Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Κοπεγχάγη: Ένα βήμα μπροστά αλλά προς το γκρεμό

Ακόμα και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη (COP 15) δεν προέβλεπαν μια τέτοια αποτυχία. Τόσοι αρχηγοί κρατών για να αποφασίσουν τόσα λίγα! Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πιο κρίσιμης για το μέλλον της ανθρωπότητας παγκόσμιας συνδιάσκεψης; Ένα βήμα μπροστά αλλά προς τον γκρεμό. Μια διακήρυξη της “συμμαχίας των απρόθυμων” - και μετάθεση των αποφάσεων για το μέλλον! Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι κάθε αναβολή στη λήψη μέτρων μας οδηγεί ολοταχώς σε ένα ανεξέλεγκτο κλιματικό, οικονομικό και κοινωνικό χάος.

Προκαλεί δικαιολογημένη οργή η αδυναμία των περισσότερων κυβερνήσεων να αντιληφθούν την ανάγκη για μια συμφωνία νομικά δεσμευτική, αποτελεσματική και ικανή να πετύχει την επιβράδυνση της αλλαγής του κλίματος. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποτυχία είχαν η Κίνα, οι ΗΠΑ, αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες και οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγές. Η Ευρώπη, διασπασμένη, φαίνεται να έχει χάσει τον ηγετικό ρόλο που είχε κατακτήσει από το 1997 και μετά για την προστασία του κλίματος.

Είναι τραγικό να ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και πως μπορούμε να το κάνουμε αλλά οι κυβερνήσεις να μην έχουν την πολιτική θέληση να προστατέψουν την ανθρωπότητα και τον πλανήτη από το κλιματικό χάος στο οποίο βαδίζουμε ολοταχώς. Αν πάρουμε τώρα μέτρα δεν θα αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή – είμαστε ήδη πολύ αργά – αλλά θα περιορίσουμε την έντασή της ώστε μετά από 100-500 χρόνια να μπορέσουν οι μελλοντικές γενιές να σταθεροποιήσουν ξανά το κλίμα, Στόχος λοιπόν ήταν και είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τελικώς τους 2Ο C, με δεδομένο ότι ήδη η μέση θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 0,8Ο C.

Πριν από 18.000 χρόνια, όταν οι πάγοι είχαν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, η μέση θερμοκρασία που επικρατούσε ήταν μόλις 3,5-5Ο C. Ανάλογα με το τι θα κάνουμε ως ανθρωπότητα, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα η μέση θερμοκρασία στη Γη μπορεί να είναι μεγαλύτερη κατά 2-6,5 Ο C. Οι συνέπειες στο περιβάλλον, στην κοινωνική οργάνωση και στην οικονομία θα είναι σημαντικές έστω και με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2Ο C. Όμως, αν η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπεράσει αυτό το όριο, οι συνέπειες θα είναι αδιανόητες για την ίδια τη ζωή πάνω στον πλανήτη. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η διαφορά της μέσης θερμοκρασίας σήμερα από αυτή της εποχής του τελευταίου παγετώνα είναι μόλις 3,5-5Ο C.

Ακόμα και από στενή οικονομική σκοπιά, η ανατροπή του κλίματος θα οδηγήσει σε ζημιές που θα αντιστοιχούν στο 5πλάσιο έως 20πλάσιο της σημερινής χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Για να περιορίσουμε ττο μέγεθος της καταστροφής πρέπει σταδιακά να πετύχουμε την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτη, κάρβουνο) και να στραφούεμ στην εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια τέτοια στροφή της οικονομίας προσφέρει τη δυνατότητα καινοτομία, υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, δημιουργία εκατομμυρίων νέων πράσινων θέσεων εργασίας.

Η αποτυχία της Συνδιασκεψης στην Κοπεγχάση πρέπει τώρα να κινητοποιήσει περισσότερο τους πολίτες. Πρόκειται για την ίδια την επιβίωσή μας. Ήδη η κοινωνία των πολιτών, οι Οικολόγοι Πράσινοι σε παγκόσμιο επίπεδο, όσες δυνάμεις αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει πια περιθώριο για μεγάλα λόγια και μικρές πράξεις επιδιώκουν την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου παγκόσμιου κινήματος για την προστασία του κλίματος. Είναι αδιανόητο να διατίθεται πάνω από το 1% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος για να προστατευθεί ένα κοινωνικά ανεύθυνο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση, αλλά οι ηγέτες του κόσμου να μην θλελουν να διαθέσουν το ίδιο ή μικρότερο ποσό για να προστατευθεί το κλίμα και η ίδια η ζωή στον πλανήτη!


* Ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων βρέθηκε στην Κοπεγχάγη μαζί με άλλα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων για να συμμετάσχουν στην παγκόσμια κινητοποίηση για την προστασία του κλίματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: