Η αλλαγή πολιτικών σε τοπικό επίπεδο, η οικολογική αναγέννηση των γειτονιών, η δημιουργία «πράσινων ζωνών» που συνενώνουν φυσικές περιοχές, πάρκα, ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους σε ενιαία δίκτυα, με στόχο να ξαναγίνουν οι πόλεις βιώσιμες, καθώς και η σημασία της προστασίας και ανάδειξης των ρεμάτων συζητήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τετάρτη 16/6/2010, στον Πολυχώρο του Δήμου Ν. Χαλκηδόνας οι Οικολόγοι Πράσινοι Α. Πατησίων-Κυψέλης, Γαλατσίου, Ν.Ιωνίας, Ηρακλείου, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης και Αγ. Αναργύρων. Στην - κατά γενική ομολογία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συμμετείχαν παρά τη ζέστη περίπου 120 πολίτες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και κινήσεων πολιτών καθώς και ο προτεινόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους για τις περιφερειακές εκλογές στην Αττική Κ. Διάκος.
Βασικοί ομιλητές ήταν οι Δήμαρχοι Ν. Χαλκηδόνας, Γιώργος Αποστολάκης, Ν. Φιλαδέλφειας, Σταύρος Κόντος, Φιλοθέης, Θεόφραστος Οικονομίδης, ο αναπληρωτής δήμαρχος/ αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Δήμου Ν. Ιωνίας Νίκος Δακουτρός, καθώς και ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ, βιολόγος περιβαλλοντολόγος, Δ/ντής της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, ο Κωσταντίνος Αθανασόπουλος, Δρ Συγκοινωνιολόγος, συνεργάτης της μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ καθώς και ο Νίκος Χρυσόγελος, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων.
Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης επισήμαναν ότι απαιτούνται παρεμβάσεις για να διορθωθούν τα αποτελέσματα λανθασμένων πολιτικών του παρελθόντος, όπως το μπάζωμα και η κάλυψη των ρεμάτων, καθώς και παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε προστασία και ανάδειξη των φυσικών περιοχών που έχουν απομείνει μέσα στην πόλη. Προτάθηκε, μάλιστα, η συνεργασία γειτονικών δήμων, ώστε να υπάρξει περιβαλλοντική διαχείριση του ρέματος του Ποδονίφτη, συνένωση του με τα Άλση Προμπονά και Ν. Φιλαδέλφειας, όπως επίσης και συνολική μελέτη για οικολογική διαχείριση του από όλους τους δήμους. Επισημάνθηκε η ανάγκη, γενικότερα, προώθησης αστικών αναπλάσεων που όμως θα διατηρούν το χώμα και θα αναδεικνύουν τη φύση, αντί να την τσιμεντώνουν.
O Nίκος Χρυσόγελος, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, τόνισε ότι «σε μια εποχή οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης απαιτούνται μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις, όπως οι «πράσινες ζώνες», που αλλάζουν τις πόλεις μας. Για την περιοχή Α. Πατησίων, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Γαλατσίου και Αγ. Αναργύρων οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε τη διαμόρφωση μιας «πράσινης ζώνης», μιας ενιαίας ζώνης πράσινου, ποδηλατόδομων, πεζόδρομων, βιώσιμης κινητικότητας, ανακαίνισης και επανάχρησης αξιόλογων βιομηχανικών κτιρίων, πολιτιστικής αναγέννησης και επανασύνδεσης με τη φύση που θα ενοποιήσουν το ρέμα του Ποδονίφτη, το άλσος Προμπονά και όλο τον γύρω – εγκαταλειμμένο και υποβαθμισμένο σήμερα - χώρο, την περιοχή της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ μέχρι την πλατεία Παπαδιαμάντη, τα πάρκα Δρακόπουλου και ΦΙΞ. Αυτό το σχέδιο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο που θα «ενώνει» το Άλσος Βεϊκου - Αττικό Άλσος με το Άλσος Φιλαδέλφειας και το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, και θα επεκτείνεται αφενός προς τα Α. Λιόσα και αφετέρου προς το Πεδίον Άρεως». Επισήμανε ότι «το σχέδιο για την Αττική που παρουσίασε η Υπουργός ΠΕΚΑ και ο ΟΡΣΑ επικεντρώνει στην παράκτια ζώνη αλλά δεν περιλαμβάνει παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας για να γίνουν οι γειτονιές πιο οικολογικές και να δημιουργηθούν μεγάλες «πράσινες ζώνες» για να γίνει ξανά η πόλη βιώσιμη. Αγνοείται προκλητικά η προστασία και η οικολογική διαχείριση περιοχών όπως οι πηγές και οι παραπόταμοι του Κηφισού,και τα ρέματα όπως ο Ποδονίφτης»
Ο Κωσταντίνος Αθανασόπουλος, Δρ Συγκοινωνιολόγος, συνεργάτης της μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ παρουσίασε προτάσεις για μια βιώσιμη κινητικότητα στην περιοχή, με βάση μια ασφαλή και ανταγωνιστική προς το ΙΧ μετακίνηση με ποδήλατο σε συνδυασμό με ΜΜΜ. Χαρακτήρισε ως βατές για μια πολιτική ενθάρρυνσης της χρήσης ποδηλάτου τις αποστάσεις από τη Ν.Χαλκηδόνα και τη Ν.Φιλαδέλφειας μέχρι το Π. Άρεως, το Γαλάτσι και το Πάρκο Αντ Τρίτσης, βασικές πηγές ανάσας για τους κατοίκους.
Ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ, βιολόγος περιβαλλοντολόγος, Δ/ντής της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, ανέλυσε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα ρέματα και οι φυσικές περιοχές μέσα στις πόλεις για την ποιότητα ζωής, τη βιοποικιλότητα και τη ζωή των κατοίκων στις γειτονιές. Επεσήμανε ότι η βιοποικιλότητα είναι δίπλα μας και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην καταστροφή και την υποβάθμιση φυσικών περιοχών μέσα στην πόλη. Χρειάζεται να δεσμευτούν όλοι ότι θα αναβαθμίσουμε τις γειτονιές, προστατεύοντας τον πλούτο που έχουμε κοντά και γύρω μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις για οικολογικές γειτονιές και βιώσιμες πόλεις είναι ανάγκη όχι μόνο για λόγους ποιότητας ζωής αλλά και για να στραφεί η οικονομία προς πιο υπεύθυνες, πράσινες, δραστηριότητες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με μια τέτοια πολιτική μπορεί να “επιστραφούν” στους πολίτες -με τη μορφή κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και υπηρεσιών - όσα αφαιρούνται από το εισόδημά τους με τα κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Οι Δήμοι μπορεί να αξιοποιήσουν προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά αναγκαία είναι η κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων, η άσκηση κριτικής σε αντιλήψεις που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση της πόλης αλλά και η διατύπωση προτάσεων και δράσεις στο τοπικό επίπεδο αλλά και ολοκληρωμένος σχεδιασμός.
Οι αναλυτικές εισηγήσεις σε ηλεκτρονική μορφή και βίντεο με τις ομιλίες θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.ecogreens.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου