Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ο Ασωπός χρειάζεται τώρα πράξεις

Σχόλιο με αφορμή τις δηλώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στα Οινόφυτα για «τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου της περιοχής του Ασωπού» :
«Για αρκετά χρόνια, ένα τεράστιο έγκλημα που σχετίζεται με το περιβάλλον και την υγεία κρύβονταν με την συνενοχή εκπροσώπων της κεντρικής και νομαρχιακής-τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήταν λίγοι αλλά ενεργοί πολίτες και το ΙΤΑΠ αυτοί που αγωνίστηκαν για να αποκαλυφθεί το έγκλημα, η τραγωδία του Ασωπού, και για να πιεστεί η πολιτεία αλλά και όσοι ευθύνονται για τη ρύπανση να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι με πολλούς τρόπους, μεταξύ άλλων έφεραν (15/4/2009) το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν και το έκαναν ευρωπαϊκό, δημοσιοποίησαν την έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις βιομηχανίες που ευθύνονται για τη ρύπανση..
Η υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει μια ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα υποστηρίξουμε ενεργά όσες προσπάθειες γίνουν από την κυβέρνηση για βιώσιμες και δίκαιες λύσεις για τις τοπικές κοινωνίες και για την αποκατάσταση των περιοχών του Ασωπού, όπως στηρίξαμε μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία των πολιτών που ανέδειξε το πρόβλημα και διεκδικεί λύσεις.
Επισημαίνουμε, όμως, ότι η αναγγελία καλών προθέσεων δεν αρκεί πλέον. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, χρονοδιαγράμματα, πόροι και μηχανισμοί εφαρμογής. Αν αυτά δεν υπάρξουν, θα γίνει απλώς μια τρύπα στο νερό. Επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση ότι θα κάνουν πράξεις αυτά που εξαγγέλλουν και δεν θα μείνουν μόνο στα χαρτιά, θα παρακολουθούμε σε στενή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, μέσα από ένα Πράσινο Παρατηρητήριο για τον Ασωπό, την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκατάστασης και θα ασκούμε ασυμβίβαστη κριτική αν υπάρξουν υπαναχωρήσεις ή δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: