Στην 3η επέτειο από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα οι Οικολόγοι Πράσινοι επισκεφθήκαμε τον Υμηττό και ξεναγηθήκαμε από τον ΣΠΑΥ, συζητήσαμε με το Δήμαρχο Βύρωνα κ. Ν. Χαρδαλία για τα σχέδια του Δήμου για μια «πράσινη διαδρομή» από την πλατεία Δεληολάνη μέχρι τον Υμηττό και συζητήσαμε στο δημαρχείο του Βύρωνα με πολίτες και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης για τον Υμηττό. Στόχος ήταν να συζητήσουμε κατά πόσο έχει αλλάξει η πολιτική για την προστασία των δασών, πόσο έτοιμοι είμαστε για να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η καταστροφή και με τον Υμηττό, κατά πόσο το πάθημα του 2007 (Πάρνηθα, Πελοπόννησος, Εύβοια) και του 2009 (Αν. Αττική) έχει γίνει μάθημα.
Ομιλητές ήταν οι Νίκος Χαρδαλιάς, πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας κι Ανάπτυξης Υμηττού, Δήμαρχος Βύρωνα, ο Νίκος Χρυσόγελος, στέλεχος των ΟΠ, η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος, μέλος της Γραμματείας Αττικής των Οικολόγων Πράσινων και ο Ηλίας Κυριακόπουλος, συνεργάτης Οικολόγων Πράσινων σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν πολίτες καθώς και άλλα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων. Oι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν προσκαλέσει την Υπηργό ΠΕΚΑ και εκπροσώπους του Υπουργείου αλλά τελικώς κανένας δεν μπόρεσα να συμμετάσχει στη συζήτηση, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, απαιτείται επιβεβαίωση στην πράξη.
Ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του δάσους του Υμηττού, που είναι η τελευταία ανάσα για την Αττική αλλά και έχει αξία από μόνο του ως οικοσύστημα. Είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της προστασίας του μέσω της νομοθεσίας αλλά και η υλοποίηση των καλών προθέσεων που αν μείνουν λόγια θα αυξήσουν τους κινδύνους και τις πιέσεις. Προς το παρόν διαπιστώνουμε ότι το πάθημα του 2007 και του 2009 δεν έχει γίνει μάθημα αφού – παρά την καλύτερη προετοιμασία και υποδομές από τους τοπικούς φορείς και τον ΣΠΑΥ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών – ακόμα δεν έχουν γίνει από το ΥΠΕΚΑ που έχει αναλάβει την ευθύνη – διάθεση πόρων, καθαρισμός του δάσους, πρόσληψη των εποχιακών, οργάνωση δασαρχείου στον Υμηττό. Ήδη από την αρχή του καλοκαιριού πάνω από 30 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στον Υμηττό, σε περιοχές που θεωρούνται «φιλέτα» –αλλά ευτυχώς έχουν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσκαλούν τα μέλη και φίλους τους να βοηθήσουν στη δασοπροστασία και πυροφύλαξη εντασσόμενοι στις σχετικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες που υπάρχουν.
Από την άλλη η προστασία του δάσους απαιτεί να αναβαθμίσουμε τις πόλεις και να φέρουμε τη φύση μέσα στις πόλεις, να κάνουμε τις γειτονιές πιο οικολογικές, τι πόλεις πιο βιώσιμες. Οι παρεμβάσεις για οικολογικές γειτονιές και βιώσιμες πόλεις είναι ανάγκη όχι μόνο για λόγους ποιότητας ζωής αλλά και για να στραφεί η οικονομία προς πιο υπεύθυνες, πράσινες, δραστηριότητες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με μια τέτοια πολιτική μπορεί να “επιστραφούν” στους πολίτες -με τη μορφή κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και υπηρεσιών - όσα αφαιρούνται από το εισόδημά τους με τα κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου