Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Περιοδεία στον Βόλο - πράσινη λύση στην κρίση




Περιοδεία στον Βόλο - συναντήσεις με φορείς για πράσινη λύση στην κρίση

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Μαγνησίας διοργάνωσαν την Κυριακή 11-12-2011, στο ΣΤΕΚΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΗΛΛΕΓΥΗΣ ανοικτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «κρίση και πράσινες-οικολογικές διέξοδοι» με τον Nίκο Χρυσόγελο, εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Ν. Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ και ευρωβουλευτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ από τα μέσα Γενάρη 2012, οπότε θα αντικαταστήσει στο Ευρωκοινοβούλιο τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, όπως έχουν δεσμευθεί να κάνουν στη βάση της αρχής της εναλλαγής οι Έλληνες πράσινοι. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί σε κάθε περιφέρεια της χώρας τους επόμενους μήνες, μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς, ένα εναλλακτικό σχεδίου διεξόδου από την κρίση, βασισμένο στη Βιωσιμότητα, την Κοινωνική Συνοχή-Αλληλεγγύη και την Απασχόληση.

Την Δευτέρα 12/12 ο Νίκος Χρυσόγελος μαζί με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας είχε συναντήσεις με φορείς της περιοχής και συζήτησαν συγκεκριμένα προβλήματα της περιοχές αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας στο πλαίσιο του ρόλου του ως Ευρωβουλευτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ από τα μέσα Γενάρη.

Συνάντηση με τους εργαζόμενους της βιομηχανίας ΚΟΝΤΙ

Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους της βιομηχανίας ΚΟΝΤΙ στη Βιομηχανική περιοχή του Βόλου, η αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (Νίκος Χρυσόγελος, Τάκης Κολώνιας) τόνισε την υποστήριξή της στην απαίτηση για τήρηση της νομοθεσίας περί απολύσεων (η εταιρία την έχει παραβιάσει απροκάλυπτα) αλλά και στην προσπάθεια των εργαζομένων να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, ιδιαίτερα αυτή την εποχή της βαθιάς κρίσης που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι κάπου αλλού. Σε κάθε περίπτωση οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα στηρίξουν, με μεταφορά εμπειριών και καλές πρακτικές από ανάλογες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, τους εργαζόμενους αν αποφασίσουν να λειτουργήσουν την επιχείρηση στην περίπτωση που πωληθεί ή κλείσει η μονάδα. Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε την πρόθεσή του να φέρει το θέμα της παραβίασης της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια και η εταιρία ανήκει σε έναν από τους πιο ισχυρούς και κερδοφόρους πολυεθνικούς ομίλους. Θα πρέπει, επίσης, να εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές το θέμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από την ένταξή της σε προγράμματα χρηματοδότησης. Η διοίκηση δεν έχει δηλώσει τι προτίθεται να κάνει, αν δηλαδή προτίθεται να κλείσει ή να πωλήσει την εταιρία. Δεν έχει κοινοποιήσει τα πρακτικά με τις αποφάσεις της συνέλευσης των μετόχων, τις οποίες επικαλείται για τις ενέργειες της. Ας σημειωθεί ότι η εταιρία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητάς της μια και είναι εξαγωγική (εξάγει σε ποσοστό 80% τα προϊόντας της σε βαλκανικές χώρες, στην Κύπρο, Τουρκία και αλλού). Την περίοδο αυτή η εταιρία είχε να εκτελέσει παραγγελίες ύψους 2.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εργαζομένων.

Συνάντηση με την Δημοτική αρχή Βόλου

Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτεινιώτη, τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Διαφάνειας Νικόλαο Μόσχο, και την Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών Αναστασία Οικονόμου η αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (Νίκος Χρυσόγελος, Τάκης Κολώνιας, Στελιος Πελασγός, Φίλιππος Φούντης), συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες του Δήμου σε θέματα περιβάλλοντος και κοινωνικών πολιτικών (έλεγχος δικτύου για μείωση διαρροών, υποβολή πρότασης για επαναχρησιμοποίηση νερού μετά την επεξεργασία τους, σχέδια για μικρό βιολογικό στον Αγ. Λαυρέντιο σε συνεργασία με Βερολίνο, παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και φωτοβολταϊκά σε σχολεία, βιοκλιματική παρέμβαση σε γειτονιά παλαιού λιμεναρχείου, συντονισμού των κοινωνικών υποδομών και των δικτύων κοινωνικής προστασίας – σίτισης, βοήθεια στο σπίτι κα) και σε σχέση με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει προς αυτή την κατεύθυνση οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Η αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ τόνισε την ανάγκη κινητοποίηση της κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, σε κάθε περιφέρεια και συνολικά σε εθνικό επίπεδο, για τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση και πρότεινε τη συμμετοχή του Δήμου και των φορέων της περιοχής σε μια προσπάθεια - που πρέπει να συντονίσει η Περιφέρεια - διαμόρφωσης ενός σχεδίου Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης για τη Θεσσαλία. Στην συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική πιο εντατικής συνεργασίας του Δήμου Βόλου με ευρωπαϊκούς δήμους για ανταλλαγή εμπειριών - καλών πρακτικών και εκπαίδευσης των δημοτικών υπαλλήλων, σε θέματα: αναβάθμισης της αποτελεσματικότητας των δημοτικών υπηρεσιών προς όφελος των δημοτών (παρά τις περικοπές μισθών και τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του περιορισμού προσλήψεων και της μη ανανέωσης προσωπικού), σχεδιασμού πράσινων παρεμβάσεων και οικολογικής αναγέννησης γειτονιών, παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα από συμμετοχικά σχήματα, υιοθέτησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων στις προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών από τον Δήμο. Ο Νίκος Χρυσόγελος υποσχέθηκε, μέσα από το νέο ρόλο που αναλαμβάνει, να βοηθήσει τον Δήμο Βόλου, καθώς και άλλους Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, σε θέματα πληροφόρησης για πολιτικές, εργαλεία και χρηματοδοτήσεις που αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, την πράσινη οικονομία, την κοινωνική αλληλεγγύη και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Η αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ πρότεινε στο Δήμο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε θέματα παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσα από συμμετοχικές εταιρίες (με μετόχους τον Δήμο, τοπικούς φορείς και τους πολίτες) αλλά και από τα νοικοκυριά, ώστε να επωφελείται μακροχρόνια η τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Τονίστηκε, επίσης, η αναγκαιότητα να αποκτήσουν όλα τα δημοτικά κτίρια ενεργειακή ταυτότητα, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, αλλά και να επεκταθούν οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα δημοτικά κτίρια. Το όφελος θα είναι σημαντικό όχι μόνο σε περιβαλλοντικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, αφού σήμερα ο Δήμος καταβάλει στη ΔΕΗ ετησίως πάνω από 3.000.000 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα και επιπλέον 2.000.000 Ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα για τα αντλιοστάσια. Επίσης, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πρότειναν να σχεδιαστεί και να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα οικολογικής ευαισθητοποίησης των πάνω από 1000 υπαλλήλων του Δήμου, καταγραφής του «οικολογικού αποτυπώματος» του Δήμου συνολικά αλλά και κάθε εργαζόμενου, έτσι ώστε να βελτιωθούν σημαντικά, σε εθελοντική βάση, οι περιβαλλοντικές επιδόσεις του Δήμου και των εργαζομένων του.

Συνάντηση με τον Οργανισμό Λιμένα Βόλου


Στη συνάντηση με τον Γιάννη Πρίγκο, πρόεδρο και τον Δημήτρη Θεοδώρου, Δ/νοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Βόλου, η αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (Νίκος Χρυσόγελος, Τάκης Κολώνιας, Φίλιππος Φούντης) συζήτησε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης του λιμένα και τον σχεδιασμό του ΟΛΒ για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης λόγω του τρόπου που γίνονται σήμερα οι φορτο-εκφορτώσεις και η μεταφορά του σιταριού και του σκραπ. Η διοίκηση του ΟΛΒ ενημέρωσε ότι είναι έτοιμη να υποβάλλει αρχές Γενάρη 2012 προτάσεις για έργα, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, για αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, εφόσον το Υπουργείο ΠΕΚΑ προχωρήσει στην σχετική προκήρυξη για χρηματοδότηση των δράσεων αυτών οι οποίες περιλαμβάνονται, εξάλλου, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους λειτουργίας του λιμανιού. Η διοίκηση του ΟΛΒ σχεδιάζει, σύμφωνα, με όσα είπε στην συνάντηση: την ανάπτυξη κλειστών συστημάτων φορτοεκφόρτωσης, την εγκατάσταση φίλτρων και σακόφιλτρου στο σιλό, την μεταφορά των διαδικασιών φορτοεκφόρτωσης του σκραπ από την 1η στην 3η προβλήτα, τη λειτουργία δεξαμενών κατακάθισης καθώς και πρόγραμμα εκβάθυνσης του λιμανιού και διαχείρισης της ιλύος από τον βυθό που έχει επιβαρυνθεί με επικίνδυνα και τοξικά/βαρέα μέταλλα από την μεταφορά αποβλήτων μέσω του ρέματος. Η διοίκηση ενημέρωσε επίσης ότι σχεδιάζει την εγκατάσταση σταθμού μέτρησης αέριας ρύπανσης καθώς και δράσεις περιορισμού της ηχητικής ρύπανσης, ενώ υποσχέθηκε ότι αν γίνει η προκήρυξη, τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο.

Η αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ τόνισε ότι θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία των έργων, με δεδομένο ότι δεν αρκεί πλέον η περιγραφή των έργων που πρέπει να γίνουν αλλά απαιτείται άμεσα η έναρξη υλοποίησης όσων η ίδια η νομοθεσία επιβάλει για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη λειτουργία του λιμένα. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη – αλλά και την διάθεσή του να βοηθήσει σχετικά - ώστε να συμμετάσχει το λιμάνι του Βόλου στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Λιμένων (Eco-Ports) για να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Προτάθηκε, επίσης, στον Ο.Λ. Βόλου να αναζητήσει νέες, πιο φιλικές στο περιβάλλον λύσεις για την εξυγίανση του βυθού από βαρέα μέταλλα και ρύπους, πχ με την αξιοποίηση τεχνικών επιλεκτικής απορρόφησης βαρέων μετάλλων από τη λάσπη του βυθού με τη χρήση φυτών και επιστροφή της καθαρισμένου άμμου στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως κάνουν διάφορα ευρωπαϊκά λιμάνια, αντί για την κλασσική μέθοδο της δέσμευσης της άμμου και των βαρέων μετάλλων σε τσιμεντένια μπλόκια. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ πρότειναν επίσης να προχωρήσουν πιο συστηματικά οι συζητήσεις με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μεταφορά του σκραπ στις βιομηχανίες με κλειστά βαγόνια και γενικότερα για την προώθηση των «συνδυασμένων μεταφορών».

Συνάντηση με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ματθαίο Δραμητινό, η αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ (Νίκος Χρυσόγελος, Τάκης Κολώνιας, Φίλιππος Φούντης) ενημερώθηκαν για τις σημαντικές πρωτοβουλίες του Ιατρικού Συλλόγου σε θέματα αέριας ρύπανσης και γενικότερα επίδρασης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στην υγεία των πολιτών. Η περιοχή είναι από τις πιο επιβαρυμένες από άποψη ρύπων στην ατμόσφαιρα όπως έχουν δείξει και διάφορες ευρωπαϊκές εκθέσεις αλλά επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από τους σταθμούς μέτρησης των ρύπων. Όπως είναι γνωστό τρεις επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει την σημαντική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων της Μαγνησίας (αναπνευστικά προβλήματα, υψηλή κατανάλωση φαρμάκων για άσθμα, αυξημένα επίπεδα οξείων καρδιακών επεισοδίων μέρες υψηλών συγκεντρώσεων).

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους προς τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας για την ενεργοποίησή του στα θέματα αυτά, καθώς και για τις προτάσεις του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Δήμου που συγκροτήθηκε προσφάτως αλλά και για τις πολύ σημαντικές πληροφορίες σε θέματα ρύπανσης και υγείας, τα οn-line στοιχεία για ατ επίπεδα ρύπων καθώς και για τις οδηγίες και τα μέτρα προστασίας της υγείας, που περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του http://www.ismagnesia.gr/. Συζητήθηκαν, επίσης, η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου για ενεργή παρέμβαση της δημοτικής αστυνομίας, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα παράνομης καύσης (καλωδίων, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων από βιοτεχνίες κα) καθώς και η ανάγκη ενημέρωσης των φορέων με στόχο να αποτραπεί η αδειοδότηση νέας βιομηχανίας που επιδιώκει να χρησιμοποιεί πετ-κοκ για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Συμφωνήθηκε ότι, με δεδομένη την μεταβολή της ποιότητας του νερού, είναι αναγκαία η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών από τις αρμόδιες αρχές για την ποιότητα του νερού του δικτύου, ώστε να ξέρουν οι πολίτες για ποιες χρήσεις μπορεί να το χρησιμοποιούν κάθε μέρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα προβλήματα που δημιουργούνται στα ταμεία από την κρίση αλλά και τα χρέη που συσσωρεύονται προς τους γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: