Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ούτε οργή, ούτε φόβος, η λύση είναι στην λογική


Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύθηκε 2/6/2012 στο eklogika.gr


Πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, πράσινες λύσεις, ευρωπαϊκές συμμαχίες

Η κρίση έρχονταν. Οι αξιωματικοί του πλοίου και ο καπετάνιος έβλεπαν την καταιγίδα αλλά σφυρούσαν αδιάφορα. Έχουμε ισχυρό σκάφος, δεν πρόκειται να μας επηρεάσει η καταιγίδα, ανακοίνωνε ο υπο-πλοίαρχος. Άσε για αργότερα τα μέτρα, έλεγε ο καπετάνιος, σε όποιον τον κοίταζε με απορία. Αλλά όταν είδε τον καιρό να αγριεύει και άκουσε έναν περίεργο θόρυβο από τις μηχανές, αποφάσισε να αφήσει το τιμόνι σε άλλον. Είχε εξάλλου κουραστεί.

Ο νέος καπετάνιος, που περίμενε με λαχτάρα να πιάσει στα χέρια του το τιμόνι, ενθουσιάστηκε. Γύρναγε στο κατάστρωμα και έβγαζε λόγους, έκανε παρουσιάσεις με power point, προσκαλούσε κόσμο από άλλα διερχόμενα σκάφη. Η ευθυμία επικρατούσε στο κατάστρωμα, το πλήρωμα δεν πήγαινε κάτω στις μηχανές να διαπιστώσει από που προήλθε ο θόρυβος. Οι επιβάτες περίμεναν να εκπληρώσει ο νέος καπετάνιος τις υποσχέσεις του και να βελτιώσει το μενου που σέρβιρε. Δεν υπάρχει πρόβλημα, το σκαρί είναι καλό και θα συνεχιστεί το πάρτυ ακόμα πιο δυνατά, επέμενε ο καπετάνιος, όταν κάποιοι άρχισαν να ανησυχούν για κάτι νερά που είχαν εμφανιστεί. Το σκάφος πλησίαζε στα βράχια αλλά η μουσική έπαιζε δυνατά, Ξαφνικά, ο καπετάνιος άρχισε να φωνάζει ότι το πλήρωμα είναι διεφθαρμένο, το σκαρί μπάζει από παντού, η εταιρία χρωστάει παντού. Τηλεφωνούσε στις τράπεζες για δάνεια γιατί, έλεγε, οι προηγούμενοι είχαν αδειάσει τα ταμεία. Πανικός, το πλήρωμα άρχισε να πετάει τα πράγματα στη θάλασσα, να περιμένει σωτηρία από διερχόμενα πλοία. Στον πανικό που δημιουργήθηκε άρχισαν να αναλαμβάνουν το τιμόνι διάφοροι “διορισμένοι” καπετάνιοι για λίγες ώρες. Από τον ασύρματο δίνονταν διάφορες διαταγές, χωρίς να καταλαβαίνει κάποιος αν αυτές αφορούσαν στο συγκεκριμένο πλοίο ή σε κάθε πλοίο σε οποιαδήποτε θάλασσα του κόσμου. Οι επιβάτες άρχισαν να οργίζονται, να πετάει πιάτα και γιαούρτια στο πλήρωμα, να απειλούν να πετάξουν στην θάλασσα καπετάνιους και πλήρωμα, να ζητάνε από τους ναύτες να αναλάβουν την διακυβέρνηση του πλοίου.

Οι ναύτες ανταποκρίθηκαν. Ήταν σίγουροι ότι μπορούσαν να κυβερνήσουν το πλοίο, εξάλλου είναι απλό δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία, γνώση και σχέδιο. Υποσχέθηκαν ότι ξέρουν καλά πως θα σωθεί το πλοίο από τα βράχια. Καταγγέλανε ότι όσοι προειδοποιούσαν ότι το πλοίο έμπαζε νερά και βυθίζονταν, απλώς κινδυνολογούσαν. Ήταν σίγουροι ότι το σκάφος δεν είχε πέσει στα βράχια, τα άλλα πλοία επιβουλεύονταν το σκαρί. Οι άλλοι δημιουργούν το πρόβλημα για να το πάρουν όσο-όσο. Είναι γερό το σκαρί, και μπορεί ακόμα κι αν συγκρουστεί με τα βράχια να διαλύσει τα βράχια. Αλλά μπορεί να τα βάλει και με τα άλλα πλοία. Αν είναι να χαθεί θα πάρει μαζί του και τα άλλα πλοία. Υπόσχονταν ότι αυτοί, οι νέοι καπετάνιοι, ήξεραν καλύτερα. Το πλήρωμα άρχισε να ενθουσιάζεται, αν και η αλήθεια είναι ότι οι επιβάτες ήταν οργισμένοι αλλά ταυτόχρονα και φοβισμένοι. Ήθελαν να ξεφορτωθούν πια όλους τους άλλους, δεν νοιάζονταν αν υπήρχε σχέδιο για την διάσωση, αρκούσαν οι υποσχέσεις για να τονωθεί το ηθικό τους.

Ένας από τους παλιούς καπετάνιους υπόσχονταν - για να πιάσει αυτός το τιμόνι έστω κι αν το σκάφος βυθίζονταν - ότι θα μπορούσε να μοιράσει ξανά φαγητό σε όλους, αρκεί να αναλάμβανε αυτός τη διακυβέρνηση του πλοίου. Καλούσε όσους είχαν εγκαταλείψει πριν το σκάφος να γυρίσουν πίσω, να μαζευτούν γύρω του και να μοιράσουν τα γαλόνια. Ακούγονταν παράτερα στο κλίμα που επικρατούσε η προτροπή, λίγων είναι η αλήθεια, για την ανάγκη ενός σχεδίου διάσωσης, ότι έπρεπε να συνεργαστούν πλήρωμα και επιβάτες για να κλείσουν τις τρύπες, να αδιάσουν τα νερά, να συνεργαστούν με τα πλοία που βρισκονταν γύρω τους, με βάση το σχέδιο που θα έπρεπε να διαμορφώσουν οι επιβάτες μαζί με τα πιο αξιόπιστα μέλη του πληρώματος. Απ' έξω, βάρκες, βαρκούλες και πλοία φώναζαν, έδιναν συγκεχυμένες οδηγίες αλλά και προειδοποιούσαν ότι το καράβι είχε πέσει στα βράχια και έδιναν αντιφατικές οδηγίες για το πώς θα σωθεί το πλοίο ακόμα κι αν χαθεί το πλήρωμα και οι επιβάτες του. Κάποιοι, είναι αλήθεια, ότι προσπαθούσαν να βοηθήσουν το πλοίο που βυθίζονταν όλο και πιο γρήγορα.

Το τέλος της ιστορίας θα το μάθουμε σε μερικούς μήνες. Μπορούμε να φανταστούμε το τέλος; Σίγουρα ο καθένας μπορεί να φτανταστεί το τέλος της ιστορίας αλλά η πραγματικότητα έχει πάντα τη δυνατότητα να αιφνιδιάζει.

Και πάμε τώρα σε μια άλλη ιστορία που δεν έχει σχέση με το παραμύθι που περιέγραψα πιο πάνω. Αφορά την στρατηγική των πράσινων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης: Η πολιτική που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης απέτυχε και οδηγεί σε βαθιά ύφεση, κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, ανεργία και διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Αποδείχτηκε ότι αυτή η πολιτική ήταν ανόητη. Η εναλλακτική λύση δεν είναι όμως η διακινδύνευση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, μέσα από μπλόφες και σπασμωδικές κινήσεις στη βάση ενός εύκολου λαϊκισμού που υπόσχεται πολλά αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Η εναλλακτική λύση στην ανοησία δεν μπορεί να είναι η τρέλα. Υπάρχει πράγματι μια τρίτη στρατηγική, την οποία έχουμε στηρίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Πράσινοι, ο δρόμος της λογικής, των κοινωνικά δίκαιων και ισορροπημένων μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μέσα από την αναζωογόνηση της οικονομίας και την στροφή της προς πράσινη κατεύθυνση, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών ώστε να στηρίζουν τους πολίτες που βρίσκονται σήμερα στα όρια της επιβίωσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές υπηρεσίες”.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για διέξοδο της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 23/5, στο Στρασβούργο, σε συνέντευξη τύπου στα διεθνή κι ελληνικά ΜΜΕ, από τους Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συν-πρόεδρο των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Οι Πράσινοι θα αναλάβουν τις επόμενες μέρες μια σειρά πρωτοβουλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προχωρήσουν οι προτάσεις τους για μια κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη λύση στην ελληνική κρίση. 
Ο συν-πρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνυ Κον Μπεντίτ θα επισκεφθεί εκ νέου την Ελλάδα μετά τις εκλογές και θα έχει συνάντηση, μαζί με τον Νίκο Χρυσόγελο, με εκπροσώπους οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορεών καθώς και στελέχη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης με αντικείμενο συζήτησης τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση. 
Στις 12 Ιουνίου οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την Ελλάδα στον κ Μπαρόζο, σε ειδική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: