Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Οχι σε παρακρατική συμπεριφορά κρατών-μελών του ΟΗΕ

Η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στα πλοία του "Ελεύθερη Γάζα" που οδήγησε σε 9 νεκρούς και στον τραυματισμό δεκάδων μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με προκλητικό τρόπο. Δεν μπορεί μια χώρα μέλος του ΟΗΕ να συμπεριφέρεται ως παρακρατική ομάδα, να επεμβαίνει στρατιωτικά σε πλοία στα διεθνή ύδατα, να πυροβολεί επιβάτες και να απαγάγει όλους τους επιβαίνοντες χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποια νομική βάση.

Είναι ενθαρρυνιτικό ότι μεταξύ όσων διαμαρτύρονται για παρόμοιες πρακτικές περιλαμβάνονται και ισραηλινοί πολίτες στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη αλλά και στο ίδιο το Ισραήλ. Οι ισραηκινοί σίγουρα έχουν μνήμες από το Ολοκαύρωμα αλλά ακριβώς γιαυτό θα έπρεπε το κράτος του Ισραήλ να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να είναι το πρώτο που επιδιώκει την επίλυση των όποιων προβλημάτων και την εξασφάλιση της ασφάλειας του μέσα από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Μια πολιτική τσαμπουκά και αφαίρεσης της ανθρώπινης ζωής - με όποια δικαιολογία και αν χρησιμοποιείται - είναι ύβρις κατ' αρχή απέναντι στους χιλιάδες εβραίους που έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους από το ναζιστικό καθεστώς.

Η διεθνής κατακραυγή ίσως να ανοίξει μια άλλη προοπτική για την ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού, με αρση άμεσα του αποκλεισμού της Γάζας, ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των δυο κοινωνιών που να οδηγήσει σε μια συμφωνία για πραγματική συνύπαρξη δυο βιώσιμων κρατών(Ισραηλινό και Παλαιστινιακό) στην περιοχή. Είναι η μόνη λύση για να ζήσουν όλοι οι πολίτες ειρηνικά και με ασφάλεια. Παρόμοιες ροκλητικές ενέργειες επιστρέφουν τις κοινωνίες στην εποχή πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποτίθεται ότι η φρικτή εμπειρία του Ολοκαυτώματος αλλά και του Β' Παγκόσμιου Πολέμου οδήγησε τις χώρες να αποδεχτούν ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο και μέσα από διάλογο αξιοποιώντας διεθνούς θεσμούς. Στο κάτω κάτω πόσο βιώσιμο είναι ένα κράτος που επιδιώκει να επιβιώνει δείχνοντας συνεχώς ένα βίαιο πρόσωπο και μια περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου?

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστήριξαν το κίνημα Free Gaza γιατί αποτελεί μια πρωτοβουλία αυτού που ονομάζουμε διπλωματία πολιτών. Κινητοποιήθηκαν με στόχο την άμεση απελευθέρωση των απαχθέντων με παραστάσεις στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, με πρωτοβουλίες του ευρωβουλευτή τους Μ.Τρεμόπουλου, επιστολή των συμ-προέδρων των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκα Χαρμς προς την αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Βαρόνη Άστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: