Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΘΑ ΚΛΑΙΜΕ ΠΑΛΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με επιστολές μας στην κ. Μπιρμπίλη και στον κ. Χρυσοχοΐδη από τον Μάρτιο προτείναμε σειρά άμεσων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση άμεσα και να συνδεθεί η δασοπροστασία με την εθνική οικονομία. Δεν υπάρχει πράσινη οικονομία χωρίς αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Είναι απαράδεκτο να αδιαφορεί η κυβέρνηση για τις πράσινες θέσεις εργασίας που δημιουργεί η προστασία των δασών, θέσεις που μπορούν να στηρίξουν και τις τοπικές οικονομίες.

Με κεντρικές παρεμβάσεις αλλά και με τοπικές δράσεις συνεχίζουμε να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη για τα προβλήματα στη δασική πολιτική και την αναγκαιότητα ισχυρής δασικής διοίκησης, ενώ επιμένουμε στην αναγκαία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη δασοπροστασία και στην πυροφύλαξη. Πριν από λίγες μέρες εξάλλου επισκεφθήκαμε τον Υμηττό και οργανώσαμε συζήτηση για την προστασία του δάσους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα. Τα συμπεράσματα δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι τα λόγια τα μεγάλα έχουν μείνει λόγια και τα δάση κινδυνεύουν – ίσως και πολύ περισσότερο φέτος γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα τα στοιχειώδη που απαιτούνται για την πρόληψη. Τα παθήματα των προηγούμενων χρόνων δεν έχουν γίνει μαθήματα.

Από τον Μάρτιο 2009 είχαμε επισημάνει «Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές που υποτιμούν το δασικό πλούτο της χώρας μας και να αποκτήσει η χώρα την ενιαία και συνεκτική δασική πολιτική που θα θωρακίσει τα δασικά οικοσυστήματα από κάθε λογής κινδύνους. Φέτος, παρά τα ελάχιστα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί σε αυτή την κατεύθυνση, τίποτα δεν μας εγγυάται ότι η παρανομία στις δασικές εκτάσεις θα εξαλειφθεί ή ότι δεν θα ζήσουμε ξανά τα πύρινα καλοκαίρια των τελευταίων ετών».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες (λέγαμε από τον Μάρτιο):
• Η δασική υπηρεσία παραμένει ερημωμένη και υποστελεχωμένη, με χιλιάδες οργανικές θέσεις δασικών υπαλλήλων κενές και τεράστια έλλειψη σε κονδύλια για τη δασοπροστασία. Το πρόσχημα δε της οικονομικής κρίσης δεν πιάνει τόπο στη συγκεκριμένη περίσταση, αφού οι προσλήψεις δασικών υπαλλήλων έχουν παγώσει εδώ και δεκαετίες, ενώ τα κονδύλια που αντιστοιχούσαν σε κάθε δασαρχείο ετησίως ήταν πάντα πενιχρά.
• Ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας, αφού η μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απέκοψε τη χρηματοδότησή της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το Πράσινο Ταμείο δεν έχει συσταθεί ακόμη.
• Η μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στο ΥΠΕΚΑ είναι αποσπασματικό μέτρο και δεν συνδέεται με ριζοσπαστικές αλλαγές στη διοίκηση της Δασικής Υπηρεσίας (Γενική Γραμματεία Δασών, κάθετη διάρθρωση της υπηρεσίας).
• Δεν υλοποιήθηκε καμία προληπτική ενέργεια για τη δασοπροστασία, όπως οι καθαρισμοί των δασικών εκτάσεων από τη βιομάζα.
• Δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, που προβλέπει την ουσιαστική και έγκαιρη εμπλοκή στην δασοπυρόσβεση όλων των σχετικών υπηρεσιών (Δασική, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) κάτω από ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και με υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων για την άμεση επέμβασή τους και την αποτελεσματική κατάσβεση των πυρκαγιών.
• Δεν έχει γίνει ποτέ Εθνική Απογραφή Δασών, που θα μας δίνει σαφή εικόνα για την κατάσταση των ελληνικών δασών, την υγεία τους και τους κινδύνους που διατρέχουν. Η απογραφή αποτελεί απαραίτητο εργαλείο ακόμη και για να αποδείξουμε ως χώρα την ποιότητα της διοίκησης και διαχείρισης που ασκούμε στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων για τη δασοπροστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθεί να έχει ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη στο θέμα της εκπαίδευσης των πυροσβεστών στη δασοπυρόσβεση.
• Το Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων απέκτησε διοίκηση πρόσφατα, μετά την παραίτηση Μολυβιάτη, και δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τα χρήματα, που ας σημειωθεί συγκεντρώθηκαν από πρωτοβουλία φορέων και πολιτών, με αποτελεσματικό τρόπο

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: ΟΙ 13 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
1. Αναδιοργάνωση και στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και το ρόλο της, δηλαδή στην ορθή και βιώσιμη διαχείριση των δασών, στην προστασία και στην αξιοποίησή τους ως εθνικό φυσικό πόρο.
2. Επένδυση πόρων στην πρόληψη. Εκτός από τραγικό είναι και πολυέξοδο να επενδύονται χρήματα στην αποκατάσταση από τις πυρκαγιές, όταν θα μπορούσε με λιγότερα χρήματα να προληφθεί το κακό.
3. Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης, στον οποίο θα συνεργάζονται όλες οι εμπλεκόμενες με τη δασοπυρόσβεση υπηρεσίες (Δασική, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) κάτω από ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και με υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων.
4. Σύνταξη των Δασικών Χαρτών και του Δασολογίου. Φτάνουν πια οι καθυστερήσεις και οι δικαιολογίες. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει καταγράψει τις δημόσιες εκτάσεις της. Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να ενημερώσει για την πορεία της σύνταξής τους και το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και κύρωσής τους.
5. Ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και εφαρμογή του νόμου. Η προστασία των δασών είναι συνταγματική υποχρέωση και η πολιτεία οφείλει να τα θωρακίσει από κάθε λογής κινδύνους. Οι πελατειακές σχέσεις, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων και η ατιμωρησία των καταπατητών μας βλάπτουν όλους.
6. Απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα που οικειοποιούνται δημόσια δασική γη και απομάκρυνσή τους από το κόμμα τους.
7. Συστηματική παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή στα νέα δεδομένα των πολιτικών προστασίας των δασών, πρόληψης πυρκαγιών και έγκαιρης κατάσβεσης τους. Στον τομέα αυτό θα ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή εμπειριών και η μόνιμη συνεργασία της χώρας μας με όλες τις μεσογειακές και βαλκανικές χώρες.
8. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης στην Αττική.
9. Εκπόνηση επί μέρους πολεοδομικών σχεδίων / χρήσεων γης με κατευθυντήριο άξονα τη μηδενική επέκταση του υφιστάμενου πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και την οικολογική αναβάθμιση του υφιστάμενου ιστού.
10. Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση σε ότι αφορά την χάραξη χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής, τουλάχιστον σε εκείνους τους δήμους που οι αδόμητες ιδιόκτητες εκτάσεις είναι περισσότερες από τις δομημένες. Η χωροταξική πολιτική είναι μια εθνική πολιτική και πρέπει να εκτελείται από κεντρικά, επιστημονικά όργανα τα οποία θα τηρούν τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
11. Ακύρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία, που μετατρέπει όλη τη Στερεά Ελλάδα σε εργοτάξιο και μεταλλευτική περιοχή, καταστρέφοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις και περιοχές του Δικτύου Φύση 2000, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό της δασοκάλυψης της χώρας.
12. Κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών και κυρίως αυτές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, αφού πολλές πυρκαγιές ξεκινούν από αυτές και εξελίσσονται σε δασικές.
13. Εκπαίδευση και αξιοποίηση στη δασοπυρόσβεση του ανθρώπινου κεφαλαίου στις τοπικές κοινωνίες, αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας, απόδοση κινήτρων στις τοπικές κοινωνίες για διαχείριση των ορεινών δασών, αξιοποίηση ανέργων σε πράσινα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη δασοπροστασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: