Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Από την εφημεριδα Θεσσαλία: http://e-thessalia.gr/?p=16298

«Να περιοριστούν τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ»
Εκδήλωση – συζήτηση των Οικολόγων Πρασίνων με το Νίκο Χρυσόγελο

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας» διοργάνωσαν χθες το απόγευμα στο Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης, ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Κρίση και πράσινες-οικολογικές διέξοδοι» με το Nίκο Χρυσόγελο. Αρκετός κόσμος παρευρέθηκε στο Στέκι Οικολογίας και Αλληλεγγύης στο Βόλο

Ρεπορτάζ: ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

Ο ίδιος, εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τον «Οικολογικό Άνεμο» και ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων από τα μέσα Γενάρη 2012, οπότε θα αντικαταστήσει στο Ευρωκοινοβούλιο το Μιχάλη Τρεμόπουλο, όπως έχουν δεσμευθεί να κάνουν στη βάση της αρχής της εναλλαγής οι Έλληνες Πράσινοι, δήλωσε στη «ΘτΔ»: «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι σήμερα δεν υπάρχει ένα κοινωνικό δίκτυο προστασίας, ώστε να πει κάποιος, ότι του έκοψαν το εισόδημά του, αλλά μπορεί να επιβιώσει μέσα από την αλληλεγγύη. Άρα πρέπει να δοθεί έμφαση- και με πρωτοβουλίες πολιτών και σε επίπεδο δήμων, περιφερειών αλλά και από το κεντρικό κράτος- ώστε να υπάρξουν «δίκτυα προστασίας», καθώς και μία εξισορρόπηση των μισθών μέσα από την αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών για την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον. Μόνο έτσι θα μπορέσουν άνθρωποι, που έχουν σοβαρά προβλήματα -και αυτοί δεν αποτελούν πλέον τη μειοψηφία, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας- να επιβιώσουν. Αν έχουμε καλές συγκοινωνίες, αν έχουμε Παιδεία, Υγεία, μπορούμε να εξισορροπήσουμε τις απώλειες των εισοδημάτων. Αν όμως έχουμε απώλεια εισοδημάτων και ταυτόχρονα το κόστος είναι μεγάλο για τις συγκεκριμένες υποδομές, τότε οι άνθρωποι θα ζουν πραγματικά, όχι μόνο κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά κάτω από το όριο οποιασδήποτε δυνατής επιβίωσης», τόνισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου.

Εάν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις επικείμενες εκλογές καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, θα συμφωνούσαν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ; «Εκείνο που υποστηρίζουμε εμείς, είναι ότι αν θέλουμε πραγματικά, να αλλάξουν τα πράγματα και να υπάρξουν ουσιαστικές διέξοδοι από την κρίση, πρέπει τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας να περιοριστούν πάρα πολύ σε ποσοστά, που δεν θα ξεπερνούν το 15-20% το καθένα. Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν δυνάμεις στην κοινωνία και την πολιτική και θα δημιουργηθούν καινούργιες συνθέσεις. Προφανώς μετά τις εκλογές θα υπάρχουν συνεργασίες. Οι συνεργασίες αυτές όμως πρέπει να στηρίζονται σε ένα πρόγραμμα. Αν δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεργαστείς, πόσο μάλλον εάν είναι μια συνέχεια των σημερινών αποτυχημένων πολιτικών», σημείωσε ο κ. Χρυσόγελος.

Ο ίδιος θεωρεί πως το υπάρχον πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σημερινά προβλήματα: «Επειδή το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σημερινά προβλήματα, πρέπει να περιοριστεί πάρα πολύ η δύναμη των παλιών κομμάτων, να έρθουν στο προσκήνιο νέες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να μπορούνε όχι απλώς να συνεργαστούν, αλλά να φέρουν και ένα νέο αέρα στην πολιτική. Δεν μπορείς να μπεις “τσόντα” σε κάτι που είναι αποτυχημένο. Χρειάζονται νέα προγράμματα, νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Προφανώς εμείς είμαστε υπέρ των συνεργασιών, όμως όχι χωρίς πρόγραμμα και εναλλακτικές προοπτικές διεξόδου», κατέληξε ο κ. Χρυσόγελος.

Σήμερα ο Νίκος Χρυσόγελος μαζί με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας, θα έχει συναντήσεις με φορείς της περιοχής και θα συζητήσουν τόσο τις δυνατότητες συνεργασίας, όσο και της κινητοποίησης της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, σε κάθε περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: