Συνάντηση με ενεργούς πολίτες της Σαντορίνης, συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και συζητήσεις με τους 3 υποψήφιους για το Δήμο Θήρας είχε ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, της κίνησης για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, που επισκέφθηκε τη Σαντορίνη την Τετάρτη 18 Αυγούστου στο πλαίσιο της περιοδείας του στα νησιά που έχει ξεκινήσει από τη Σύρο στις 3 Ιουλίου.
Στη συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με τον δήμαρχο κ. Αγ. Ρούσσο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στα απορρίμματα, στο νερό, στην ενέργεια, στο βυθισμένο πλοίο SEA DIAMOND καθώς και στο ΠΔ 139 του 1990. Mε τον έπαρχο κ. Χρ. Ρούσσο o Νίκος Χρυσόγελος και το μέλος της Γραμματείας του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Μανώλης Καραμολέγκος συζήτησαν θέματα που αφορούν στη σωστή προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (μεταξύ άλλων τις δυσκολίες που συναντούν ακόμα και τα αυτονόητα, όπως είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολεία), τις δυνατότητες να μειωθεί η σπατάλη ενέργειας και να εξοικονομηθούν πόροι για τον Δήμο καθώς και θέματα χωροταξικού σχεδιασμού και χρήσεων γης. Με τον Ν. Ζώρζο, υποψήφιο, επίσης, για το Δήμο, ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Μανώλης Καραμολέγκος συζήτησαν θέματα που αφορούν στο πως θα μπορούσε η Σαντορίνη να ακολουθήσει ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και χωροταξικού σχεδιασμού, για την δυνατότητα να αποτελέσει το νησί πρώτυπο για μια σωστή τουριστική πολιτική που ενθαρρύνει αντί να περιθωριοποιεί άλλες μορφές οικονομίας, θέματα βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, νερού, ενέργειας, θέματα συμμετοχής των πολιτών -συμπεριλαμβανομένων και των νέων – στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων καθώς και του νέου ρόλου που καλούνται να αναλάβουν οι δήμοι με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Στη συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, ο Νίκος Χρυσόγελος, παρουσίασε τους κύριους άξονες του προγράμματος του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ για την περιφέρεια του Ν. Αιγαίου και τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της, αναφέρθηκε στις προτάσεις για την Σαντορίνη και προσκάλεσε τους κριτικούς πολίτες, ανεξαρτήτως προηγούμενης πολιτικής συμπάθειας ή τοποθέτησης, να συμμετάσχουν σε αυτό το μεγάλο ρεύμα που δημιουργείται στην περιφέρεια για ένα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον στο Ν. Αιγαίο, την περιθωριοποίηση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων και την μετατροπής του νησιωτικου συμπλέγματος σε κέντρο πνευματικής, πολιτιστικής και οικολογικής / πράσινης δημιουργίας. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ζήτησε από τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους “να μην κλείνουν τα μάτια μπροστά στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και στη διαφθορά”, ενώ, κατέληξε, ότι “όπως τόνισα και στους τρεις υποψηφίους για το Δήμο είναι δεδομένη η διάθεση να συνεργαστούμε μετά τις εκλογές – και η κίνηση μας και ο εγώ προσωπικά – με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για να προωθηθούν από κοινού πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τις νησιωτικές κοινωνίες του Ν. Αιγαίου”.
Στη δική του παρέμβαση ο Γιάννης Τσιρώνης, συντονιστής της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το γεγονός ότι ένα στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων όπως ο Νίκος Χρυσόγελος, επέλεξε συνειδητά να ασχοληθεί ενεργά με την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, για να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης. Για την περιοχή. Υπενθύμισε, επίσης τις πρωτοβουλίες των ΟΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND από τον βυθό της Καλντέρας και για την απομάκυνση του ραντάρ του ΝΑΤΟ από τον χώρο της Μονής Προφήτη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο Νίκος Χρυσόγελος επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει δημόσιες συζητήσεις με δημοτικά σχήματα, με κινήσεις πολιτών καθώς και με τις νομαρχιακές κινήσεις “ΣυνΚυκλαδική Πρωτοβουλία” και “12 συν 5”, στη βάση πάντα προγραμματικής συμφωνίας. Εφόσον διαπιστωθεί συμφωνία στα περισσότερα σημεία του προγράμματος μπορεί να υπάρξει ευρύτερη εκλογική συνεργασία – όχι πάντως μεταξύ κομματικών δυνάμεων – με στόχο να αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε, εξάλλου, συναντήσεις με ενεργούς πολίτες του νησιού ώστε ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ να αποκτήσει γερές ρίζες και στη σαντορίνη, όπως είναι ο στόχος σε όλο το Ν. Αιγαίο, και να δημιουργηθεί μετά τις εκλογές ένα ευρύ δίκτυο με κινήσεις πολιτών αλλά και άτομα εκλεγμένα στην αυτοδιοίκηση για να μπορούν να προωθηθούν από κοινού λύσεις στα προβλήματα των νησιών, να υπάρχει ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, στήριξη και βοήθεια σε πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν αλλά και για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου στρατηγικής για μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στο Ν. Αιγαίο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου