Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ελληνογερμανική συνεργασία σε ΑΠΕ αλλά προς όφελος πολιτών και περιβάλλοντος

Το σχέδιο εξαγωγής στη γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο που θα παράγεται στην Ελλάδα θα μπορούσε υπο προϋποθέσεις να είναι πολύ ευνοϊκό από άποψη δημοσιονομικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών όρων για τη χώρα μας, αν τηρηθούν κάποιοι κανόνες.

Ένα τέτοιο σχέδιο είναι πολύ καλύτερο από αγωγούς πετρελαίου ή φυσικού αερίου και μπορεί να είναι πράγματι εναλλακτική λύση απέναντι σε σχέδια για πετρελαιοπηγές στο αιγαίο, το ιόνιο ή το κρητικό πέλαγος ή επιστροφή στην παλιά άγραι ανάπτυξη ή στην πώληση της δημόσιας περιουσίας για να μειώσουμε το χρέος. Πρέπει όμως τόσο οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ όσο και άλλοι φορείς να επεξεργαστούμε μια αναλυτική πράσινη πρόταση για το πως και με ποιους όρους μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο προς όφελος την οικονομίας, του δημοσίου, των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Το σχέδιο θα μπορούσε τελικώς να εφαρμοστεί με τρόπο που θα είναι επωφελές μόνο για μερικές μεγάλες εταιρίες (που θα ενοικιάσουν μεγάλες εκτάσεις για να εγκαταστήσουν Φ/β πάρκα προς όφελος τους) και τη γερμανία (που πράγματι έχει σχέδιο και θέλει πια να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια και να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο).

Μερικές συγκεκριμένες σκέψεις για να ξεκινήσει η συζήτηση:

Στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρξουν δυο σενάρια

(α) τις επενδύσεις τις κάνουν μεγάλες εταιρίες (ελληνικές ή γερμανικές) με μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που δημιουργούνται σε δημόσια ή ιδιωτική γη

(β) οι επενδύσεις γίνονται κυρίως στις πόλεις και στα κτίρια και σε καθορισμένες περιοχές εκτός πόλεων, από τις επενδύσεις επωφελούνται ΚΑΙ οι τοπικές κοινωνίες - το κράτος (δημόσια έσοδα για μείωση χρέους) και Μικρο Μεσαίες Επιχειρήσεις και εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο για την στροφή προς τις ΑΠΕ ώστε η Ελλάδα να χρησιμοποιεί ενέργεια από εξοικονόμηση και ΑΠΕ σε ποσοστό σχεδόν 100% μέχρι το 2030 αλλά και να εξάγει ενέργεια από ΑΠΕ (και για να μειώσει το χρέος της). Απαιτούνται φυσικά τεχνολογικές αλλαγές, αλλά αυτές δεν είναι οι πιο δύσκολες.

Για το δεύτερο αυτό σχέδιο προϋπόθεση είναι κάποιες σημαντικές επιλογές:

- Όλα τα κτίρια στις πόλεις αναβαθμίζονται ενεργειακά-αισθητικά και μετά τοποθετούνται φωτοβολταϊκά στις σκεπές τους . Έτσι οι πόλεις γίνονται παραγωγοί ενέργειας που μπορεί και να εξάγεται. Τα νοικοκυριά αποκτούν ένα σταθερό εισόδημα, που αναπληρώνει την απώλεια των εισοδημάτων τους, και το κράτος αποκτά έσοδα για να μειώσει το δημόσιο χρέος και να βοηθήσει τις επενδύσεις σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς τομείς. Ο κατασκευαστικός - οικοδομικός τομέας στρέφεται προς προγράμματα εξοινομόμησης ενέργειας και οικολογικών παρεμβάσεων στις γειτονιές. Δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε πράσινες οικονομικές δραστηριότητες.
Πρέπει να μπούν κάποιες προϋποθέσεις για το πως γίνονται οι επενδύσεις. Για να επωφεληθούν και τα νοικοκυριά πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός ώστε να βρεθούν κεφάλαια που θα "αφήσουν" έσοδα και στα νοικοκυριά. Δεν είναι πολύ απλό θέμα. Με σωστό κοινωνικό-οικονομικό σχεδιασμό μπορεί να ξεκινήσει και ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα οικολογικής αναγέννησης των γειτονιών πριν τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκα. Θα είναι η πρώτη φορά που μια χώρα θα μπορούσε να επιδιώξει την αντιμετώπιση του χρέους και των άλλων οικονομικών προβλημάτων της μέσα από πράσινες επενδύσεις (στην ενημέρωση που είχαμε κάνει από το συνέδριο στο Βερολίνο, είχαμε αναφέρει ότι η πόλη του Βερολίνου με χρέος 68 δις ευρώ λόγω των κοινωνικών προγραμμάτων συζητάει να αντιμετωπίσει το χρέος με παραγωγή ενέργειας μέσα στην πόλη από ΑΠΕ).

- Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού παράγεται στην Ελλάδα και δεν εισάγεται απλώς η τεχνολογία από τη Γερμανία ή την Κίνα.

- Περιοχές όπως η Μεγαλόπολη και η Κοζάνη-Πτολεμαϊδα που σήκωσαν το βάρος της ρύπανσης, επωφελούνται αξιοποιώντας τις μεγάλες εκτάσεις από λιγνιτορυχεία

- Ναυπηγεία και άλλες μεγάλες βιομηχανίες στρέφονται στην παραγωγή τμημάτων της τεχνολογίας ΑΠΕ (αντί να πληρώνονται τεράστια ποσά για τα υποβρύχια ή να κινδυνεύουν με κλείσιμο)

- Μεγάλο μέρος του αναγκαίου τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού προέρχεται από την Ελλάδα και από την κάθε περιφέρεια στην οποία γίνονται οι επενδύσεις.

- Δημιουργούνται συμμετοχικές εταιρίες με την συμμετοχή δήμων και τοπικών περιφερειών που θα διαχειριστούν τις επενδύσεις και δημιουργούν συμπράξεις με γερμανικά κεφάλαια και με γερμανικές επιχειρήσεις, κυρίως ΜΜΕ

- Όποια φωτοβολταϊκά πάρκα δημιουργούνται εκτός πόλεων χωροθετούνται με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες (που θα συμμετέχουν και ως μέτοχοι) προσδιορίζουν τις περιοχές που θα τοποθετηθούν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

- Μέσα στις πόλεις προωθείται οργανωμένο σχέδιο για την τοποθέτηση μικρών ανεμογεννητριών (σε σχεση με μεγάλες) σε πάρκινγκ, πάρκα, δρόμους, οικόπεδα βιομηχανιών, πλατείες και όπου γενικά μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες.

Πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να δουλέψουμε στενά με τους γερμανούς πράσινους ώστε να το προωθήσουμε από κοινού για να έχει ελπίδες να γίνει πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: