Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Θέματα υγείας στο Κέντρο της Αθήνας

15-12-2011:Ομιλία Δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη στην Ημερίδα για τη Δημόσια Υγεία και το Κέντρο της Αθήνας

Θέματα υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, αποτελούν άμεση  προτεραιότητα για εμάς, δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης και αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων  με στόχο την αρωγή και βοήθεια αδυνατούντων πολιτών της Αθήνας.

Φίλες και Φίλοι,
Καλημέρα σας.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για αυτή σας την Ημερίδα.
Τα θέματα δημόσιας υγείας και ειδικότερα, τα θέματα δημόσιας υγείας για την Αθήνα αυτές τις δύσκολες εποχές που περνάμε, συνδέονται άμεσα κοινωνικά, οικονομικά και λειτουργικά με τα θέματα της αλληλεγγύης. Η Αθήνα, περισσότερο από όλη την άλλη Ελλάδα, δοκιμάζεται σε αυτή την κρίση. Γιατί εδώ βρίσκεται για λόγους που όλοι γνωρίζετε και δε χρειάζεται να αναλύσουμε περαιτέρω, ο μεγαλύτερος πληθυσμός των αδυνατούντων συμπολιτών μας. Εάν τώρα εμείς, η επιστημονική κοινότητα, οι πολίτες που ενδιαφέρονται και οι θεσμικοί φορείς δεν πάρουμε τα μέτρα μας, οι καταστάσεις θα γίνουν ανεξέλεγκτες.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνω την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, τις κάθε είδους εξαρτήσεις, θέματα υγείας των αστέγων, τους ψυχικά νοσούντες, όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ειδικά για το κέντρο της Αθήνας, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πληθυσμού του, είναι τόσα όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, για να πούμε, ότι κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας.

Από την πλευρά μας στο Δήμο Αθηναίων τα θέματα υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης είναι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η πρώτη μας μεγάλη προτεραιότητα. Είναι η μεγάλη μας προσπάθεια και ήδη κάποιες  από τις δράσεις μας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Ολοκληρώνεται αυτό το μήνα, ο διεθνής διαγωνισμός για την μίσθωση δυο ξενοδοχείων και την λειτουργία μιας μονάδας φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης («καταφύγιο νύχτας») και μιας μονάδας μεταβατικής φιλοξενίας με υποστηριζόμενους από εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης και επανένταξης.

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας της «Εστίας Αθηνών» ως μονάδας φιλοξενίας  των ηλικιωμένων αστέγων.

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία της αποκατάστασης του παλαιού Λυσσιατρείου και η λειτουργία του ως Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας αστέγων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Εκκλησία.

Έχει υποβληθεί πρόταση για την Λειτουργία Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών σε κτιριακή υποδομή που ήδη διαθέτουμε.

Σε στάδιο οριστικής διαμόρφωσης των όρων, βρίσκεται συνεργασία με ΜΚΟ και το Ίδρυμα Νιάρχου για την δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Ημέρας.

Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Σωφρονιστικό Ίδρυμα Κορυδαλλού για την παροχή υπηρεσιών σίτισης προς τους αστέγους και την υποστήριξη των αποφυλακισθέντων

Συγκροτήθηκε και είναι σε πλήρη λειτουργία το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών. Υλοποιούνται δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη και την ψυχική υγεία, κατά του AIDS και των Ναρκωτικών σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους Οργανισμούς (ΒΑΒΕΛ, ΟΚΑΝΑ, ΠΡΑΞΙΣ, ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ).

Υποβλήθηκαν προτάσεις για την χρηματοδότηση μελετών αποτύπωσης των αναγκών και προβλημάτων παιδιών που ζουν-επαιτούν στους δρόμους της Αθήνας καθώς και των αστέγων.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δράσεις και θεωρούμε ότι είναι μόνο μία καλή αρχή για αυτά που οι καιροί απαιτούν. Πρέπει να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Πρέπει να ανοιχτούμε στην επιστημονική κοινότητα. Πρέπει να ανοιχτούμε σε κάθε φορέα που έχει τους ίδιους στόχους και σκοπούς με εμάς. Σήμερα με τον Υπουργό Υγείας τον κύριο Λοβέρδο υπογράφουμε ένα σημαντικό Πρωτόκολλο συνεργασίας προκειμένου να προσεγγίσουμε και να στηρίξουμε όσο γίνεται ευρύτερες ομάδες πολιτών που έχουν ανάγκη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής πρώτου και δεύτερου βαθμού για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και λειτουργία κέντρων υγείας πόλης διασυνδεδεμένων με νοσοκομειακές μονάδες. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.  Περιμένω απ’ όλους εσάς συμπαράσταση και στήριξη, με ιδέες με προτάσεις, με πόρους, με τεχνογνωσία με εμπειρία, με διάθεση προσφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: