Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Η περιοδεία στη Ρόδο

Στη Ρόδο ο επικεφαλής της περιφεριακής κίνησης Ν. Αιγαίου ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν.Χρυσόγελος

“Το Ν. Αιγαίο μπορεί να ξαναγίνει κέντρο της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας, χώρος άνθισης μιας νέας, “πράσινης” οικονομίας που σέβεται το περιβάλλον και διασφαλίζει την μακροχρόνια ευημερία των νησιωτικών κοινωνιών, εργαστήρι νέων μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, γέφυρα στο διάλογο των πολιτισμών”, τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής της κίνησης για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ” που βρέθηκε την Τρίτη 10 Αυγούστου στη Ρόδο, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας που έχει ξεκινήσει από τη Σύρο στις 3 Ιουλίου. Ο Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασε, μαζί με τα μέλη της Γραμματείας της κίνησης Αλέξανδρο Λουϊζίδη και Δημήτρη Γρηγοριάδη, τα κύρια σημεία της εκλογικής Διακήρυξης αλλά και του Προγράμματος του “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ” (που μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο Blog της κίνησης http://ecoanemos.wordpress.com.).
Μια καινοτομία αλλά και ένδειξη του συμμετοχικού τρόπου που αντιλαμβάνεται ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ την πολιτική, είναι η συζήτηση του προγράμματος του με φορείς, ενεργούς πολίτες και δημοτικά σχήματα πριν λάβει την τελική μορφή του στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, που οργανώνεται τώρα σε κάθε νησί του Ν. Αιγαίου, αλλά και να απευθύνονται ηλεκτρονικά στο ecoanemos@gmail.com .
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο Νίκος Χρυσόγελος επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει δημόσιες συζητήσεις με δημοτικά σχήματα, με τις νομαρχιακές κινήσεις “ΣυνΚυκλαδική Πρωτοβουλία” και “12 συν 5” αλλά και με ευρύτερες δυνάμεις στη βάση πάντα προγραμματικής συμφωνίας. Εφόσον διαπιστωθεί συμφωνία στα περισσότερα σημεία του προγράμματος μπορεί να υπάρξει εκλογική συνεργασία με στόχο να αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
Το πρωί τα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Νίκος Χρυσόγελος, Αλέξανδρος Λουϊζίδης και Δημήτρης Γρηγοριάδης συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Ροδίων κ. Χατζή Χατζηευθυμίου και συζήτησαν αναλυτικά για:
το πως μπορούν να προωθηθούν τα θέματα της μείωσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων (αλλά και των αποβλήτων ελαιουργείων και της λάσπης από το βιολογικό καθαρισμό) με δεδομένο ότι ο διαθέσιμος χώρος για ταφή των απορριμμάτων εξαντλείται και η καύση απορριμμάτων δεν είναι αποδεκτή – όπως τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος – για λόγους κόστους και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης,
των δυνατοτήτων μείωσης της σπατάλης νερού και επαναχρησιμοποίησης του νερού από τον βιολογικό καθαρισμό για άρδευση.
Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε τη διάθεσή του να συνεργαστεί μετά τις εκλογές και η κίνηση και ο ίδιος προσωπικά με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για να προωθηθούν από κοινού πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τις νησιωτικές κοινωνίες του Ν. Αιγαίου.
Το μεσημέρι τα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ συναντήθηκαν με τα στελέχη της Νομαρχιακής Κίνησης “12 συν 5”, Δημήτρη Γάκη και Νεκτάριο Σαντορινιό καθώς και με το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννη Καλαποδάκη και συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την πιθανότητα εκλογικής συνεργασίας για την περιφέρεια του Ν. Αιγαίου, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε ένα ευρύ φάσμα προγραμματικών θέσεων.
Πριν την αναχώρηση του, ο Νίκος Χρυσόγελος και τα στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρόδου και ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Χατζημάρκο και συζήτησαν θέματα που αφορούν στη διαχείριση και προστασία της παράκτιας ζώνης, στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, στη μείωση της σπατάλης ενέργειας και στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη δυνατότητα βελτίωσης των οικονομικών των δήμων μέσα από περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και πράσινες μορφές οικονομίας καθώς και για μια πιο πράσινη και βιώσιμη Ρόδο. Εκφράστηκε και από τις δυο πλευρές η διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος για θέματα που αφορούν και τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: