Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη στη εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας

7/11/2009


1.Το ποσοστό που κατέκτησαν οι «Οικολόγοι Πράσινοι» στις φετινές εθνικές εκλογές αναμφίβολα ήταν πολύ μεγαλύτερο από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά δεν ήταν αρκετό για να μπει το κόμμα στη Βουλή.
Παρά λοιπόν την απήχηση στο κόσμο, αυτή δεν μετατράπηκε σε ψήφους. Υπάρχει η άποψη ότι η πολιτική πρόταση του κόμματος είναι μονοδιάστατη – αφορά δηλαδή μόνο σε περιβαλλοντικά θέματα -και δεν έχει απαντήσεις γι άλλα ζητήματα όπως η ανεργία , η οικονομία…κ.α. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να εμπλουτισθούν οι περιβαλλοντικές θέσεις με περισσότερο «κυβερνητικές» δηλαδή οικονομικές και κοινωνικές προτάσεις;
Απάντηση: Δεν μπήκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Βουλή εξαιτίας του εκλογικού νόμου. Με 2,53% θα έπρεπε να έχουμε 7 βουλευτές, αυτούς τους “πήρε” το πρώτο κόμμα. Περίπου 176.000 πολίτες δεν εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή εξαιτίας ενός απαράδεκτου εκλογικού νόμου.
Οι πόλεις μας έδωσαν υψηλά ποσοστά αλλά δεν είχαμε επαρκή χρόνο για να αναπτύξουμε την πολιτική μας πρόταση στην περιφέρεια.
Σήμερα υπάρχει μεγάλη συμπάθεια μεταξύ των πολιτών για τις πολιτικές των Οικολόγων Πράσινων και τουλάχιστον 25-30% των πολιτών θα ήθελε οι Οικολόγοι Πράσινοι να είναι στη Βουλή. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Στη διάρκεια της πολύ σύντομης βέβαια προεκλογικής περιόδου μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε μια συνεκτική πράσινη πρόταση για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε συνεκτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Έχουμε μια πολιτική πρόταση που αφορά και την καθημερινή ζωή των πολιτών αλλά και τη βιωσιμότητα της υπαίθρου, τις πόλεις, την αγροτική πολιτική, την εργασία-απασχόληση, τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τους μετανάστες, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, τη μετάβαση σε μια νέα πράσινη οικονομία, την ειρηνική ενεργειακή επανάσταση, την παιδεία, τη διατροφή, τις μεταφορές. Δεν είμαστε μονοθεματικό κόμμα, δεν βλέπουμε αποσπασματικά τις διάφορες πολιτικές, αλλά με ένα συνεκτικό τρόπο. Επιδιώκουμε η οικονομία να είναι κοινωνικά υπεύθυνη και να προστατεύει το περιβάλλον, να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων και να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών. Έχουν τα άλλα κόμματα συνεκτικές πολιτικές για αυτά τα θέματα ή πολλές φορές οι πολιτικές προτάσεις τους είναι αποασπασματικές και αντιφατικές (πχ. Αγροτική πολιτική,νερά, οικονομία, απασχόληση, δημοκρατία);

2.Πριν λίγες μέρες σημειώθηκαν ακραίες βροχοπτώσεις, με μεγάλη και συνεχή ένταση και γι άλλη μια φορά ελάχιστες από αυτές τις ποσότητες νερού αποταμιεύθηκαν για τις αρδευτικές ανάγκες της γεωργίας. Την ίδια ώρα ακόμη μια δικαστική απόφαση στέλνει αρνητικό μήνυμα στην εκτροπή του Αχελώου, (του Συμβουλίου της Επικρατείας). Ποιο είναι το μοντέλο της γεωργίας το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουμε στη χώρα και ιδιαίτερα στον Θεσσαλικό χώρο, όπου η έλλειψη νερού είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των αγροτών;
Απάντηση: Οι πολιτικοί εξπατούν τους αγρότες παρουσιάζοντας την εκτροπή του Αχελώου σαν λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Θεσσαλικό κάμπο. Εδώ και 20 χρόνια αν είχαν γίνει έργα στη θεσσαλία για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού, την αλλαγή των συστημάτων άρδευσης ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά, τον περιορισμό της σπατάλης και της ρύπανσης του νερού, τη συγκέντρωση του νερού της βροχής με μικρά φράγματα στην ύπαιθρο ή με δεξαμενές στις πόλεις, την χρησιμοποίηση του νερού από τα λύματα των πόλεων μετά την επεξεργασία τους από βιολογικούς καθαρισμούς, σήμερα θα “έτρεχαν” οι λύσεις. Οι πολιτικοί έχουν τεράστια ευθύνη που δεν διέθεσαν τα 600.000.000 που έχουν πάει για την εκτροπή στην προώθηση τέτοιων έργων.
Έχουν όμως μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη όσοι συνεχίζουν να προβάλλουν την εκτροπή ως λύση αφού ξέρουν καλά ότι αυτή είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για τα νερά, δεν βασίζεται σε σημερινές εκτιμήσεις για τις ποσότητες νερού του ποταμού και απαιτεί ακόμα αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και πολλά χρόνια. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δραματικά την απορροή και του Αχελώου και τα νερά του θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, ίσως και 30% μέσα στις επόμενες δεκατίες.
Όταν έχεις ένα τρύπιο βαρέλι δεν ανοίγεις περισσότεροι τις βάνες για να το γεμίσεις με νερό, κλείνεις πρώτα τις τρύπες.
Μιλώντας γενικότερα για την αγροτική πολιτική, η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προσφέρει ουσιαστικές δυνατότητες για να επωφεληθούν και οι αγρότες και η ύπαιθρος αλλά και το περιβάλλον. Όμως η χώρας μας έχει μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία: το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε την περίοδο 2000-2008 περίπου κατά 20%, ενώ την ίδια στιγμή στο σύνολο των χωρών της ΕΕ είχαμε αύξηση κατά 15%. Καταφέραμε δηλαδή το ακατόρθωτο, με ευθύνη μάλιστα και των δύο μεγάλων κομματων που κυβέρνησαν αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα ο αγροτικός τομέας της χώρας να έχει φτάσει σε αδιέξοδο και να απειλείται με κατάρρευση, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό και στο περιβάλλον.
Στην πολιτική αυτή έχουν οδηγήσει τα πολιτικά κόμματα, σε αγαστή συνεργασία με το γραφειοκρατικό τμήμα του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, κρατώντας στο παρελθόν την ελληνική γεωργία, αντί να υποστηριχτούν οι καινοτόμες προσπάθειες που έχουν αρχίζει να εμφανίζονται και στις οποίες είναι προσανατολισμένη η γεωργία σε διεθνές επίπεδο.
Οι αγρότες πρέπει να συμμετάσχουν και στη θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα σε ένα συστηματικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας τα επόμενα χρόνια αλλά και σε βάθος χρόνου, πολύ περισσότερο που η κλιματική αλλαγή ανατρέπει όλα τα δεδομένα και δεν πρέπει πλέον να αγνοείται.
Είναι αναγκαία μια αγροτική πολιτική που δίνει νέες δυνατότητες αλλά και ευθύνες στους αγρότες, ώστε να έχουν ένα δίκαιο εισόδημα, να προστατεύουν την υγεία τους και την υγεία των καταναλωτών, να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην βιωσιμότητα της υπαίθρου. Οι αγρότες χρειάζονται πολιτικές και μέτρα που θα τους βοηθήσουν να έχουν συμπληρωματικά εισοδήματα από την αξιοποίηση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών για παραγωγή ενέργειας (βιομάζα, περιβαλλοντικά υπεύθυνα βιοκαύσιμα), να προσφέρουν φυσικές πρώτες ύλες για τη πρασινη χημεία και την οικολογική παραγωγή προϊόντων. Να εντάξουν την παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δραστηριότητές τους, να χρησιμοποιούν πηγές ενέργειας (πχ γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια) στα θερμοκήπια ώστε να μην εξαρτώνται από το πετρέλαιο. Η λύση είναι στα προϊόντα που έχουν ποιότητα. Οι περιοχές με καθαρά εδάφη να στραφούν στη βιολογική γεωργία, οι ρυπασμένες περιοχές να εξυγιανθούν. Αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο βιώσιμο μέλλον για το θεσσαλικό κάμπο.
Η γεωργία πρέπει να συνδέεται αποτελεσματικά σε ένα ενιαίο σχέδιο με τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη οικονομία, τη δημιουργία νέων ευκαιριών απαχόλησης για τους νέους, συνθήκες ώστε να παραμείνουν στη γεωργία οι μεγαλύτεροι. Ο αυτόματος πιλότος ή μια πολιτική επιδομάτων δεν είναι η λύση.Περιμένουμε, λοιπόν, ο αγροτικός χώρος να έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα στις πολιτικές της κυβέρνησης, να μην περιοριστούν οι πολιτικές για την γεωργία σε ένα απλό νοικοκύρεμα – αναγκαίο αλλά εντελώς ανεπαρκές σήμερα.


3.Ξεκινάτε μια πανελλαδική καμπάνια, με στόχο να παρουσιάσετε την πρόταση σας για το πώς η Αυτοδιοίκηση μπορεί να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στις ελληνικές πόλεις. Μπορείτε να μας δώσετε ένα περίγραμμά της;
Απάντηση: Η αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσει κατ΄ αρχή στους πολίτες τη δυνατότητα μέσα από ουσιαστικές διαδικασίες διαβούλευσης να επανασχεδιάσουν τη ζωή τους σε τοπικό επίπεδο. Παρά τις θεσμικές αδυναμίες αλλά και τα προβλήματα χρηματοδότησης που έχει, η αυτοδιοίκηση έχει μεγάλες δυνατότητες να παίξει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, τη δημιουργία οικολογικών γειτονιών ώστε να γίνουν βιώσιμες οι πόλεις μας, την αλλαγή του τρόπου μετακίνησης μέσα στις πόλεις ώστε να ξαναβρούμε χώρο για όλες τις μορφές βιώσιμης κινητικότητας, στο να κάνουμε τα κτίρια μας αποτελεσματικά από άποψη κατανάλωσης ενέργειας και νερού αλλά και πιο βιώσιμα. Τέτοιου είδους πολιτικές - που υλοποιούν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις - δημιουργούν νέες, πράσινες θέσεις εργασίας, αναζωογονούν την οικονομία και στρέφουν ολόκληρους κλάδους της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση. Παράλληλα, βέβαια, βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, μειώνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και βοηθούν όλους τους πολίτες και όχι μόνο αυτούς που έχουν αρκετά χρήματα να απολαμβάνουν βασικά αγαθά και υπηρεσίες που κάνουν ενδιαφέρουσα και όχι μια ταλαιπωρία την καθημερινή μας ζωή.

4.Πως βλέπετε τις διακηρύξεις της κυβέρνησης (μέσα από τις προγραμματικές της δηλώσεις), αλλά και τα πρώτα μέτρα (π.χ. καμένα Αττικής, απόσυρση Ι.Χ.) που αφορούν στο περιβάλλον;
Απάντηση: Περιμέναμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα, αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, τομές στις πολιτικές, δεμένους στόχους που αντιμετωπίζουν ταυτοχρόνως την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Στις προγραμματικές δηλώσεις ακόυσαμε κυρίως καλές προθέσεις, διαπιστώσεις, γενικολογίες, ευχές. Πολλά από αυτά που εξαγγέλθηκαν περιλαμβάνονται στις προγραμματικές δηλώσεις και προηγούμενων κυβερνήσεων, σχεδόν με τα ίδια λόγια. Πολλά από αυτά είναι υποχρεώσεις μας που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η παραγωγή ενέργειας από ανανεώιμες πηγές. Αλλά σήμερα είναι απαραίτητο να τίθενται ποσοτικοί στόχοι για το περιβάλλον, την οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα, και να καθορίζονται χρονοδιαγράμματα, να παρακολουθείται η επίτευξη των στόχων, να γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Διαφορετικά όλα μένουν στα λόγια. Η κυβέρνηση θα κριθεί από τα έργα και όχι από τα λόγια.
Χαιρετίσαμε τη δημιουργία του Υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, κάτι που ζητάγαμε από το 2007. Αλλά περιμένουμε τώρα και μια αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική. Το νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων εκτάσεων στην Αττική είναι θετικό αλλά αυτονόητο. Η απόσυρση των μέτρων Σουφλιά για ενίσχυση της αντικατάστασης των αυτοκινήτων είναι σωστή αλλά μισό βήμα. Θα ήταν παράλογο σε εποχή οικονομικής κρίσης να χρηματοδοτηθεί με δημόσιους πόρους η αντικατάσταση των αυτοκινήτων και να χρεωθούν ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά. Υποστηρίζουμε ενίσχυση της απόσυρσης ΙΧ (χωρίς αντικατάστασή τους) με κίνητρα όπως εκπτώσεις σε ΚΤΕΛ, τρένο, πλοία ή με κάρτες απεριόριστων διαδρομών.
Σε θέματα όπως είναι τα οικονομικά μέτρα, τα stage, τα φορολογικά δεν βλέπουμε κάποια “πράσινη/οικολογική” προσέγγιση αλλά μια κλασική, ξεπερασμένη πολιτική ευκαιριακών ή εκτάκτων ρυθμίσεων.
Μας ανησύχησε η αναβολή του μόνου προς το παρόν πράσινου αλλά ανεπαρκούς προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με δικαιολογία την έλλειψη χρημάτων. Αντίθετα πρέπει να διατεθούν πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Περιμέναμε πιο αποφασιστικά βήματα προς μια πράσινη κατεύθυνση. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά για βαθιές αλλά αναγκαίες πολιτικές αλλαγές.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα παρεμβαίνουμε σαν να είμαστε στη Βουλή. Παρακολουθούμε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ασκούμε κριτική όταν ακολουθούνται λάθος πολιτικές ή δεν προωθούνται οι αναγκαίες αλλαγές, καταθέτουμε προτάσεις, στηρίζουμε όσες ενέργειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

5.Είστε ένα κόμμα ανοιχτό σε συνεργασίες. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 θα υπάρξει κεντρική απόφαση για το πώς θα συμπεριφερθούν οι οργανώσεις των Οικολόγων-Πρασίνων κατά τόπους; Υπάρχει ενδεχόμενο ανάπτυξης συνεργασιών με άλλα κόμματα;
Απάντηση: Συζητάμε συνολικά ως κόμμα τη στρατηγική μας αλλά η πολιτική για το πως θα συμμετάσχουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τοπικά στις εκλογές θα αποφασισθεί τοπικά. Δεν επιδιώκουμε κομματική καταγραφή αλλά ούτε μας εκφράζουν κεντρικές κομματικές συνεργασίες ή απλώς συνεργασίες κομμάτων σε τοπικό επίπεδο. Αυτό που έχουμε αποφασίσει ήδη στο συνέδριο μας είναι ότι κατ' αρχή επιδιώκουμε να δημιουργηθούν ή να ενδυναμώσουν ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα με συμμετοχή κυρίως ενεργών πολιτών- αλλά και να συνεργαστούν πανελλαδικά ή περιφερειακά μεταξύ τους - που θα έχουν στο κέντρο της πολιτικής τους τις οικολογικές και κοινωνικές προτάσεις, τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν, τη διαφάνεια, τον πολιτισμό στην καθημερινότητα.
Βέβαια πολλά θα εξαρτηθούν από τις αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση (εκλογικό σύστημα, Καποδίστριας ΙΙ) και από τη δυνατότητα να συμβάλλουμε σε αλλαγές στο τοπικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση συζητάμε σε προγραμματική βάση.

6.Και δύο ερωτήματα της πολιτικής επικαιρότητας: Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τα προγράμματα μαθητείας «Stage»; Πως κατά τη γνώμη σας πρέπει να αντιμετωπιστεί η «αναδυόμενη» τρομοκρατία και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Αστυνομίας.
Απάντηση: Οι Οικολόγοι Πράσινοι βλέπουν το θεσμό των STAGE οργανωμένο όμως σε μια άλλη βάση ως σημαντικό εργαλείο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας που πλήττει πολύ περισσότερο αυτούς που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία. Προτείνουμε τα stage να στραφούν κυρίως σε απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων σε πράσινους και κοινωνικούς τομείς απασχόλησης και να συνδυαστούν αποτελεσματικά με πολιτικές που θα δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασία σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Είναι γεγονός ότι η γενιά των 700€ θεωρεί το θεσμό των stage, όπως αυτός εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, ως ιδιαίτερα θετικό και χρήσιμο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όμως, κατάφεραν να απαξιώσουν έναν κατ΄ αρχή σημαντικό θεσμό μετατρέποντας τον σε ένα μηχανισμό πελατειακών εξυπηρετήσεων, εξαρτήσεων και εξευτελισμού ανθρώπων που αναζητούν μια δουλειά. Με ποιο δικαίωμα κομματάρχες και βουλευτές συνέτασσαν λίστες για ανθρώπους που “έπρεπε” να προσληφθούν μέσα από stage, παρεμβαίνοντας σε μια διαδικασία; Για ποιο λόγο σπαταλήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα ευρωπαϊκοί πόροι για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων;

Τα προγράμματα stage πρέπει να συνεχιστούν, με στόχο να βοηθούν τους νέους στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων, δεν επιτρέπεται να καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες σε φορείς όπου εφαρμόζονται, δεν αποτελούν υποκατάστατο κανονικής εργασίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε:
1.Οι συμβάσεις των προγραμμάτων να είναι περιορισμένου χρόνου (6-8 μήνες, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις να είναι μέχρι 1 χρόνο) και να μην ανανεώνονται.
2.Να αφορούν νέους που σπουδάζουν ή που μόλις έχουν τελειώσει την εκπαίδευσή τους και δεν έχουν ένσημα ή μεγαλύτερους που θέλουν να αλλάξουν καριέρα.
3.Η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και δεξιοτήτων πρέπει να συνοδεύεται και με υποστηρικτικές δομές για εξεύρεση εργασίας στον τομέα που αποκτιέται η εργασιακή εμπειρία αλλά και να συνδέεται με συγκεκριμένες πολιτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας στους τομείς που στρέφονται τα προγράμματα stage.
4.Η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας να γίνεται κυρίως σε φορείς του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα – ΜΚΟ.
5.Ο ασκούμενος πρέπει να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση και επιδότηση για όσο καιρό διαρκεί η εργασιακή εμπειρία.
6.Ειδική κατηγορία stage μπορεί να αφορά σε νέους που βρίσκονται ακόμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να γνωρίσουν στην πράξη το επάγγελμα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν πριν λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.
7.Η επιλογή του φορέα στον οποίο πραγματοποιείται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας να γίνεται με συνεννόηση μεταξύ του φορέα που δηλώνει ετοιμότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και των ίδιων των ενδιαφερόμενων με υποστηρικτική και μόνο βοήθεια από τον ΟΑΕΔ.
8.Οι νέοι που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί μέσω προγραμμάτων stage για κάλυψη αναγκών του δημοσίου με ανανεούμενες συμβάσεις πρέπει να καλυφθούν αναδρομικά ως προς την κοινωνική ασφάλιση και τον μισθό που θα έπρεπε να είχαν μετά την πρώτη ανανέωση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι λένε όχι στη βία από όπου και αν προέρχεται. Η βία δεν είναι εργαλείο επίλυσης αντιθέσεων αλλά το αντίθετο. Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της κοινωνίας μας, δεν αντιμετωπίζονται με πυροβολισμούς και εκρήξεις βομβών.
Η χρήση όπλων, η κλιμάκωση της βίας και η στρατηγική της έντασης δεν έχουν αποτύχει μόνο ως πολιτική επιλογή αλλά η ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία αποδεικνύουν ότι παρόμοιες λογικές οδηγούν στην καταπίεση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων και στην περιθωριοποίηση της κοινωνίας.
Η ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη αξία. Ο πρόσφατος κύκλος της βίας που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πρέπει να σταματήσει.
Ως απάντηση στη βία – στις όποιες μορφές της - είναι μόνο η αποφασιστικότητα της κοινωνίας να βάλει τέρμα στον φαύλο κύκλο με πολιτικούς όρους. Να διατρανώσει ότι κανένας δεν μπορεί να μιλάει με τα όπλα για λογαριασμό της.
Η εκπαίδευση της αστυνομίας στην επίλυση των κρίσεων χωρίς τη χρήση βίας και πολύ περισσότερο όπλων, η διαμεσολάβηση που προλαβαίνει την όξυνση της αντιπαράθεσης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της ζωής θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές της που έστω και αν απαιτούν επιμονή και μακροχρόνια δέσμευση είναι οι μόνες που μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική ασφάλεια και βαθύτερη δημοκρατία ταυτοχρόνως.
Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου είναι μια ευκαιρία να εκφραστεί μαζικά η αντίθεση των πολιτών προς τη βία. Έχουμε κάνει, επίσης, έκκληση προς τους αρμόδιους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αντιμετωπιστεί στη γένεσή της κάθε απόπειρα από ακραίες δυνάμεις τυχόν βεντέτας που θα επιδίωκε να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα οργή μεταξύ των αστυνομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: