυβέρνηση γενικότερα, δεν έχουν παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πως και που θα υπάρξουν πράγματι περικοπές σπατάλης, πως θα στηριχθεί η εμεταρρύθμιση αλλά και πως θα εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι, επιπλέον πόροι και στελέχη στην αυτοδιοίκηση όλων των νησιών, ώστε να είναι πράγματι σε θέση όλες οι νησιωτικές αυτοδιοικήσεις να αναλάβουν τους νέους ρόλους και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον “Καλλικράτη”. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε, επίσης, ότι “η μεταφορά, για παράδειγμα, των αρμοδιοτήτων της πολεοδομίας στους Δήμους χωρίς χρήσεις γης σε κάθε νησί, εξειδικευμένα στελέχη και αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση της διαφθοράς μια και τα (μαύρα) χρήματα είναι πολλά και οι πιέσεις τεράστιες σε ότι αφορά στην κερδοσκοπία γης”.

Σίφνος, 20-31/7: Συναντήσεις με φορείς, συζητήσεις με στελέχη που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο της κίνησης
Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε από τις 20 Ιουλίου συναντήσεις με φορείς και ενεργούς πολίτες στη Σίφνο, το νησί από το οποίο κατάγεται. Κοινή διαπίστωση ότι αυξάνονται οι πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι οι πρακτικές του παρελθόντος απέτυχαν και χρειάζεται νέα πρόταση για την περιφερειακή και τοπική πολιτική, που να διαθέτει όραμα αλλά και ρεαλιστικές λύσεις για τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα των νησιών. Ο επικεφαλής της κίνησης έκανε, επίσης, συζητήσεις με στελέχη της τοπικής κοινωνίας που αναμένεται να είναι υποψήφια με το σχήμα και συμμετείχε σε εκδηλώσεις στο νησί που γίνεται τα τελευταία χρόνια κέντρο μιας σημαντικής πολιτιστικής δραστηριότητας χάρη στις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου αλλά και άλλων φορέων. Έχει συμβάλλει, εξάλλου, και ο ίδιος στη διοργάνωση στη Σίφνο διεθνών συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων, συναντήσεων νέων, εθελοντικών προγραμμάτων και περιβαλλοντικών δράσεων μέσα από την συμμετοχή του σε περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και
Έχει βοηθήσει την αυτοδιοίκηση της Σίφνου – όπως και αυτή της Πάρου – στη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης κι Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), τον φορέα που έχει την ευθύνη για την επίτευξη των στόχων του νόμου 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων. Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε - εκπροσωπόντας τις οικολογικές οργανώσεις - στην διαμόρφωση του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2001 καθώς και στην Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης απορριμμάτων (2002-2009), επιιδώκοντας από την αρχή να δωθεί ιδιαίτερο βάρος και στην συμμετοχή των νησιών στην ανακύκλωση με βιώσιμο τρόπο. Η Σίφνος και η Πάρος ήταν από τα πρώτα νησιά που ξεκίνησαν εκτεταμμένα προγράμματα ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας με την παροχή δωρεάν από την ΕΕΑΑ των κάδων ανακύκλωσης, των οχημάτων συλλογής καθώς και με κάλυψη του κόστους μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών από τα νησιά στην Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: