Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Ανταπόκριση από Κοπεγχάγη 2

17/11/2009

Κοπεγχάγη: πως η πόλη στην οποία διεξάγεται η κρίσιμη συνδιάσκεψη για το κλίμα
(ή είναι δυνατόν να γίνουμε η Κοπεγχάγη του Νότου;;;)

Η Κοπεγχάγη έχει φορέσει έτσι κι αλλιώς το οικολογικό της κουστούμι της αυτές τις μέρες. Μεγάλα πάρκινγκ με ποδήλατα ήδη έξω από το αεροδρόμιο δείχνουν ότι κάτι δεν ...πάει καλά εδώ. Σε όλους τους δρόμους υπάρχουν λωρίδες για την κυκλοφορία των ποδηλάτων, των λεωφορείων και των πεζών. Στους δρόμους κυκλοφορούν απίστευτα πολλοί γονείς με παιδικά καροτσάκια ή με ποδήλατα με το χαρακτηριστικό καθισματάκι για τα παιδιά.

Τα μαζικά μέσα μεταφοράς έρχονται πάντα στην ώρα τους και εξυπηρετούν τους πολίτες έτσι κι αλλιώς όλο το 24ωρο (και όχι μόνο αυτές τις μέρες λόγω της συνδιάσκεψης). Το 37% των κατοίκων της Κοπεγχάγης πηγαίνει στη δουλειά του με το ποδήλατο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ μοιράζονται κονκάρδες με μήνυμα “χρησιμοποιώντας τα δημόσια μέσα μεταφοράς εξοικονομείς 85% διοξείδιο του άνθρακα”. Μέσα στα τρένα έχουν προβλεφθεί εδώ και πολλά χρόνια ειδικοί χώροι για παιδικά καροτσάκια και ποδήλατα. Έξω από τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, του σιδηροδρόμου, σχολείων, πανεπιστημίων, υπηρεσιών, σε πλατείες υπάρχουν μεγάλα - και συχνά διώροφα - πάρκινγκ ποδηλάτων.

Στα σπίτια, στα μαγαζιά «υγειονομικού ενδιαφέροντος», στις φοιτητικές εστίες, στα εστιατόρια έχουν καζανάκια διπλής ροής, ώστε να περιορίζουν την κατανάλωση νερού, ενώ ήδη σε πολλά σπίτια τοποθετούνται συστήματα συλλογής και αξιοποίησης του νερού της βροχής.
Πολλά προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων βρίσκονται σε εξέλιξη από τους 700 μη-κερδοσκοπικούς “οικιστικούς οργανισμούς” που διαχειρίζονται 550.000 κτίρια το 1/5 των κτιρίων της Δανίας.

Η Κοπεγχάγη βραβεύθηκε προσφάτως ως η πιο “πράσινη” πόλη στην Ευρώπη μεταξύ δεκάδων υποψηφιοτήτων (η Αθήνα που ήταν υποψήφια κατέλαβε την 22η θέση).

Σε κάθε περίπτωση θα μείνει στην ιστορία ως η πόλη στην οποία πραγματοποιήθηκε η πιο σημαντική για το μέλλον της ανθρωπότητας παγκόσμια συνδιάσκεψη, η COP 15 για την κλιματική αλλαγή. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μείνει στην ιστορία και ως η πόλη στην οποία οι ηγέτες 100 κρατών δεν στάθηκαν στο ύψος των ευθυνών τους και άφησαν άβουλοι και μοιραίοι τον πλανήτη να καεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: