Χρειαζόμαστε λογική
Βίντεο από την συνέντευξη στην Κω:
Ενεργό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες για έξοδο από την κρίση με βάση ένα συγκροτημένο σχέδιο - Επισκέψεις Ν. Χρυσόγελου σε Ρόδο, Σύμη και Κω
Τη Ρόδο, Σύμη και Κω επισκέφτηκε ο ευρωβουλευτής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Ν. Χρυσόγελος στις 1 και 2 Ιουνίου 2012.
Στην Ρόδο, το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουνίου, ο Νίκος Χρυσόγελος έδωσε συνέντευξη τύπου μαζί με τα τοπικά στελέχη και υποψήφιους βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων Δημήτρη Γρηγοριάδη, Αλέξανδρο Λουϊζίδη, Αναστασία Διακοσταυριανού και Μιχάλη Κουλούμπρη. Στην συνέντευξη παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες των πρασίνων σε Ελλάδα και Ευρώπη για την κρίση και τη προσαρμογή του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές, οι προτάσεις των πράσινων ευρωβουλευτών που παρουσιάστηκαν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε με τον συμπρόεδρο των Ευρωπαίων Πρασίνων Ν.Κ. Μπεντίτ καθώς και οι δραστηριότητες του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Χρυσόγελος, συμμετείχε μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους του Νομού Δωδεκανήσου, σε συνάντηση για ενημέρωση, συζήτηση και σχεδιασμό επί θεμάτων που αφορούν το νομό και έκανε μια σειρά παρεμβάσεων στα θέματα υγείας, τουρισμού, ενέργειας, αλιείας που συζητήθηκαν. Ο Ν. Χρυσόγελος είχε, τέλος, συναντήσεις με ενεργούς πολίτες της Ρόδου πριν αναχωρήσει για την Σύμη.
Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε τη Σύμη και είχε στο δημαρχείο, μαζί με τον Νίκο Ψαρρό, υποψήφιο βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων από το νησί, συνάντηση με ενεργούς πολίτες του νησιού καθώς και με τον Δήμαρχο Σύμης Λ. Παπακαλοδούκα. Συζητήθηκαν αναλυτικά τόσο γενικά θέματα, όπως οι προτάσεις των πράσινων για διέξοδο από την κρίση, την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, όσο και για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος: διαχείριση των απορριμμάτων, επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, δυνατότητες ένταξης της ανεμογεννήτριας στο ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού και επίλυση των προβλημάτων της αφαλάτωσης. Μετά την συνάντηση στο Δημαρχείο, ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Νίκος Ψαρρός συνομίλησαν με πολίτες στα μαγαζιά στον Γυαλό.
Το Σάββατο 2 Ιουλίου, ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε την Κω. Μαζί με τον Νίκο Κάππα, υποψήφιο βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων από το νησί, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κω κ Κ. Καϊσερλη και συζήτησαν για θέματα κοινωνικής συνεταιριστικής οικονομίας, τόσο για τις πρωτοβουλίες του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων όσο και για την πρόοδο προσπαθειών στην Κω. Ο Νίκος Χρυσόγελος προσκάλεσε τόσο τους επικεφαλής των υπό δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων όσο και τον δήμαρχο κι εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου να συμμετάσχουν σε δυο σημαντικές δράσεις που οργανώνει:
- στην ημερίδα, 22/6, στη Σύρο, για την κοινωνική οικονομία στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων (συμμετέχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικών επιχειρήσεων αλλά και προσπαθειών από άλλα νησιά του Ν Αιγαίου)
- στο τριήμερο, 6,7,8 Ιουλίου, στην Αθήνα, που περιλαμβάνει ημερίδα , σεμινάριο και έκθεση για την εμπειρία ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Συμφωνήθηκε, επίσης, να διοργανωθεί, το φθινόπωρο του 2012, από κοινού με τον Δήμο Κω, μια ημερίδα στο νησί με την συμμετοχή ευρωπαϊκών φορέων με στόχο την μεταφορά καλών πρακτικών κι εμπειριών στα θέματα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων καθώς και γενικότερα την ενδυνάμωση παρόμοιων πρωτοβουλιών και στην Κω και σε όλο το Ν Αιγαίο.
Μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο, ο Νίκος Χρυσόγελος παραχώρησε, μαζί με τον τοπικό υποψήφιο βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Κάππα και το τοπικό στέλεχος Χρήστο Σιδέρη, συνέντευξη τύπου στη Μαρίνα Κω για την οικονομική και κοινωνική κρίση, και τις προτάσεις των Πράσινων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στην συνέχεια, ο Νίκος Χρυσόγελος και τα τοπικά στελέχη είχαν συνάντηση με ενεργούς πολίτες του νησιού και συζήτησαν ιδιαίτερα τα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές και τις υπηρεσίες υγείας στο νησί της Κω.
Ρόδος - Κως
Συνέντευξη τύπου: Στην συνέντευξη τύπου στην Ρόδο το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουνίου αλλά και στην Κω το Σάββατο 2 Ιουνίου, ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια Ελλήνων και Ευρωπαίων Πρασίνων Ευρωβουλευτών για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης μέσα από την λογική.
Ο Ν. Χρυσόγελος δήλωσε: «η πολιτική που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης απέτυχε και οδηγεί σε βαθιά ύφεση, κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, ανεργία και διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Αποδείχτηκε ότι αυτή η πολιτική ήταν ανόητη. Η εναλλακτική λύση δεν είναι, όμως, η διακινδύνευση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, μέσα από μπλόφες και σπασμωδικές κινήσεις στη βάση ενός εύκολου λαϊκισμού που υπόσχεται πολλά αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Αυτός είναι ο δρόμος της τρέλας. Υπάρχει πράγματι μια τρίτη στρατηγική, την οποία έχουμε στηρίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Πράσινοι, ο δρόμος της λογικής, των κοινωνικά δίκαιων και ισορροπημένων μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μέσα από την αναζωογόνηση της οικονομίας και την στροφή της προς πράσινη κατεύθυνση, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών ώστε να στηρίζουν τους πολίτες που βρίσκονται σήμερα στα όρια της επιβίωσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές υπηρεσίες»
Οι συγκεκριμένες προτάσεις των πράσινων ευρωβουλευτών παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 23/5, στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, σε συνέντευξη τύπου στα διεθνή κι ελληνικά ΜΜΕ, από τους Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συν-πρόεδρο των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Οι Πράσινοι θα αναλάβουν τις επόμενες μέρες μια σειρά πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προχωρήσουν οι προτάσεις τους για μια κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη λύση στην ελληνική κρίση. Ο συν-πρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνυ Κον Μπεντίτ θα επισκεφθεί εκ νέου την Ελλάδα στις 11/6 και μαζί με τον Νίκο Χρυσόγελο θα συναντηθούν με εκπροσώπους οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων καθώς και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για να συζητήσουν τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση. Στις 12 Ιουνίου οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την Ελλάδα στον κ Μπαρόζο, σε ειδική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. (Το βίντεο της κοινής συνέντευξης και το κείμενο των προτάσεων των πράσινων ευρωβουλευτών μπορείτε να το δείτε στο http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1039:dcb-chrysogelos&Itemid=75&lang=el)
Ειδική συνεδρίαση για τα προβλήματα Δωδεκανήσου: Κατά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Φ. Χατζηδιάκο, ο Νίκος Χρυσόγελος έκανε παρεμβάσεις για τα θέματα υγείας, τουρισμού, ενέργειας, αλιείας.
Στην παρέμβασή του για τα θέματα υγείας ο Ν. Χρυσόγελος τόνισε: «Την εποχή της κρίσης χρειάζεται και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να βελτιωθούν οι υποδομές για την υγεία ώστε να μειωθούν οι οικογενειακές δαπάνες για την υγεία και την περίθαλψη και να εξισορροπηθεί η τεράστια απώλεια εισοδημάτων. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δαπανών για την δημόσια υγεία μπορεί να προέλθει από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και όχι από οριζόντιες περικοπές και διάλυση των δομών περίθαλψης».
Ακολούθως, ο Ν. Χρυσόγελος κατέθεσε σειρά προτάσεων για την υγεία στο Ν. Αιγαίο που περιλαμβάνουν διαμόρφωση μιας πολυετούς στρατηγικής που θέτει στόχους, προτεραιότητες και εργαλεία εφαρμογής με έμφαση στην πρόληψη και την πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια φροντίδα και τις κοινωνικές υποδομές.
«Χρειάζεται να διαμορφώσουμε άμεσα, μέσα από έναν δομημένο διάλογο του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους ιατρικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς των νησιών, μια στρατηγική για την υγεία στο Ν Αιγαίο για το διάστημα 2012-2020. Η στρατηγική αυτή πρέπει να λάβει υπόψη και την συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υγεία στο πλαίσιο ενός πολυετούς σχεδίου 2014-2020. Από την άλλη, για να καλυφθούν, άμεσα, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές αλλά κυρίως σε προσωπικό που υπάρχουν στα θέματα πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας στα νησιά μας, μέρος της λύσης θα μπορούσε να είναι η δημιουργία δομών κοινωνικών επιχειρήσεων αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους από διάφορες πηγές – πχ ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για αντιμετώπιση της ανεργίας, Ευρωπαϊκό Ταμείο για Μετανάστες – σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης»
«Το πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για την υγεία 2014-2020 μπορεί να έχει ελάχιστους αλλά θα θέσει κατευθύνσεις και υποχρεώσεις για τα κράτη, ένα πλαίσιο δεσμεύσεων και προτεραιοτήτων που θα πρέπει να οδηγούν σε καλύτερη υγεία και τελικά σε ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων. Στην συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισα ότι είναι πολύ σημαντικό, στο πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για το 2014-2020, να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη των υποδομών υγείας σε νησιωτικές και οι ορεινές περιοχές, όπου συχνά οι πολίτες δεν έχουν καν στοιχειώδη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Όμως, η διαμόρφωση ενός σχεδίου στρατηγικής για την υγεία στο Ν Αιγαίο δεν μπορεί να περιμένει άλλο πια».
Για τα θέματα της ενέργειας και την κατασκευή νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Ρόδο, ο Νίκος Χρυσόγελος επεσήμανε ότι «Θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για την κατασκευή της νέας μονάδας της ΔΕΗ από την στιγμή που θα ξεπεραστούν τα νομικά ή άλλα εμπόδια αλλά η παλιά μονάδα δεν θα κλείσει και θα συνεχίσει να παράγει σημαντικό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας και να ρυπαίνει. Και οι δυο μονάδες θα λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, κάτι που, πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συνεπάγεται και δαπάνη πάνω από 100-120.000.000 ευρώ ετησίως για εισαγωγή πετρελαίου μόνο για την ΔΕΗ Ρόδου. Σε αυτό το κόστος πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση 1,5 – 2,5 δις ευρώ για την ΔΕΗ (και τους καταναλωτές) σε ετήσια βάση, πανελλαδικά και σχετικό επιμερισμό και για την Ρόδο. Η μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων από την ΔΕΗ στην Ρόδο μπορεί να προέλθει άμεσα από την προώθηση στοχευμένα της εξοικονόμησης ενέργειας (που μπορεί να δημιουργήσει και πολλές θέσεις εργασίας για τους ανέργους στον κατασκευαστικό κλάδο) αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσα από συνεταιριστικές / συμμετοχικές επιχειρήσεις, όπως έχει αποφασίσει εξάλλου το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η επένδυση σε πράσινες μορφές ενέργειας θα συμβάλει και στην ανάπτυξη τοπικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και διατήρηση σημαντικών κεφαλαίων σε τοπικό επίπεδο. Πολλές χώρες και περιοχές αλλά και νησιά επενδύουν στην πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.. Η Ρόδος θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μια τέτοιας πρωτοπορίας. Σε 3 χρόνια η ΔΕΗ θα έχει δαπανήσει για την Ρόδο περίπου 500.000.000 ευρώ ενισχύοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και συμμετέχοντας στην επιβάρυνση του κλίματος και του περιβάλλοντος. Θα μπορούσε, όμως να στραφεί στην σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, - διαμορφώνοντας και υλοποιώντας ένα σχέδιο άμεσης εφαρμογής- με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής που θα διαθέσουν σημαντικά κεφάλαια το επόμενο διάστημα σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως συζητάμε αυτή την περίοδο στο Ευρωκοινοβούλιο – το ξέρω καλά γιατί είμαι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και εισηγητής των πράσινων στα θέματα του Ταμείου Συνοχής, ενώ έχω κάνει πολλές παρεμβάσεις σε θέματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης».
Για τα θέματα αλιείας ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι «Η αλιεία στο Ν. Αιγαίο μπορεί να συνδυαστεί με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως προβλέπει η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική και η Θαλάσσια Στρατηγική. Η Περιφέρεια θα πρέπει να είναι έτοιμη αφενός να προωθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για βιώσιμες μορφές αλιείας και προστασίας της θάλασσας καθώς και για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Μια τέτοια στρατηγική θα δώσει άμεσα αποτελέσματα, και σε επίπεδο εισοδημάτων, θα βοηθήσει να επανακάμψει ο πλούτος των θαλασσών αλλά και θα διασφαλίσει μακροχρόνια το επάγγελμα του ψαρά και την ευημερία των παράκτιων και νησιωτικών κοινωνιών. Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας που προωθείται στο πλαίσιο της νέας κοινής Αλιευτικής Πολιτικής – είμαι εισηγητής για το θέμα στην Ευρωκοινοβούλιο – θα διαθέσει σημαντικούς πόρους τόσο για την προώθηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών όσο και για την συμμετοχή των παράκτιων περιοχών στην προώθηση υπεύθυνων μορφών αλιείας».
Τη Ρόδο, Σύμη και Κω επισκέφτηκε ο ευρωβουλευτής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ Ν. Χρυσόγελος στις 1 και 2 Ιουνίου 2012.
Στην Ρόδο, το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουνίου, ο Νίκος Χρυσόγελος έδωσε συνέντευξη τύπου μαζί με τα τοπικά στελέχη και υποψήφιους βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων Δημήτρη Γρηγοριάδη, Αλέξανδρο Λουϊζίδη, Αναστασία Διακοσταυριανού και Μιχάλη Κουλούμπρη. Στην συνέντευξη παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες των πρασίνων σε Ελλάδα και Ευρώπη για την κρίση και τη προσαρμογή του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές, οι προτάσεις των πράσινων ευρωβουλευτών που παρουσιάστηκαν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε με τον συμπρόεδρο των Ευρωπαίων Πρασίνων Ν.Κ. Μπεντίτ καθώς και οι δραστηριότητες του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Χρυσόγελος, συμμετείχε μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους του Νομού Δωδεκανήσου, σε συνάντηση για ενημέρωση, συζήτηση και σχεδιασμό επί θεμάτων που αφορούν το νομό και έκανε μια σειρά παρεμβάσεων στα θέματα υγείας, τουρισμού, ενέργειας, αλιείας που συζητήθηκαν. Ο Ν. Χρυσόγελος είχε, τέλος, συναντήσεις με ενεργούς πολίτες της Ρόδου πριν αναχωρήσει για την Σύμη.
Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε τη Σύμη και είχε στο δημαρχείο, μαζί με τον Νίκο Ψαρρό, υποψήφιο βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων από το νησί, συνάντηση με ενεργούς πολίτες του νησιού καθώς και με τον Δήμαρχο Σύμης Λ. Παπακαλοδούκα. Συζητήθηκαν αναλυτικά τόσο γενικά θέματα, όπως οι προτάσεις των πράσινων για διέξοδο από την κρίση, την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, όσο και για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος: διαχείριση των απορριμμάτων, επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, δυνατότητες ένταξης της ανεμογεννήτριας στο ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού και επίλυση των προβλημάτων της αφαλάτωσης. Μετά την συνάντηση στο Δημαρχείο, ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Νίκος Ψαρρός συνομίλησαν με πολίτες στα μαγαζιά στον Γυαλό.
Το Σάββατο 2 Ιουλίου, ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε την Κω. Μαζί με τον Νίκο Κάππα, υποψήφιο βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων από το νησί, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κω κ Κ. Καϊσερλη και συζήτησαν για θέματα κοινωνικής συνεταιριστικής οικονομίας, τόσο για τις πρωτοβουλίες του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων όσο και για την πρόοδο προσπαθειών στην Κω. Ο Νίκος Χρυσόγελος προσκάλεσε τόσο τους επικεφαλής των υπό δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων όσο και τον δήμαρχο κι εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου να συμμετάσχουν σε δυο σημαντικές δράσεις που οργανώνει:
- στην ημερίδα, 22/6, στη Σύρο, για την κοινωνική οικονομία στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων (συμμετέχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικών επιχειρήσεων αλλά και προσπαθειών από άλλα νησιά του Ν Αιγαίου)
- στο τριήμερο, 6,7,8 Ιουλίου, στην Αθήνα, που περιλαμβάνει ημερίδα , σεμινάριο και έκθεση για την εμπειρία ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Συμφωνήθηκε, επίσης, να διοργανωθεί, το φθινόπωρο του 2012, από κοινού με τον Δήμο Κω, μια ημερίδα στο νησί με την συμμετοχή ευρωπαϊκών φορέων με στόχο την μεταφορά καλών πρακτικών κι εμπειριών στα θέματα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων καθώς και γενικότερα την ενδυνάμωση παρόμοιων πρωτοβουλιών και στην Κω και σε όλο το Ν Αιγαίο.
Μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο, ο Νίκος Χρυσόγελος παραχώρησε, μαζί με τον τοπικό υποψήφιο βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Κάππα και το τοπικό στέλεχος Χρήστο Σιδέρη, συνέντευξη τύπου στη Μαρίνα Κω για την οικονομική και κοινωνική κρίση, και τις προτάσεις των Πράσινων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στην συνέχεια, ο Νίκος Χρυσόγελος και τα τοπικά στελέχη είχαν συνάντηση με ενεργούς πολίτες του νησιού και συζήτησαν ιδιαίτερα τα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές και τις υπηρεσίες υγείας στο νησί της Κω.
Αναλυτικά για την περιοδεία του Νίκου Χρυσόγελου στην Ρόδο και Κω
Ρόδος - Κως
Συνέντευξη τύπου: Στην συνέντευξη τύπου στην Ρόδο το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουνίου αλλά και στην Κω το Σάββατο 2 Ιουνίου, ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια Ελλήνων και Ευρωπαίων Πρασίνων Ευρωβουλευτών για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης μέσα από την λογική.
Ο Ν. Χρυσόγελος δήλωσε: «η πολιτική που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης απέτυχε και οδηγεί σε βαθιά ύφεση, κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, ανεργία και διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Αποδείχτηκε ότι αυτή η πολιτική ήταν ανόητη. Η εναλλακτική λύση δεν είναι, όμως, η διακινδύνευση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, μέσα από μπλόφες και σπασμωδικές κινήσεις στη βάση ενός εύκολου λαϊκισμού που υπόσχεται πολλά αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Αυτός είναι ο δρόμος της τρέλας. Υπάρχει πράγματι μια τρίτη στρατηγική, την οποία έχουμε στηρίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Πράσινοι, ο δρόμος της λογικής, των κοινωνικά δίκαιων και ισορροπημένων μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μέσα από την αναζωογόνηση της οικονομίας και την στροφή της προς πράσινη κατεύθυνση, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών ώστε να στηρίζουν τους πολίτες που βρίσκονται σήμερα στα όρια της επιβίωσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές υπηρεσίες»
Οι συγκεκριμένες προτάσεις των πράσινων ευρωβουλευτών παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 23/5, στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, σε συνέντευξη τύπου στα διεθνή κι ελληνικά ΜΜΕ, από τους Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συν-πρόεδρο των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Οι Πράσινοι θα αναλάβουν τις επόμενες μέρες μια σειρά πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προχωρήσουν οι προτάσεις τους για μια κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη λύση στην ελληνική κρίση. Ο συν-πρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνυ Κον Μπεντίτ θα επισκεφθεί εκ νέου την Ελλάδα στις 11/6 και μαζί με τον Νίκο Χρυσόγελο θα συναντηθούν με εκπροσώπους οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων καθώς και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για να συζητήσουν τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση. Στις 12 Ιουνίου οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την Ελλάδα στον κ Μπαρόζο, σε ειδική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. (Το βίντεο της κοινής συνέντευξης και το κείμενο των προτάσεων των πράσινων ευρωβουλευτών μπορείτε να το δείτε στο http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1039:dcb-chrysogelos&Itemid=75&lang=el)
Ειδική συνεδρίαση για τα προβλήματα Δωδεκανήσου: Κατά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Φ. Χατζηδιάκο, ο Νίκος Χρυσόγελος έκανε παρεμβάσεις για τα θέματα υγείας, τουρισμού, ενέργειας, αλιείας.
Στην παρέμβασή του για τα θέματα υγείας ο Ν. Χρυσόγελος τόνισε: «Την εποχή της κρίσης χρειάζεται και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να βελτιωθούν οι υποδομές για την υγεία ώστε να μειωθούν οι οικογενειακές δαπάνες για την υγεία και την περίθαλψη και να εξισορροπηθεί η τεράστια απώλεια εισοδημάτων. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δαπανών για την δημόσια υγεία μπορεί να προέλθει από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και όχι από οριζόντιες περικοπές και διάλυση των δομών περίθαλψης».
Ακολούθως, ο Ν. Χρυσόγελος κατέθεσε σειρά προτάσεων για την υγεία στο Ν. Αιγαίο που περιλαμβάνουν διαμόρφωση μιας πολυετούς στρατηγικής που θέτει στόχους, προτεραιότητες και εργαλεία εφαρμογής με έμφαση στην πρόληψη και την πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια φροντίδα και τις κοινωνικές υποδομές.
«Χρειάζεται να διαμορφώσουμε άμεσα, μέσα από έναν δομημένο διάλογο του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους ιατρικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς των νησιών, μια στρατηγική για την υγεία στο Ν Αιγαίο για το διάστημα 2012-2020. Η στρατηγική αυτή πρέπει να λάβει υπόψη και την συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υγεία στο πλαίσιο ενός πολυετούς σχεδίου 2014-2020. Από την άλλη, για να καλυφθούν, άμεσα, οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές αλλά κυρίως σε προσωπικό που υπάρχουν στα θέματα πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας στα νησιά μας, μέρος της λύσης θα μπορούσε να είναι η δημιουργία δομών κοινωνικών επιχειρήσεων αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους από διάφορες πηγές – πχ ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για αντιμετώπιση της ανεργίας, Ευρωπαϊκό Ταμείο για Μετανάστες – σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης»
«Το πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για την υγεία 2014-2020 μπορεί να έχει ελάχιστους αλλά θα θέσει κατευθύνσεις και υποχρεώσεις για τα κράτη, ένα πλαίσιο δεσμεύσεων και προτεραιοτήτων που θα πρέπει να οδηγούν σε καλύτερη υγεία και τελικά σε ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων. Στην συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισα ότι είναι πολύ σημαντικό, στο πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για το 2014-2020, να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη των υποδομών υγείας σε νησιωτικές και οι ορεινές περιοχές, όπου συχνά οι πολίτες δεν έχουν καν στοιχειώδη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Όμως, η διαμόρφωση ενός σχεδίου στρατηγικής για την υγεία στο Ν Αιγαίο δεν μπορεί να περιμένει άλλο πια».
Για τα θέματα της ενέργειας και την κατασκευή νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Ρόδο, ο Νίκος Χρυσόγελος επεσήμανε ότι «Θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες για την κατασκευή της νέας μονάδας της ΔΕΗ από την στιγμή που θα ξεπεραστούν τα νομικά ή άλλα εμπόδια αλλά η παλιά μονάδα δεν θα κλείσει και θα συνεχίσει να παράγει σημαντικό ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας και να ρυπαίνει. Και οι δυο μονάδες θα λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, κάτι που, πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συνεπάγεται και δαπάνη πάνω από 100-120.000.000 ευρώ ετησίως για εισαγωγή πετρελαίου μόνο για την ΔΕΗ Ρόδου. Σε αυτό το κόστος πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση 1,5 – 2,5 δις ευρώ για την ΔΕΗ (και τους καταναλωτές) σε ετήσια βάση, πανελλαδικά και σχετικό επιμερισμό και για την Ρόδο. Η μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων από την ΔΕΗ στην Ρόδο μπορεί να προέλθει άμεσα από την προώθηση στοχευμένα της εξοικονόμησης ενέργειας (που μπορεί να δημιουργήσει και πολλές θέσεις εργασίας για τους ανέργους στον κατασκευαστικό κλάδο) αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσα από συνεταιριστικές / συμμετοχικές επιχειρήσεις, όπως έχει αποφασίσει εξάλλου το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η επένδυση σε πράσινες μορφές ενέργειας θα συμβάλει και στην ανάπτυξη τοπικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και διατήρηση σημαντικών κεφαλαίων σε τοπικό επίπεδο. Πολλές χώρες και περιοχές αλλά και νησιά επενδύουν στην πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.. Η Ρόδος θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μια τέτοιας πρωτοπορίας. Σε 3 χρόνια η ΔΕΗ θα έχει δαπανήσει για την Ρόδο περίπου 500.000.000 ευρώ ενισχύοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και συμμετέχοντας στην επιβάρυνση του κλίματος και του περιβάλλοντος. Θα μπορούσε, όμως να στραφεί στην σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, - διαμορφώνοντας και υλοποιώντας ένα σχέδιο άμεσης εφαρμογής- με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής που θα διαθέσουν σημαντικά κεφάλαια το επόμενο διάστημα σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως συζητάμε αυτή την περίοδο στο Ευρωκοινοβούλιο – το ξέρω καλά γιατί είμαι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και εισηγητής των πράσινων στα θέματα του Ταμείου Συνοχής, ενώ έχω κάνει πολλές παρεμβάσεις σε θέματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης».
Για τα θέματα αλιείας ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι «Η αλιεία στο Ν. Αιγαίο μπορεί να συνδυαστεί με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως προβλέπει η νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική και η Θαλάσσια Στρατηγική. Η Περιφέρεια θα πρέπει να είναι έτοιμη αφενός να προωθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για βιώσιμες μορφές αλιείας και προστασίας της θάλασσας καθώς και για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Μια τέτοια στρατηγική θα δώσει άμεσα αποτελέσματα, και σε επίπεδο εισοδημάτων, θα βοηθήσει να επανακάμψει ο πλούτος των θαλασσών αλλά και θα διασφαλίσει μακροχρόνια το επάγγελμα του ψαρά και την ευημερία των παράκτιων και νησιωτικών κοινωνιών. Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας που προωθείται στο πλαίσιο της νέας κοινής Αλιευτικής Πολιτικής – είμαι εισηγητής για το θέμα στην Ευρωκοινοβούλιο – θα διαθέσει σημαντικούς πόρους τόσο για την προώθηση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών όσο και για την συμμετοχή των παράκτιων περιοχών στην προώθηση υπεύθυνων μορφών αλιείας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου