Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας

Αναγκαία η παρέμβαση της Κομισιόν για πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα 

Το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα έφερε με ομιλία-παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτή την περίοδο συζητάμε στο Ευρωκοινοβούλιο το πολυετές  πρόγραμμα δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2014-2020. Ένας από τους τρεις κεντρικούς άξονες του είναι η πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Όμως, αυτή την εποχή το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα καταρρέει. Ηοργάνωση και παροχή υπηρεσιών υγείας από τις αρχές της χώρας έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη. Η κρίση οδήγησε σε αύξηση της νοσοκομειακής περίθαλψης σε ποσοστό 30%, ενώ οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 20% ή περισσότερο. Καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και περικοπές σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, εξαιτίας της ανεργίας και των περιοριστικών πολιτικών, μένει πλήρως εκτός συστήματος υγείας ακριβώς τη στιγμή που η πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας είναι πλέον θέμα επιβίωσης.  Ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν διαθέτουν επαρκές εισόδημα για να επιβιώσουν υποχρεώνονται εδώ και μήνες να πληρώνουν οι ίδιοι τους γιατρούς και τα φάρμακά τους, 

Προσφάτως, το προεδρείο της ομάδας των Πρασίνων παρέδωσε επιστολή στον κ Barosso για να αναλάβει δράση και να διασφαλίσει ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ζωής των πολιτών κάθε άνθρωπος στην Ελλάδα ζει με αξιοπρέπεια, έχει πρόσβαση σε ποιοτική προληπτική περίθαλψη και το δικαίωμα σε ιατρική θεραπεία σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και πρακτικές, όπως ενσωματώνονται στο άρθρο 35 της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. 


Η επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει και μπορεί να γίνει με αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και όχι με διάλυσή τους. Η βελτίωση των οικονομικών της υγείας θα μπορούσε να προέλθει όχι από οριζόντιες και άδικες περικοπές κοινωνικών υποδομών αλλά από την αποτελεσματική χρήση των υπαρχόντων πόρων καθώς και από την βελτίωση της υγείας μέσω της πρόληψης των ασθενειών και της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Είναι ανάγκη οι όροι του Μνημονίου να προαρμοστούν στις ευρωπαϊκές πολιτικές, στις ευρωπαϊκές αξίες. Είναι ευθύνη της Κομισιόν να συντάξει και να φέρει στο Κοινοβούλιο μια έκθεση για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η προσαρμογή”

Δεν υπάρχουν σχόλια: