Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η Σύνοδος Rio+20 και ο ρόλος της Ευρώπης

Σύνοδος Rio+20: Η Ευρώπη σε ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο ή παθητική δύναμη στα θέματα βιωσιμότητας;

Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στη διακοινοβουλευτική συνάντηση Ευρωκοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων για τη  Σύνοδο Rio+20

Να αναλάβει η Ευρώπη ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο με ευκαιρία την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα 20 χρόνια (Rio+ 20) από την πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, το 1992, στο Ρίο της Βραζιλίας και δέκα χρόνια μετά στην παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα, στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 2002”  τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, κατά την παρέμβασή του στην διακοινοβουλευτική συνάντηση Ευρωκοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων με θέμα το Rio+20, την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δυστυχώς, δεν εκπροσωπήθηκε στη διακοινοβουλευτική συνάντηση με τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών Μελών, ενώ είχε ανακοινωθεί η συμμετοχή του κ. Καρτάλη. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί άλλοθι απουσίας τη στιγμή που το κόστος μη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή για την Ελληνική οικονομία αποτιμήθηκε στα 700 δις  ευρώ [1].  Βέβαια, δύσκολα θα μπορούσε να πείσει ότι υπάρχει σοβαρή πολιτική δέσμευση για προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιωσιμότητας, της αντιμετώπισης της φτώχιας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.
“Έχοντας την εμπειρία συμμετοχής μου στις εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ρίο +10, στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 2002, με την αντιπροσωπεία των ελληνικών  περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη της πολύ αδύναμης, τότε, παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολυφωνίας-κακοφωνίας και της απουσίας ισχυρής δέσμευσης, μια κατάσταση που μπορεί να είχε οδηγήσει σε εντελώς απογοητευτικά αποτελέσματα, αν η μεγάλη πίεση από την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν είχε σώσει τη Συνδιάσκεψη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.  
Η Ευρωπαïκή Επιτροπή  και το Ευρωπαïκό Κοινοβούλιο χρειάζεται να επιβεβαιώσουν την πρωτοπορία της Ευρώπης στα θέματα βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο αφενός με ισχυρή δέσμευσή τους σε στρατηγικές και καθορισμένους στόχους συνοδευόμενους από σαφή βούληση υλοποίησης και αφετέρου, μέσω της επίτευξης ισχυρών συμμαχιών, πριν τη Συνδιάσκεψη, για ένα ισχυρό και δεσμευτικό πολιτικό αποτέλεσμά της.
Το Ευρωκοινοβούλιο χρειάζεται να κινητοποιήσει και τα εθνικά κοινοβούλια. Σε αυτή την βάση είναι πολύ θετική η διακοινοβουλευτική αυτή συνάντηση με τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών. Δεν πρέπει, όμως, το Ευρωκοινοβούλιο να περιοριστεί στη συνεργασία του με τα κοινοβούλια των κρατών-μελών, αλλά να επεκτείνει τη συνεργασία του και με άλλες περιοχές του πλανήτη, αξιοποιώντας τις σχέσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κοινωνία των πολιτών, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και η αυτοδιοίκηση πρέπει, επίσης, να έχουν ισχυρή παρουσία στη Συνδιάσκεψη αλλά και στο διάλογο με τα κοινοβούλια.
Η κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για υπαναχώρηση από τους στόχους για βιωσιμότητα και κοινωνική συνοχή. Αντίθετα, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για δεσμεύσεις που οδηγούν σε ενδυνάμωση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, σε στροφή προς την πράσινη οικονομία και προς βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης, σε φιλόδοξους στόχους για κοινωνική συνοχή, προστασία του κλίματος, καταπολέμηση της φτώχειας, δημιουργία θέσεων εργασίας και οικολογική δικαιοσύνη  για όλες τις γενεές και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν χρειαζόμαστε άλλα ωραία λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά δεσμεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο”.
 ____________________
 [1] http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/Προλεγομενα και Συνοψη.pdf


Δείτε σε βίντεο την παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου:

Δεν υπάρχουν σχόλια: