Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Η ρύπανση του Ασωπού στο Ευρωκοινοβούλιο

Ένα Περιβαλλοντικό Έγκλημα Ευρωπαϊκής Σημασίας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού (Βοιωτία), με την υποστήριξη των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, έφεραν το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού αλλά και της Κορώνειας και του Κορινθιακού με μια σειρά δράσεων, το διήμερο 14 και 15 Απριλίου, στις Βρυξέλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δείξουν ότι ένα περιβαλλοντικό έγκλημα ευρωπαϊκής σημασίας όπως η ρύπανση του Ασωπού δεν μπορεί πλέον να κρύβεται από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές κάτω από το χαλί.

Μέσα από σειρά παρεμβάσεων και δράσεων (ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο, συναντήσεις με στελέχη της Κομισιόν και με το Γραφείο του Επιτρόπου για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμα, μήνυμα της ακτιβίστριας Ε. Μπρόκοβιτς, εκδήλωση μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο, συνέντευξη στα διεθνή ΜΜΕ με τη συμμετοχή της συν-προέδρου των Πρασίνων κ. Μ. Φρασόνι) αναδείχτηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επιπτώσεις της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού στην υγεία, στο περιβάλλον, στη γεωργία-κτηνοτροφία και γενικότερα στην οικονομία μιας μεγάλης περιοχής αλλά και η υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει να παραβιάζεται βάναυσα η ευρωπαϊκή πολιτική.

Στο Ευρωκοινοβούλιο έφτασε εσπευσμένα για να μιλήσει στην ημερίδα και να «απαντήσει στις απόψεις των Οικολόγων Πράσινων και των τοπικών φορέων» ο Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ Ε. Μπαλτάς, που ωραιοποίησε την κατάσταση, ισχυρίστηκε ότι «τα επιφανειακά νερά είναι πλέον καθαρά» ενώ δεν απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες και οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε ατράνταχτα στοιχεία. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής, αγανακτισμένοι, του προσέφεραν μπουκάλια με «καθαρό» κατάμαυρο νερό που πήραν από τον Ασωπό δυο μόλις μέρες πιο πριν, όπως έκαναν και στην εκδήλωση για τον Ασωπό που πραγματοποιήθηκε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της αμερικανίδας ακτιβίστριας Erin Brockovich, ενώ μήνυμα έστειλε και ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας.

«Κανείς πλέον δεν μπορεί να αποσιωπήσει το πρόβλημα μια και πλέον αποτελεί ευρωπαϊκό και όχι απλώς τοπικό ή ελληνικό πρόβλημα» τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα μέσα από αλλαγές στην περιβαλλοντική και οικονομική πολιτική, καταθέτουμε προτάσεις για πράσινες λύσεις που στρέφουν την οικονομία προς πράσινη κατεύθυνση, προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία, διασφαλίζουν μακροχρόνια την απασχόληση σε κοινωνικά υπεύθυνες δραστηριότητες. Η περίπτωση του Ασωπού από πρόβλημα πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για την προώθηση αλλαγών προς πράσινη κατεύθυνση που θα είναι επωφελής για την τοπική κοινωνία, όλους τους οικονομικούς παράγοντες και το περιβάλλον. Δεν θα ανεχθούμε πλέον να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί και το κόστος να μεταφέρεται στους πολίτες και την κοινωνία».

«Οι περιπτώσεις της τραγωδίας του Ασωπού, της εξαφάνισης της λίμνης Κορώνειας και της συνεχιζόμενης ρύπανσης του Κορινθιακού κόλπου που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα στις Βρυξέλες αλλά και στα στελέχη της Κομισιόν αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτυχίας του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας αλλά και της μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής» τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων που συμμετείχε στην 20 μελή αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, τοπικών φορέων, νομικών και επιστημόνων.

Για πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, 6936672882, email: nikoschry@gmail.com

Ακολουθεί αναλυτική ενημέρωση για τις δραστηριότητες και τα αποτελέσματα

Αναλυτικά



(α) Συνάντηση με στελέχη της Κομισιόν και το Γραφείο του Επιτρόπου για το Περιβάλλον 14/4

Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων (μεταξύ των οποίων οι Μ. Τρεμόπουλος και Ν. Χρυσόγελος 2 από τους επικεφαλής του ψηφοδελτίου, η Μ. Βιτωράκη συντονίστρια σε θέματα νερού και αποβλήτων), του Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού (μεταξύ των οποίων ο παπαΓιάννης Οικονομίδης και ο Θ. Παντέλογλου χημικός) καθώς και οι νομικοί Γ. Μπάλιας και Γ. Κτιστάκης) και η Μ. Καραβασίλη (πρώην δ/ντρια των Επιθεωρητών περιβάλλοντος) συναντήθηκαν με στελέχη διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χειρίζεται τα θέματα των νερών και των αποβλήτων καθώς και με τον Δ. Γιωτάκο, Δ/ντή του Γραφείου του Επιτρόπου για το Περιβάλλον (ο Επίτροπος κ Στ. Δήμας έστειλε μήνυμα στην ημερίδα αλλά δεν μπορούσε να συμμετάσχει λόγω της εκτάκτου συνόδου των υπουργών Περιβάλλοντος στην Τσεχία). Στις συναντήσεις συζητήθηκε η παραβίαση μιας σειράς ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν τα νερά, τα υπόγεια νερά, τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, τη λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων καθώς και την ευθύνη του ρυπαίνοντα να αποκαταστήσει την ζημιά που έχει προκαλέσει.



(β) Ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο 15/4

Στην ημερίδα που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού (Βοιωτία), με την υποστήριξη των Πράσινων Ευρωβουλευτών συμμετείχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υγείας, πράσινοι Ευρωβουλευτές και επιστημονικά στελέχη των Πρασίνων, επιστήμονες, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινωνενώ έκαναν παρέμβαση και οι έλληνες ευρωβουλευτές κ. Παπαδημούλης και Παπαστάμκος.

Στο Ευρωκοινοβούλιο έφτασε εσπευσμένα για να μιλήσει στην ημερίδα και να «απαντήσει στις απόψεις των Οικολόγων Πράσινων και των τοπικών φορέων» ο Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ κ Ε. Μπαλτάς, που ωραιοποίησε την κατάσταση, ισχυρίστηκε ότι τα επιφανειακά νερά είναι πλέον καθαρά αλλά δεν απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες και οι επιστήμονες βασιζόμενοι σε ατράνταχτα στοιχεία. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής, αγανακτισμένοι, του προσέφεραν μπουκάλια με «καθαρό» κατάμαυρο νερό που πήραν από τον Ασωπό δυο μόλις μέρες πιο πριν, όπως έκαναν εξάλλου και στην εκδήλωση για τον Ασωπό που πραγματοποιήθηκε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Ο ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι «η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν υποστηρίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής μια και έχει δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων»!

Μήνυμα έστειλε ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ Στ. Δήμας στο οποίο τόνιζε ότι «υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες για την προστασία της περιοχής από τη ρύπανση».

H ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτύου και μπορεί να τη δει κάποιος από την ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων www.ecogreens.gr αλλά και από πολλά blogs και την διαδικτυακή τηλεόραση ecogreenstv. Αποσπάσματα μπορεί να δει κάποιος και από την ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ. Στο διαδίκτυο μπορεί να δει κάποιος και τη δήλωση της ‘Εριν Μπόκοβιτς.



(γ) Εκδήλωση έξω από το Ευρωκοινοβούλιο

Εκδήλωση ενημέρωσης για τους Ευρωβουλευτές αλλά και τους επισκέπτες οργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού (Βοιωτία) στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου διανέμοντας μπουκάλια με νερό από το Ασωπό και φορώντας μπλουζάκια με το μήνυμα Aσωπός SOS.

Συνημμένη φωτογραφία από την εκδήλωση.



(δ) Συνέντευξη στα διεθνή ΜΜΕ στις Βρυξέλες

Το θέμα του Ασωπού αποτέλεσε το θέμα συνέντευξης στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ που οργάνωσαν το πρωϊνό της 15ης Απριλίου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού (Βοιωτία), και στην οποία συμμετείχαν η Μόνικα Φρασόνι, συν-προέδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Θανάσης Πανέλογλου, MSc. Χημικός/χημικός μηχανικός, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού και η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας «Περιβάλλον-Νερό» των Οικολόγων Πράσινων

Στη δήλωση της η Μόνικα Φρασόνι, συν-προέδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει ότι «H ρύπανση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού είναι κατάφωρη παραβίαση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα νερά, την περιβαλλοντική ευθύνη και τα επικίνδυνα απόβλητα. Μέχρι τώρα δεν αντιμετωπίστηκε με επαρκή δράση είτε από την Ελληνική Κυβέρνηση είτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολύ συχνά η δικαιολογία της «οικονομικής ανάπτυξης» υπερισχύει του περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Αυτό ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η ζημιά στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από επωφελής για την ανάπτυξη της οικονομίας».



(ε) Μήνυμα της ακτιβίστριας Έριν Μπρόκοβιτς

Στην ημερίδα αλλά και στο διαδίκτυο παρουσιάστηκε το μήνυμα της ακτιβίστριας Έριν Μπρόκοβιτς για την υπόθεση του Ασωπού το οποίο πήρε στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων που ταξίδεψε στην Αμερική για το σκοπό αυτό και στο οποίο επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την κατανάλωση νερού επιβαρυμένου από εξασθενές χρώμιο και άλλους ρύπους. Η Έριν Μπρόκοβιτς δηλώσει ότι θα βοηθήσει για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, μεταξύ άλλων ζητώντας από αμερικανικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με ελληνικές που βρίσκονται στην περιοχή του Ασωπού να αποδείξουν ότι δεν ρυπαίνουν μέσα από τις δραστηριότητές τους την περιοχή.

(στ) Τα αποτελέσματα του διημέρου παρεμβάσεων και δράσεων στις Βρυξέλες:



Από τις επαφές με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γραφείο του Επιτρόπου για το Περιβάλλον και τις ομιλίες των συμμετεχόντων στην ημερίδα διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων ότι:

- Η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στην υποχρέωσή της να καταθέσει σχέδιο για τις οριακές τιμές των διαφόρων ουσιών στα υπόγεια νερά, ούτε καν για την περιοχή του Ασωπού, όπως όφειλε να κάνει μέχρι το τέλος του 2008 και παρά την επιστολή που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί άμεσα τότε θα κινηθούν διαδικασίες σε βάρος της.

- Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση της περιοχής, ούτε καν Πράξεις Βεβαίωσης για την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις βιομηχανίες της περιοχής ώστε να είναι απόλυτα σαφές ποιος ευθύνεται για τη ρύπανση. Όπως επισήμανε στο μήνυμα του και ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ Στ. Δήμας «το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού άνοιξε ξανά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας των στοιχείων που ανέδειξαν οι ίδιοι οι πολίτες» και όχι από στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση. Μάλιστα η «διαδικασία που είχε ξεκινήσει το 2000 πάγωσε από την Κομισιόν εξαιτίας καθησυχαστικών απαντήσεων από την κυβέρνηση».

- Η Ελλάδα με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή πολιτική για τα νερά, ενώ στην περίπτωση των επικινδύνων αποβλήτων δεν έχει στοιχειωδώς συμμορφωθεί μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό είτε έχει καταδικαστεί ήδη από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είτε είναι υπόλογη είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαδικασίες για τα θέματα αυτά.

- Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαμορφώσει σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων σε όλες τις υδρολογικές λεκάνες – φυσικά και για την περιοχή του Ασωπού – που θα πρέπει θέσει σε συστηματική διαβούλευση με τους φορείς και τις σημαντικές κοινωνικές ομάδες. Η μη κατάθεση ενός τέτοιου σχεδίου ή η απουσία διαβούλευσης παραβιάζει την ευρωπαϊκή Οδηγία πλαίσιο για τα νερά (2000/60) και μπορεί να κινηθεί διαδικασία εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην έχει υλοποιηθεί κάτι τέτοιο μέχρι το τέλος του 2009 όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία-Πλαίσιο για τα νερά που υιοθετήθηκε το 2000.

- Η Ελλάδα συνεχίζει να μην διαχειρίζεται σωστά τα επικίνδυνα απόβλητα και όπως τόνισε στο μήνυμα του ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ Στ. Δήμας «αναζητούνται κάπου 600.000 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία από την Ελληνική κυβέρνηση».

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει την πολιτική της σχετικά με το εξασθενές χρώμιο μια και πρόσφατες επιστημονικές έρευνες για την «ανάλυση κινδύνου» απέδειξαν την μεγάλη επικινδυνότητα του στην υγεία όχι μόνο για τους εργαζόμενους σε σχετικές βιομηχανίες αλλά και για το ευρύτερο κοινό από την κατανάλωση του μέσω του πόσιμου νερού. Παρότι θα χρειασθούν 2 τουλάχιστον χρόνια μέχρι να αναθεωρηθεί η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία που θα αναθεωρεί την πολιτική για το εξασθενές χρώμιο, η κυβέρνηση θα μπορούσε άμεσα να θεσπίσει αυστηρές προδιαγραφές χωρίς αυτό να έρχεται σε σύγκρουση με την ευρωπαϊκή πολιτική.



Συμπερασματικά:

-Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι τοπικοί φορείς δεσμεύτηκαν στους κοινοτικούς εκπροσώπους ότι θα αποστείλουν μελέτες και ότι άλλα επίσημα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους κάτι που όφειλε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση αλλά δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.

-Συμφωνήθηκε με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρχει συστηματική αλληλοενημέρωση για την εξέλιξη διαφόρων υποθέσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην περίπτωση του Ασωπού αλλά και της Κορώνειας.

- Οι τοπικοί φορείς , οι Οικολόγοι Πράσινοι αλλά τώρα και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ελληνική Κυβέρνηση μια και το θέμα πλέον της ρύπανσης του Ασωπού έχει ευρωπαϊκή διάσταση όπως συνειδητοποίησαν και τα στελέχη της Κοινότητας μέσα από τις επαφές αλλά και την ημερίδα στην οποία συμμετείχαν ως ομιλητές ή παρακολούθησαν. Τόσο οι υπηρεσίες της Κομισιόν όσο και ο Επίτροπος για το Περιβάλλον πρέπει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να επιταχύνουν τις ενέργειες της Κομισιόν στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής από την Ελλάδα στον τομέα της προστασίας και διαχείρισης των νερών, της διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων καθώς και της εφαρμογής των αρχών «ο ρυπαίνων πληρώνει για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί».

- Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι από τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο (ελπίζουμε πλέον με τη συμμετοχή στην ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών και εκπροσώπων των Οικολόγων Πράσινων) θα αναλάβουν σειρά πρωτοβουλιών ώστε να ενεργοποιηθεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα του Ασωπού, της Κορώνειας, του Κορινθιακού, του Μαλλιακού, του Αμβρακικού αλλά και δεκάδων άλλων χαρακτηριστικών περιπτώσεων περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η απουσία μέχρι τώρα βουλευτών των Οικολόγων Πράσινων στο ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα αλλά παρέμεναν σε σημαντικό βαθμό στο περιθώριο της πολιτικής με τραγικά σήμερα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα σε πολλές περιοχές είναι τραγικά. Η ενεργοποίηση των πολιτών και η συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στο κοινοβούλιο θα ασκήσει ισχυρή πίεση για την επίλυση των προβλημάτων, όπως έδειξε και η πρωτοβουλία αυτή των Οικολόγων Πράσινων. Είναι καιρός για πράσινες λύσεις.

STOP BARROSO

«Ζοζέ Μπαρόζο φτάνει πια!»

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο στη χώρα μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα δηλώνουν “STOP BARROSO”, ζητάνε να μην επιλεγεί ξανά ο Ζοζέ Μπαρόζο ως πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πολιτική της Κομισιόν υπό την προεδρεία του, αντί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών διαδικασιών και στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, οδηγεί στη αποδιοργάνωση και στην οπισθοχώρηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπροστά σε μια –άτυπη μάλιστα- διακρατική συνεργασία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να μην υποστηρίξουν την επανεκλογή Μπαρόζο και την ελληνική κοινωνία να διεκδικήσει μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ένα Πράσινο Νew Deal, την προώθηση της πράσινης οικονομίας και τη δημιουργία 5.000.000 πράσινων θέσεων εργασίας τα επόμενα 5 χρόνια.

Η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος της Ζοζέ Μπαρόζο ευθύνονται για μια πολιτική απορρύθμισης των αγορών και της εργασίας σε βάρος της βιωσιμότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, υποχώρησης μπροστά στα οικονομικά λόμπυ και παραγνώρισης του επείγοντος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης. Απέτυχαν να δώσουν ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης απαιτούνταν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προς πράσινη κατεύθυνση από μια Ευρώπη πολιτική οντότητα, και όχι συμπεριφορά μιας φοβισμένης αγοράς. Αντί να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση συνέβαλαν σε αυτήν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να πιάσει τα μηνύματα και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Ο Ζ. Βαρόζο και η πολιτική που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθύνονται για την παράλυση των ευρωπαϊκών θεσμών και της ίδιας της Επιτροπής. Οι όποιες πρωτοβουλίες αφέθηκαν στη «συνεννόηση» μεταξύ Σαρκοζί, Μέρκελ και Μπράουν. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Αλλά η πολιτική Μπαρόζο απέτυχε.

Η πολιτική που ακολούθησε η Κομισιόν υπό τον Μπαρόζο ήταν και σε πολλούς άλλους τομείς ανεύθυνη και αντιευρωπαϊκή. Ως Ευρωπαίοι Πράσινοι, μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη – όχι απλώς φιλοευρωπαϊκή - αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα της αποτυχημένης πολιτικής:
• Προώθηση και στήριξη ενός μεγάλου αριθμό πολιτικών και ρυθμίσεων με στόχο την απορρύθμιση της εργασίας, την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων και την «απελευθέρωση» των αγορών στη λογική ότι η ανεξέλεγκτη αγορά μπορεί να ρυθμίζει τα πάντα.
• Διαπραγμάτευση και υπογραφή νέο-αποικιακού τύπου συμφωνιών με χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού που εντείνουν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των χωρών αυτών και οδηγούν σε μεγαλύτερα κύματα μετανάστευσης.
• Απουσία κοινών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης, της ανεργίας και των βαθιών κοινωνικών ανισοτήτων.
• Προώθηση της καλλιέργειας των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (μεταλλαγμένα), πάρα την αντίθεση των περισσότερων κρατών-μελών και του συνόλου σχεδόν των ευρωπαίων πολιτών.
• Υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας και δημιουργία του ευρωπαϊκού φόρουμ για την πυρηνική ενέργεια.
• Εγκατάλειψη των αρχικά φιλόδοξων περιβαλλοντικών και κλιματικών πολιτικών μπροστά στις πιέσεις ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, υποσκάπτοντας την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική.
• Εγκατάλειψη των δεσμεύσεων για προώθηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν δημιουργήθηκε καν η Ομάδας Εργασίας με αυτή την αρμοδιότητα, όπως είχε εξαγγελθεί το 2005.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές, δημοκρατικές, προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις να συνταχθούν στην εκστρατεία που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πράσινων για την απομάκρυνση του Ζ. Μπαρόζο και την αλλαγή προτεραιοτήτων από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δείτε την καμπάνια STOP ΒARROSO
Ζητάμε από τους ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις ευρωεκλογές και να αποτρέψουν με την ψήφο τους μια δεύτερη θητεία Μπαρόζο, διαμορφώνοντας μια άλλη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο που θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στη δημιουργία μιας οικολογικής, δημοκρατικής και ειρηνικής Ευρώπης, μιας Ευρώπης της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η άλλη Ευρώπη υπάρχει, παρά την κυριαρχία αντιευρωπαϊκών δυνάμεων και πολιτικών, είναι αυτή των πολιτών, που δεν αντέχουν άλλο την αδιαφορία απέναντι στα ουσιαστικά προβλήματα, που ενεργοποιούνται μέσα από τις ποικίλες μορφές της Κοινωνίας των Πολιτών. Που αλλάζουν οι ίδιοι πλευρές της ζωής τους, που επηρεάζουν επιμέρους αποφάσεις στο ευρωκοινοβούλιο, που αναζητούν στο σήμερα εναλλακτικές λύσεις για μια βιώσιμη κοινωνία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε
Πείτε όχι στην πολιτική Μπαρόζο.
Δώστε στην ψήφο σας αξία. Ψήφο στους Οικολόγους Πράσινους

STOP BARROSO

«Ζοζέ Μπαρόζο φτάνει πια!»

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο στη χώρα μας, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα δηλώνουν “STOP BARROSO”, ζητάνε να μην επιλεγεί ξανά ο Ζοζέ Μπαρόζο ως πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πολιτική της Κομισιόν υπό την προεδρεία του, αντί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών διαδικασιών και στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, οδηγεί στη αποδιοργάνωση και στην οπισθοχώρηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπροστά σε μια –άτυπη μάλιστα- διακρατική συνεργασία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να μην υποστηρίξουν την επανεκλογή Μπαρόζο και την ελληνική κοινωνία να διεκδικήσει μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ένα Πράσινο Νew Deal, την προώθηση της πράσινης οικονομίας και τη δημιουργία 5.000.000 πράσινων θέσεων εργασίας τα επόμενα 5 χρόνια.

Η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος της Ζοζέ Μπαρόζο ευθύνονται για μια πολιτική απορρύθμισης των αγορών και της εργασίας σε βάρος της βιωσιμότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, υποχώρησης μπροστά στα οικονομικά λόμπυ και παραγνώρισης του επείγοντος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης. Απέτυχαν να δώσουν ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης απαιτούνταν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προς πράσινη κατεύθυνση από μια Ευρώπη πολιτική οντότητα, και όχι συμπεριφορά μιας φοβισμένης αγοράς. Αντί να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση συνέβαλαν σε αυτήν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να πιάσει τα μηνύματα και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών. Ο Ζ. Βαρόζο και η πολιτική που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθύνονται για την παράλυση των ευρωπαϊκών θεσμών και της ίδιας της Επιτροπής. Οι όποιες πρωτοβουλίες αφέθηκαν στη «συνεννόηση» μεταξύ Σαρκοζί, Μέρκελ και Μπράουν. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Αλλά η πολιτική Μπαρόζο απέτυχε.

Η πολιτική που ακολούθησε η Κομισιόν υπό τον Μπαρόζο ήταν και σε πολλούς άλλους τομείς ανεύθυνη και αντιευρωπαϊκή. Ως Ευρωπαίοι Πράσινοι, μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη – όχι απλώς φιλοευρωπαϊκή - αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα της αποτυχημένης πολιτικής:
• Προώθηση και στήριξη ενός μεγάλου αριθμό πολιτικών και ρυθμίσεων με στόχο την απορρύθμιση της εργασίας, την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων και την «απελευθέρωση» των αγορών στη λογική ότι η ανεξέλεγκτη αγορά μπορεί να ρυθμίζει τα πάντα.
• Διαπραγμάτευση και υπογραφή νέο-αποικιακού τύπου συμφωνιών με χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού που εντείνουν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των χωρών αυτών και οδηγούν σε μεγαλύτερα κύματα μετανάστευσης.
• Απουσία κοινών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της οικονομική κρίσης, της ανεργίας και των βαθιών κοινωνικών ανισοτήτων.
• Προώθηση της καλλιέργειας των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (μεταλλαγμένα), πάρα την αντίθεση των περισσότερων κρατών-μελών και του συνόλου σχεδόν των ευρωπαίων πολιτών.
• Υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας και δημιουργία του ευρωπαϊκού φόρουμ για την πυρηνική ενέργεια.
• Εγκατάλειψη των αρχικά φιλόδοξων περιβαλλοντικών και κλιματικών πολιτικών μπροστά στις πιέσεις ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, υποσκάπτοντας την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική.
• Εγκατάλειψη των δεσμεύσεων για προώθηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν δημιουργήθηκε καν η Ομάδας Εργασίας με αυτή την αρμοδιότητα, όπως είχε εξαγγελθεί το 2005.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές, δημοκρατικές, προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις να συνταχθούν στην εκστρατεία που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πράσινων για την απομάκρυνση του Ζ. Μπαρόζο και την αλλαγή προτεραιοτήτων από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δείτε την καμπάνια STOP ΒARROSO
Ζητάμε από τους ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις ευρωεκλογές και να αποτρέψουν με την ψήφο τους μια δεύτερη θητεία Μπαρόζο, διαμορφώνοντας μια άλλη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο που θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στη δημιουργία μιας οικολογικής, δημοκρατικής και ειρηνικής Ευρώπης, μιας Ευρώπης της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η άλλη Ευρώπη υπάρχει, παρά την κυριαρχία αντιευρωπαϊκών δυνάμεων και πολιτικών, είναι αυτή των πολιτών, που δεν αντέχουν άλλο την αδιαφορία απέναντι στα ουσιαστικά προβλήματα, που ενεργοποιούνται μέσα από τις ποικίλες μορφές της Κοινωνίας των Πολιτών. Που αλλάζουν οι ίδιοι πλευρές της ζωής τους, που επηρεάζουν επιμέρους αποφάσεις στο ευρωκοινοβούλιο, που αναζητούν στο σήμερα εναλλακτικές λύσεις για μια βιώσιμη κοινωνία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε
Πείτε όχι στην πολιτική Μπαρόζο.
Δώστε στην ψήφο σας αξία. Ψήφο στους Οικολόγους Πράσινους

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Συνάντηση διαλόγου για την Κοινωνική Ευρώπη

Παρασκευή 10 Απριλίου, ώρα 14.00-18.00, αίθουσα ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9, 4ος όροφος)


Οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργανώνουν εκδήλωση-διάλογο με κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ γύρω από τις κοινές θέσεις των Ευρωπαίων Πρασίνων για τις ευρωεκλογές και την νέα περίοδο του Ευρωκοινοβουλίου (2009-2014).

Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν:

- την Κοινωνική Ευρώπη

- τη Μετανάστευση

- τα Ανθρώπινα Δικαιώματα



Η εκδήλωση θα γίνει την αίθουσα της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9 - 4ος όροφος) την Παρασκευή 10/4, ώρα 14.00-17.00 και σε αυτή προσκαλούνται εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τα προβλήματα αυτά, κοινωνικοί φορείς, κοινότητες μεταναστών και συνδικάτα.



Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με σύντομες παρεμβάσεις τους:

* Jean Lambert, Πράσινη Ευρωβουλευτής που θα παρουσιάσει "τις επιτυχίες των πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα εμπόδια που συνάντησαν σε θέματα κοινωνικής Ευρώπης" (30 λεπτά με τη μετάφραση στα ελληνικά)
* Νίκος Χρυσόγελος, συντονιστής εκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων, σύντομη παρουσίαση των "κοινών θέσεων των Πρασίνων για την Κοινωνική Ευρώπη" (8 λεπτά)
* Κώστας Διάκος, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΠ, σύντομη παρουσίαση των "κοινών θέσεων των Πρασίνων για τα εργασιακά δικαιώματα" (7 λεπτά).
* Χριστίνα Κούρκουλα, μέλος της Θεματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των ΟΠ, σύντομη παρουσίαση των "κοινών θέσεων των Πρασίνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" (7 λεπτά)
* Θέμης Δημητρακόπουλος, συν-συντονιστής της Θεματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των ΟΠ, σύντομη παρουσίαση των "κοινών θέσεων των Πρασίνων για την μετανάστευση" (7 λεπτά)
* Σοφία Σκουλίδη, μέλος της Θεματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των ΟΠ, σύντομη παρουσίαση των "κοινών θέσεων των Πρασίνων για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα" (7 λεπτά)



Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους εκπροσώπους των ΜΚΟ και των κοινωνικών φορέων μέχρι τις 18.00.

Διαβάστε τις κοινές θέσεις των Ευρωπαίων Πράσινων για την Κοινωνική Ευρώπη, τη Μετανάστευση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, 6936 672882, nikoschry@gmail.com

Θέμης Δημητρακόπουλος, 6939240542, alem269@otenet.gr







* * * * *

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Στ. Κόλλια

Το Σάββατο 11 Απριλίου στις 9μμ, οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργανώνουμε, μια βραδιά αλληλεγγύης στον Στέφανο Κόλλια από την "Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας". Θυμίζουμε πως άγνωστοι τραμπούκοι έκαψαν το σπίτι του Στέφανου για τη δράση του σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες των μεταλλευτικών εταιρειών, που απειλούν σοβαρά το φυσικό περιβάλλον της Γκιώνας.

Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο καφέ Higgs (πλατεία Κοτζιά, δίπλα από το γραφείο των ΕΛΤΑ).

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα κατατεθούν στο λογαριασμό του Στέφανου Κόλλια που έχουμε ανοίξει για αλληλεγγύη ώστε να ξαναφτιαχτεί το σπίτι του.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Υπογράψτε για την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει διεθνή καμπάνια συλλογής υπογραφών για την Κωνσταντίνα Κούνεβα
σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στις ελληνικές αρχές για απόδοση
δικαιοσύνης. Δώστε ένα λεπτό από το χρόνο σας καιεπισκεφτείτε το http://www.amnesty.org.gr/kouneva.htm για να υπογράψετε. Προτρέψτε και τους
φίλους σας να το κάνουν, διαδώστε το, αναρτήστε το στο blog ή το site σας.
Είναι πολύ σημαντικό να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 10.000 υπογραφές μέχρι την
εργατική Πρωτομαγιά, ημερομηνία που θα παραδοθούν στον Υπουργό Εσωτερικών
της Ελλάδας.

Συνέντευξη στην Οικολογική Εφημερίδα

Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΒΑΘΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΟΧΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ

Ερώτηση Οικολογική Εφημερίδα: Εδώ και καιρό οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Οικολόγους Πράσινους να μπαίνουν στη Βουλή. Μπορείτε πράγματι να φέρετε κάτι διαφορετικό και γιατί να ψηφίσουν οι πολίτες ένα κόμμα σαν τους Οικολόγους Πράσινους;
Ν. Χρυσόγελος: Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκροτήθηκαν ως πολιτικός φορέας για να φέρουν τομές και αλλαγές στην πολιτική ζωή και τις προτεραιότητες της κοινωνίας. Η οικονομική, κοινωνική και κλιματική κρίση επιβεβαιώνουν ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες και πρέπει να είναι βαθιές. Η παρουσία μας στο πολιτικό σκηνικό πιέζει σοβαρά τα κόμματα να επανεξετάσουν τις θέσεις τους και να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τίτλους αλλά και περιεχόμενα που θέτουν στην πολιτική συζήτηση οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ίσως το έχετε διαπιστώσει ότι, ήδη από τον Μάρτιο 2007 η απόφαση μας να συμμετάσχουμε στις εκλογές και η δημοσιοποίηση του Προγραμματικών Αλλαγών που επιδιώκουμε, εξαναγκάζει τα άλλα κόμματα να ανακαλύψουν ότι οι πράσινες/οικολογικές προτάσεις έχουν σημαντικό ποσοστό υποστηρικτών και ότι υπάρχει πλέον εκλογικό κόστος (που εκφράζεται και με διάθεση ψήφου προς τους Οικολόγους Πράσινους) για όποιους καταστρέφουν το περιβάλλον ή αδιαφορούν. Η οικονομική κρίση που ήρθε ως συνέχεια της οικολογικής κρίσης επιβεβαιώνει ότι ως κοινωνίες ακολουθήσαμε λάθος δρόμο και αν δεν προλάβουμε να αλλάξουμε ρώτα θα ναυαγήσουμε και τα θύματα θα είναι πολλά.

Τα κόμματα δεν ανελήφθησαν έγκαιρα την οικολογική κρίση που βάθαινε, ούτε καν την οικονομική κρίση. Περί άλλων τύρβαζαν. Δυστυχώς, όμως, τώρα ζούμε και μια βαθιά κοινωνική κρίση που απελευθέρωσε τις πιο καταστροφικές δυνάμεις και μεγάλα αποθέματα βίας. Χρειάζεται να μετατρέψουμε την οργή σε διάθεση διαλόγου για αλλαγές, την κρίση σε ευκαιρία για επίλυση των συσσωρευμένων και έντονων προβλημάτων, τα μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε εργαλείο για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, την κοινωνική δυσαρέσκεια σε δύναμη για κοινωνικές αλλαγές που θα βελτιώνουν τη ζωή μας και όχι σε παράγοντα τελμάτωσης και αποσύνθεσης της κοινωνικής συνοχής.
Είναι γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα η απουσία ενός πράσινου κόμματος με σημαντική επιρροή είχε ως αποτέλεσμα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τα ομόλογα τους ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα. Ο «κίνδυνος» να μπουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Ευρωβουλή και την Ελληνική Βουλή ταράζει τα τελματωμένα νερά, κινητοποιεί τα κόμματα που έβγαλαν από το συρτάρι το «οικολογικό» τους προφίλ δίπλα σε άλλα βέβαια προφίλ που έχουν. Η κυβέρνηση εσπευσμένα προσπαθεί να καλύψει πίσω από επικοινωνιακές κινήσεις μια άκρως καταστροφική πολιτική για το περιβάλλον, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτει την «Πράσινη Ανάπτυξη». Χαιρόμαστε, λοιπόν, που η πολιτική συζήτηση αλλά και η αξιολόγηση των έργων των κομμάτων θα γίνεται σε ένα πεδίο που είναι πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών και το οποίο απαιτεί πλέον η βαθιά κρίση της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, δηλαδή στο πεδίο των πράσινων προτάσεων.
Ερώτηση: Εντάξει, οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι απαραίτητοι για να καταθέτουν πολιτικές προτάσεις, να προωθούν πράσινες λύσεις, να βοηθούν στην ωρίμαση θεμάτων που άλλες κοινωνίες έχουν αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια, όπως είναι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ανακύκλωση, η βελτίωση της ζωής στις πόλεις. Αλλά το πολιτικό σύστημα σε τι μπορεί να επωφεληθεί από την παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή;
Ν. Χρυσόγελος: Η κοινωνία συνεχίζει να μην εμπιστεύεται τα κόμματα εξουσίας και να μην θέλει να δώσει πλέον εν λευκώ σε κανένα κόμμα τη διαχείριση των υποθέσεων που επηρεάζουν τη ζωή μας. Γι αυτό επιδιώκουμε, ως Οικολόγοι Πράσινοι, να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας και ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης, που θα στηρίζεται στον πολιτικό διάλογο, στη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων, στη διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών. Θα πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σύστημα ριζικά. Να σταματήσουν οι αντιδικίες των κομμάτων για τα μικρά και ασήμαντα. Και να επανέλθει η πολιτική στην πρώτη της έννοια, στη σύνθεση προτάσεων και λύσεων για την πορεία της οικονομίας. Θα πρέπει να σταματήσει η μικρή και μεγάλη διαφθορά που απομυζά πόρους από την οικονομία αλλά και τα νοικοκυριά (πάνω από 1 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως) και κοστίζει περιβαλλοντικά και ηθικά στην κοινωνία. Αυτές οι αλλαγές απαιτούν νέες δυνάμεις στην πολιτική. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουμε δεσμεύσεις με πελατειακά συμφέροντα ή ομάδες συμφερόντων που διαπλέκονται με την πολιτική εξουσία. Εκφράζουμε και δεσμευόμαστε από αξίες και αρχές, θέλουμε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στο σήμερα και όχι σε ένα αφηρημένο και μακρινό αύριο. Έχουμε μάθει ως ενεργοί πολίτες να ασκούμε κριτική αλλά και να επεξεργαζόμαστε και να καταθέτουμε προτάσεις, να διεκδικούμε λύσεις. Δεν είναι, λοιπόν, η συνεισφορά μας στην πολιτική και κοινωνική ζωή μόνο οι οικολογικές θέσεις και προτάσεις μας για το περιβάλλον, την οικονομία και τα κοινωνικά προβλήματα αλλά και η πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε άμεσα με την εκλογή 8-12 βουλευτών των Οικολόγων Πρασίνων (με βάση τις δημοσκοπήσεις) και έμμεσα μέσω του πολιτικού κόστους που δημιουργείται (δηλαδή με την απώλεια ψήφων και αυτοδυναμίας από τα κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή κρίση).
Ερώτηση: Μήπως είσαστε λίγο Δον Κιχώτες; Πώς μπορείτε με ένα 3-5% να αλλάξετε τα άλλα κόμματα και το πολιτικό σύστημα;
Ν. Χρυσόγελος: Από την αρχή θέσαμε ως στόχο η δική μας αυτόνομη συγκρότηση και πορεία να συμβάλλει σε αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς και στη μετατόπιση της συζήτησης στις πραγματικές ανάγκες του τόπου. Χωρίς διάθεση αλαζονείας, πιστεύουμε ότι για να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα και να αναβαθμισθεί η δημοκρατική λειτουργία χρειάζεται να αφαιρεθεί από τα κόμματα εξουσίας η αυταρέσκεια των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Η εκλογή πράσινων βουλευτών είναι πιθανόν ότι κλείνει το δρόμο στην δυνατότητα σχηματισμού μονοκομματικών κυβερνήσεων. Οι πολίτες που δεν θέλουν λοιπόν να πάει χαμένη η ψήφος τους μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια μας όχι μόνο για πράσινη στροφή της πολιτικής και της οικονομίας αλλά και για να τερματίσουμε το καθεστώς διαφθοράς που συνεπάγεται η αντίληψη που κυριαρχεί στα δύο κόμματα εξουσίας και σε ένα κομμάτι της κοινωνίας ότι το κράτος και η διοίκηση ανήκουν στο κάθε φορά πλειοψηφούν κόμμα το οποίο έχει δικαίωμα να «μοιράζει τη λεία στα δικά του παιδιά».
Ερώτηση: Δεν θα μπορούσαν τα άλλα κόμματα να υιοθετήσουν τις δικές σας θέσεις και να σας «στερήσουν» τον πολιτικό σας λόγο;
Ν. Χρυσόγελος: Μάλλον πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα άλλα κόμματα έχουν μεγάλες δυσκολίες να προσαρμοστούν στην σημερινή πραγματικότητα ακόμα και αν θα θέλανε να υιοθετήσουνε τις προτάσεις μας. Κατ’ αρχή έχουν μια παράδοση και δεσμεύσεις που δεν μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα. Το δεύτερο είναι ότι δεν αρκεί να γράψεις κάτι σε ένα χαρτί αλλά πρέπει να μπορέσεις να το μετασχηματίσεις σε πράξη αλλάζοντας τις προτεραιότητες και τις μέχρι σήμερα αντιλήψεις των κρίσιμων παραγόντων (κομματικός μηχανισμός, στελέχη στην αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα, οικονομικοί παράγοντες). Επομένως, αν δεν υπάρχει η πολιτική παρουσία και πίεση των Οικολόγων Πράσινων οι αλλαγές στις πολιτικές θέσεις και κυρίως πρακτικές των πολιτικών κομμάτων ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολες ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τα κόμματα σε κεντρικό επίπεδο έχουν αντιληφθεί τα αδιέξοδα τους και θέλουν να αλλάξουν.
Βλέπετε ότι ακόμα και πολύ σοβαρά προβλήματα τα κόμματα άλλα λένε τη μια και άλλα λένε την άλλη, όπως στην περίπτωση του Αχελώου. Θα δείτε ωραίες κουβέντες για την προστασία του περιβάλλοντος στα προγράμματα των κομμάτων όταν όμως έρχεται η ώρα της πράξης κάνουν άλλα. Δεν ασχολούνται καν με πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν κόστος περιβαλλοντικό, οικονομικό, κοινωνικό, υγείας, όπως για τη ρύπανση του Ασωπού, της Κορώνειας, του Κορινθιακού, των υπόγειων νερών στον Θεσσαλικό και Αργολικό κάμπο, την υπεράντληση των νερών και την υφαλμύρωσή τους, την σπατάλη. Προωθούν σε συνεργασία με διαπλεκόμενα συμφέροντα σχέδια για γκολφ σε περιοχές όπου ήδη υπάρχουν προβλήματα νερού και μάλιστα επιτίθενται σε φορείς και οργανώσεις πολιτών που ζητούν διαφάνεια και αντιτίθενται σε παράλογους σχεδιασμούς με άρωμα σκανδάλων (π.χ. Μαγνησία)

Ερώτηση: Θα μπορούσατε να μας δώσετε με ένα δύο παραδείγματα να καταλάβουμε με απλό τρόπο τι διαφορετικό έχετε να προτείνετε από τα άλλα κόμματα;

Ν. Χρυσόγελος: Όλα τα κόμματα συμφώνησαν στο επίδομα θέρμανσης ως ένα μέσο ενίσχυσης των φτωχότερων στρωμάτων στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής. Όμως μια τέτοια πολιτική είναι λανθασμένη, δε βοηθάει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Αντιθέτως επιδοτεί την εισαγωγή και κατανάλωση πετρελαίου, σπαταλάει πόρους αναγκαίους για την πράσινη οικονομία, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αδυναμίας των κομμάτων να κατανοήσουν τι πραγματικά σημαίνει πράσινη οικονομία. Ως Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίξαμε μια διαφορετική πρόταση στη λογική της πράσινης λύσης στα σημερινά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα: προτείναμε να υπάρξει ένα συνεκτικό σχέδιο που θα επιδοτήσει τα φτωχότερα νοικοκυριά και θα δώσει κίνητρα και άλλα εργαλεία στα πιο πλούσια νοικοκυριά για να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων τους. Με μια τέτοια πολιτική θα πετυχαίναμε ταυτοχρόνως να μειωθούν συνολικά οι δαπάνες των νοικοκυριών για θέρμανση και δροσισμό των κατοικιών, να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου, να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα καθώς και αερίων του θερμοκηπίου, να δημιουργηθούν νέες πράσινες θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί η πράσινη, κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα μικρών εταιριών και αυτοαπασχολούμενων, να δημιουργηθούν με την επένδυση των χρημάτων πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που να είναι διατηρήσιμα μακροχρόνια. Όμως, όλα τα άλλα κόμματα συμφώνησαν και θα δοθούν 250-500.000.000 ευρώ κυριολεκτικά για να γίνουν καπνός. Η δική μας πρόταση να επενδυθούν τα χρήματα για καλό σκοπό, με απλά λόγια για μόνωση σε κτίρια, βελτίωση των κτιρίων, εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις κατοικίες θα έκανε τη διαφορά. Τα χρήματα που μπορούν να επενδυθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση μπορούν να προέλθουν όχι μόνο από εθνικούς πόρους αλλά και από ευρωπαϊκούς (ταμείο συνοχής, ΕΣΠΑ). Το κάνουν σε άλλες χώρες, δεν είναι καμία επανάσταση, είναι θέμα απλής λογικής που δεν υπάρχει ακόμα στα άλλα κόμματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα νοικοκυριό στην Αυστρία να δαπανά κατά μέσον όρο κάπου 400 Ευρώ το χρόνο για ενέργεια, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνάμε ίσως και τα 1000 Ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και με τις πρόσφατες υποσχέσεις για τους αγρότες. Η ύπαιθρος και η ελληνική γεωργία δεν έχουν ανάγκη από λογικές επιδομάτων ύψους μάλιστα 500.000.000 Ευρώ που βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας και θα επιβαρύνουν τον ΕΛΓΑ και το δημόσιο χωρίς να λύνουν τα προβλήματα της γεωργίας. Όπως σωστά απαίτησε ένα τμήμα των αγροτών, χρειάζονται συνεκτικές πολιτικές βιωσιμότητας. Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων, πολλά από τα οποία βρίσκονται στις νέες κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα μπορούσε να συμβάλλει σε:
- αναγέννηση της υπαίθρου,
-ανάπτυξη αγρο-περιβαλλοντικών σχεδίων ώστε να καλύψουν όλη τη χώρα
- ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ώστε να φτάσουν πράγματι στο 7%,
- στροφή στην παραγωγή με οικολογικές μεθόδους πρώτων υλών για τη βιομηχανία και περιβαλλοντικά υπεύθυνων βιοκαυσίμων,
- σύνδεση της γεωργικής παραγωγής με την διατήρηση και διαχείριση του αγροτικού τοπίου και των οικοσυστημάτων,
- αλλαγή των συστημάτων άρδευσης ώστε να μειωθεί η σπατάλη νερού,
- βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των γεωργικών δραστηριοτήτων
- εισαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα των γεωργών και άλλων επαγγελμάτων της περιφέρειας.
Η βελτίωση του εισοδήματος των γεωργών, των αλιέων, των κτηνοτρόφων μπορεί να προέλθει μέσα από αλλαγές στις πολιτικές, όχι με επιδόματα που θα είναι μιας χρήσης, αναλαμβάνοντας παράλληλα να παίξουν νέους ρόλους, αυτούς των προστατών της φύσης και της υγείας των καταναλωτών.

Αυτές είναι, όμως, αλλαγές που, αν και απλές, απαιτούν τομή στην πολιτική και ανατροπές στον τρόπο σκέψης που κυριαρχούν στη χώρα μας. Ακόμα και γι αυτά τα στοιχειώδη απαιτείται, νομίζουμε, μια ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στην κοινωνία και στη Βουλή. Πόσο περισσότερο για τις μεγάλες και σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ίδιο το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η ελληνική κοινωνία με ευθύνη των κομμάτων που έχουν μείνει πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες και προκλήσεις.

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι εκλογικές σας στόχοι; Και ποια είναι τα κεντρικά μηνύματά σας;

Ν. Χρυσόγελος: Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουμε να υπερβούμε κατά πολύ το 3% ώστε να πετύχουμε την είσοδο μας στην Ευρωβουλή με 1-2 βουλευτές στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, καθώς και στην ελληνική Βουλή με 8-12 βουλευτές (ποσοστό 3-4,5%) όποτε και αν γίνουν.
Κεντρικά μηνύματα της προεκλογικής καμπάνιας μας είναι «Πράσινη λύση στην κρίση: Οικονομία, κοινωνία, Περιβάλλον» καθώς και «Αλλάξουμε τις πολιτικές, αλλάζουμε και εμείς».
Κεντρικά θέματα της προεκλογικής καμπάνιας μας τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές (όποτε και αν γίνουν) είναι:
- Η αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα και η προώθηση της διαφάνειας.
- Η στροφή στην Πράσινη Οικονομία και η υιοθέτηση ενός Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της κοινής καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι) ξεκινάμε από αρχές Μαρτίου μια μεγάλη προσπάθεια συλλογής εκατομμυρίων υπογραφών και άσκησης πίεσης στην Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών για στροφή στην Πράσινη Οικονομία και δημιουργία 5.000.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, εκ των οποίων 100.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά αναγκαίες δραστηριότητες. Οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων Ευρώ και μπορούν να προέλθουν από δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς πόρους που με κίνητρα και αντικίνητρα (φορολογικά και άλλα) θα κατευθυνθούν προς τις δραστηριότητες αυτές. Η μείωση του ΦΠΑ για πράσινες επενδύσεις, και η ενίσχυση, αντίθετα, του ΦΠΑ για μη βιώσιμες υπηρεσίες και προϊόντα, σε συνδυασμό με πράσινες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, μπορεί να είναι μέρος των εργαλείων που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
Παράλληλα η καμπάνια μας περιλαμβάνει θέματα όπως:
- Η προστασία του κλίματος ως απόλυτη προτεραιότητα για την επιβίωση της ανθρωπότητας
- Η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η δημιουργία μιας οικολογικής, δημοκρατικής, κοινωνικής και ειρηνικής Ευρώπης, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δίκαιων σχέσεων με τις υπόλοιπες χώρες
- Η διασφάλιση των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εξάλειψη των διακρίσεων για όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και μεταναστών, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικά οργανωμένης ελληνικής και ευρωπαϊκής πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
- Η ανάγκη διατροφικής επανάστασης ώστε να προστατεύεται η υγεία των καταναλωτών, να εξασφαλίζεται ένα δίκαιο εισόδημα για τους καλλιεργητές και παραγωγούς, να προστατεύεται ο πλούτος της υπαίθρου (συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος, των τοπικών σπόρων και ειδών, των τοπικών φυλών ζώων) και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της υπαίθρου

Συνέντευξη στο Artapress

Ερώτηση ArtaPress: Οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται να εμφανίζονται από το πουθενά και να «μπαίνουν» στην ελληνική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Είναι μια φούσκα τελικά;

Ν. Χρυσόγελος: Είναι περισσότερο ανάγκη της εποχής μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα σχετικά νέο κόμμα αλλά τα περισσότερα στελέχη τους προέρχονται από κινήσεις πολιτών, οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί. Πριν από μέλη των Οικολόγων Πράσινων ήταν και συνεχίζουν να είναι ενεργοί πολίτες. Από την άλλη, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από δύο βαθιές και αλληλο-εξαρτώμενες κρίσεις, την οικονομική και την κλιματική/περιβαλλοντική. Οι κοινωνίες – μεταξύ αυτών και η ελληνική – αναζητούν νέες πολιτικές, λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που απειλούν και εμάς και τα παιδιά μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βαθιές αλλαγές σε επίπεδο αξιών και ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας – ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι και γυναίκες – στρέφονται συνειδητά προς πιο οικολογικές, δημοκρατικές και κοινωνικά υπεύθυνες επιλογές τόσο στην πολιτική όσο και στην καθημερινή ζωή τους. Αυτές οι νέες κοινωνικές δυνάμεις – που ξεπερνούν φυσικά το 3,5-4,5% που μας δίνουν κατά μέσο όρο οι δημοσκοπήσεις - δεν εκπροσωπούνται από τα άλλα κόμματα και στρέφονται προς τους Οικολόγους Πράσινους. Αυτή η στροφή έχει ήδη καταγραφεί και εκλογικά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Χρειάζεται, βέβαια, να πείσουμε ότι ως κόμμα μπορούμε να εκπροσωπήσουμε αυτές τις αξίες και πολιτικές με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο, ότι δεν θα απογοητεύσουμε τους πολίτες που θα μας εμπιστευθούν.

Ερώτηση: Ναι αλλά πως μπορείτε να μιλάτε για πολιτική αλλά να αναφέρεστε μόνο στα θέματα του περιβάλλοντος;

Ν. Χρυσόγελος: Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μιλάνε μόνο για το περιβάλλον. Αυτό που πιστεύουμε και προωθούμε είναι ότι τα θέματα του περιβάλλοντος πρέπει να μπουν στο κέντρο όλων των πολιτικών αλλά για να τις επηρεάσουν, με στόχο τη βιωσιμότητα. Δεν μπορεί να μιλάμε σήμερα για τη γεωργία, τις μεταφορές, την οικονομία, το φορολογικό σύστημα, τις κοινωνικές σχέσεις, τις επενδύσεις, τις διεθνείς σχέσεις, την παιδεία, τον τουρισμό, την ισότητα, τη μεταναστευτική πολιτική, την παραγωγή και κατανάλωση, το εμπόριο χωρίς να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις. Το μήνυμα μας για τις ευρωεκλογές είναι ότι έχουμε ανάγκη από ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ που να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.
Δεν είναι τυχαίο που οι διεθνείς οργανισμοί αλλά και ορισμένες κυβερνήσεις αρχίζουν να δανείζονται το λεξιλόγιο και κάποιες ιδέες των Πρασίνων και μιλάνε τώρα για στροφή στην πράσινη οικονομία. Πριν λίγα χρόνια όταν το λέγαμε μας θεωρούσαν ουτοπιστές, ανεύθυνους, άσχετους με την οικονομία. Τώρα η στροφή στην πράσινη οικονομία δεν είναι μόνο απαραίτητη για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος αλλά μοιάζει και ως η μόνη λύση για την οικονομία, την απασχόληση και τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε πολλές ιδέες και προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης μέσα από πράσινες πολιτικές. Επιδιώκουμε να διαμορφωθεί ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ώστε να δημιουργηθούν στην ΕΕ 5.000.000 και στην Ελλάδα 100.000 πράσινες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα απαιτούσε επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων Ευρώ (στην Ελλάδα μικρό ποσοστό από τα 28 δις του «πακέτου Αλογοσκούφη»).
Οι επιλογές αυτές θα βοηθούσαν τη χώρα να στραφεί σε πιο βιώσιμες μορφές οικονομίας, θα στήριζαν τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, την παραγωγή ενέργειας με ηλιακές στέγες στις κατοικίες και στα δημόσια κτίρια, την παραγωγή βιοκαυσίμων όχι από καλλιέργειες για τρόφιμα αλλά από υπολείμματα καλλιεργειών και μαγειρικά λάδια, την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών και του σιδηρόδρομου, την επέκταση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, την εξοικονόμηση και βιώσιμη διαχείριση του νερού, την οικολογική αναβάθμιση των γειτονιών και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, την εξυγίανση ρυπασμένων περιοχών (όπως ο Ασωπός και η ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων, η Κορώνεια, η Ελευσίνα κα), τη δημιουργία ποδηλατόδρομων. Για να γίνουν αυτά πρέπει να υπάρξουν συγκροτημένες πολιτικές που είναι φανερό ότι απουσιάζουν.
Παράλληλα έχουμε συνεκτικές προτάσεις για τις κοινωνικές πολιτικές (όπως πχ εξασφαλισμένο μίνιμουμ εισόδημα για όλους τους πολίτες ώστε να μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα, κοινωνικές πολιτικές που βελτιώνουν με άλλα εργαλεία την ποιότητα ζωής των πολιτών, ανάπτυξη δομών αλληλεγγύης, αντιμετώπιση της διαφθοράς, εμβάθυνση της δημοκρατίας με πιο συμμετοχικούς θεσμούς διακυβέρνησης.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι ρεαλιστές και θεωρούν ότι ακόμα και τα θέματα διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, με δεδομένο ότι στην εποχή μας απειλείται πλέον η επιβίωσή μας. Προτείνουν συνεπώς μεγαλύτερη διάθεση συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων. Η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζουν σύνορα, άρα οι διακρατικές σχέσεις πρέπει να στηριχθούν στο διάλογο και την επίλυση των διαφορών, αντί στην απειλή και τη χρήση βίας. Ο επανακαθορισμός των σχέσεων μας με τη φύση ώστε να γίνουν πιο αρμονικές, προϋποθέτει ότι και οι σχέσεις μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες και μεταξύ των πολιτισμών πρέπει να γίνουν πιο αρμονικές, να μειωθεί η φτώχια, να εξασφαλιστεί ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους, να λειτουργεί καλύτερα η δημοκρατία ώστε να μην υπάρχει άνισο βάρος στη λήψη αποφάσεων μεταξύ αυτών που έχουν (οικονομική και άλλη) δύναμη και των απλών πολιτών. Όλα αυτά έχουν την αντανάκλασή τους στις πολιτικές και τις πρακτικές που ακολουθούνται απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για αλλαγές όλων των πολιτικών αλλά και ως γέφυρα επικοινωνίας και διαλόγου τόσο μέσα σε κάθε κοινωνία όσο και μεταξύ των διαφόρων χωρών, πολιτισμών και θρησκειών. Πάντως οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων και οι αλλαγές που επιδιώκουν είναι στο διαδίκτυο και προσβάσιμες σε όλους www.ecogreens.gr

Ερώτηση: Μήπως έχετε μόνο καλές ιδέες αλλά αυτές δεν μπορούν να εκφραστούν στην πολιτική; Γιατί οι πολίτες να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν τους Οικολόγους Πράσινους;

Ν. Χρυσόγελος: Τι νόημα έχει να αγωνίζεσαι για το μέλλον των παιδιών σου αν ταυτόχρονα καταστρέφεται το κλίμα, δηλητηριάζεται ο αέρας που αναπνέουν και το φαγητό που τρώνε, απειλείται η υγεία τους και στο μέλλον θα πρέπει να πληρώσουν τα χρέη που τους φορτώνουμε εμείς οι γονείς τους; Σήμερα φορτώνουμε τα παιδιά μας με τεράστια οικονομικά βάρη (χρέος, ελλείμματα της χώρας, ασφαλιστικό) και συμβάλλουμε στην επιτάχυνση του κλιματικού χάους που θα κάνουν την ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας εξαιρετικά δύσκολη. Αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τα παιδιά μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τεράστια προβλήματα σήμερα. Και αυτό είναι ή πρέπει να είναι η ουσία της πολιτικής, η αντιμετώπιση δηλαδή των προβλημάτων όχι η άγονη αντιπαράθεση μεταξύ κομμάτων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν περιορίζονται στην κριτική, δεν μιλάνε μόνο για ένα μακρινό μέλλον, δεν λένε μόνο τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι, μιλάνε και ενδιαφέρονται για το παρόν, για το πώς ζούμε σήμερα αλλά και το πώς θα είναι ο κόσμος στον οποίο θα ζήσουν τα παιδιά μας. Λέμε και προτείνουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Γι αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι έρχονται να επηρεάσουν την πολιτική στη χώρα μας, προτείνοντας ταυτόχρονα και αλλαγές στις επιλογές που κάνουμε στην προσωπική μας ζωή. Εκφράζουμε επιλογές, αξίες, ευαισθησίες πολλών ανθρώπων και γι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε την εύνοια των περισσότερων ΜΜΕ φαίνεται να εκφράζουμε όλο και μεγαλύτερα ποσοστά πολιτών.
Δεν είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι εφεύρημα των δημοσκοπήσεων, που τους αγνοούσαν εξάλλου για μεγάλο διάστημα. Επιδιώκουμε να φέρουμε την ελπίδα και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν. Δεν εκμεταλλευόμαστε τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις πολιτών, επιδιώκουμε ένα ειλικρινή διάλογο μαζί τους και σεβόμαστε τον διακριτό τους ρόλο, αλλά μπορούμε ταυτόχρονα να συνεργαζόμαστε ώστε να έχουμε λύσεις και αποτελέσματα. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, να βοηθάμε στις λύσεις των προβλημάτων, όχι απλώς να πάρουμε κάποιες καρέκλες και να διαμορφώσουμε τη δική μας κομματική γραφειοκρατία. Γι αυτό και για μας είναι σημαντικό να παραμένουμε ταυτόχρονα και ένα κίνημα ενεργών πολιτών. Να έχουμε πιο δημοκρατική οργάνωση, δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην μετατραπούμε σε ένα παραδοσιακό κόμμα που αυτονομείται από την κοινωνία και λειτουργεί για τα συμφέροντα των μελών του.
Θέλουμε η πολιτική μας παρέμβαση να κάνει τους πολίτες να νοιώθουν ότι ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν μπορούν να συνεργάζονται με τους Οικολόγους Πράσινους και να προωθούν από κοινού λύσεις, αλλαγές πολιτικών. Επιδιώκουμε να διαμορφώνουμε και στη Βουλή και στην κοινωνία πλειοψηφίες σε συγκεκριμένα θέματα, θέματα που είναι πλέον ώριμα μεταξύ των πολιτών αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες των πολιτικών: αντιμετώπιση διαφθοράς, προστασία κλίματος, προστασία των δασών, δημιουργία πράσινων επαγγελμάτων, βελτίωση της ζωής στις πόλεις, αναγέννηση της υπαίθρου, στροφή στη βιολογική γεωργία, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, ενθάρρυνση θεσμών συμμετοχικής δημοκρατίας, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, απεξάρτηση από το πετρέλαιο, ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, άνοιγμα του σχολείου στις νέες ιδέες και στην κοινωνία, διάλογο με τη νεολαία για τα προβλήματά της κα. Σε αυτά τα θέματα παίρνουμε πρωτοβουλίες και τώρα που έχουμε περιορισμένα μέσα, είμαστε εκτός Βουλής και δεν έχουμε την κάλυψη των δραστηριοτήτων μας από τα ΜΜΕ. Φανταστείτε πόσα μπορούμε να κάνουμε με τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό και το εθνικό κοινοβούλιο!

Ερώτηση: Και τι μπορείτε να πετύχετε αν εκλέξετε ένα-δύο βουλευτές; Θα αλλάξουν οι πολιτικές;

Ν. Χρυσόγελος: Μια και ξέρουμε ότι οι ευρωεκλογές είναι στις 7 Ιουνίου 2009, επιδιώκουμε σε αυτές τις εκλογές να ξεπεράσουμε κατά πολύ το 3% και να εκλέξουμε 1-2 ευρωβουλευτές
Με 3% στις εθνικές εκλογές θα εκλέξουμε 8 βουλευτές, ενώ με 4,5% πάνω από 12. Επιδιώκουμε η παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων στη Βουλή να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική, για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.
Μια ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων στην ελληνική Βουλή (όποτε και να γίνουν οι εκλογές) θα πίεζε και τα άλλα κόμματα να αλλάξουν και θα βοηθούσε συνολικότερα την εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά κρίση σήμερα. Ήδη η παρουσία μας στο πολιτικό σκηνικό αναγκάζει τα κόμματα να ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά θέματα και να «δανείζονται» πολιτικές ορολογίες άγνωστες σε αυτά μέχρι πριν λίγο καιρό, όπως η πράσινη οικονομία, τα πράσινα επαγγέλματα, οι πράσινες μεταφορές. Η δική μας πολιτική πίεση θα εξαναγκάσει και τα άλλα κόμματα να ασχοληθούν με έργα και όχι να μένουν μόνο στα λόγια.

Ερώτηση: Δεν φαίνεται να είστε οργανωμένοι όπως τα παραδοσιακά κόμματα. Είσαστε μια μικρή ομάδα στελεχών με καλές ιδέες ή έχετε πραγματικά κοινωνική βάση και οργανωμένες δυνάμεις;

Ν. Χρυσόγελος Μετά τις εθνικές εκλογές του 2007 οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα κόμμα που αναπτύσσεται κοινωνικά και πολιτικά σε όλη την περιφέρεια. Σε πολλές περιοχές της χώρας έχουμε ήδη σοβαρές δυνάμεις και γι αυτό εκεί και τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι συχνά από 3-5,9%. Είναι αλήθεια ότι η Ήπειρος (εκτός από τα Ιωάννινα) είναι μια περιοχή που αν και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα έχει ελάχιστη συμμετοχή στην χιονοστιβάδα που έχει προκαλέσει η πολιτική παρουσία των Οικολόγων Πράσινων. Είναι πάντως μια περιοχή που διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και πιστεύουμε ότι σύντομα θα κινητοποιηθούν και θα αυτό-οργανωθούν ενεργοί πολίτες και από αυτή την περιοχή για να συμμετάσχουν ενεργά στους Οικολόγους Πράσινους. Είναι αντίφαση η Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο – η Βούλα Τσέτση, ένα πρόσωπο που παίζει ενεργό και σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο – να είναι από την Ήπειρο (τα Γιάννενα) αλλά η περιοχή να μην έχει ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων.
Πρόσωπο με πρόσωπο λέμε στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής: Αν πιστεύεις ότι θέλεις να πάρεις μέρος στην αλλαγή των πολιτικών και την προώθηση προτάσεων για την αντιμετώπιση της οικολογικής και οικονομικής κρίσης, ανέλαβε πρωτοβουλία και πάρε και εσύ μέρος. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν υπόσχονται τον παράδεισο σε κάποιο μακρινό μέλλον. Δεν πρεσβεύουν την κάλυψη όλων των καταναλωτικών αναγκών σου, όσο απεριόριστες και να είναι, ούτε έναν εύκολο πλουτισμό. Μπορούμε, όμως, να εργαστούμε μαζί για αξιοπρέπεια, κατάργηση της διαφθοράς και του κομματισμού, για ένα μέλλον όπου οι νέοι θα μπορούν να βρουν δουλειά σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά χρήσιμες θέσεις εργασίας, όπου δεν θα απειλείσαι από τις κλιματικές αλλαγές, την καταστροφή του όζοντος και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σου προτείνουμε να χαράξουμε μαζί τα μονοπάτια, δεν σου υποσχόμαστε μια λεωφόρο την οποία θα έχουν κατασκευάσει άλλοι, χωρίς εσένα, ερημώνοντας όλα γύρω σου. Στο βιώσιμο μέλλον θα πάμε με ποδήλατο, δημόσια μέσα μεταφοράς, οικολογικό σιδηρόδρομο, με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ανακύκλωση, υπευθυνότητα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, πρόσβαση στην πληροφόρηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας για να βελτιωθεί η συμμετοχή σου στη λήψη αποφάσεων, με άνθηση του πολιτισμού της καθημερινότητας. Θέλουμε να συμμετάσχεις και εσύ στη διαμόρφωση των αποφάσεων που σε αφορούν, δεν επιδιώκουμε να σε υποκαταστήσουν κάποιοι άλλοι (κομματικοί, ειδικοί, ανίδεοι, αυταρχικοί) που ξέρουν και μιλάνε στο όνομά σου. Αν προβληματίζεται τι να ψηφίσεις, ψήφισε ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ μόνο εφόσον η καρδιά και η λογική σου λένε ότι αύριο δεν θα μετανιώσεις που τους ψήφισες. Αλλά προπάντων αποφάσισέ το αν θέλεις να ακολουθήσουμε μαζί τη διαδρομή που είναι ενδιαφέρουσα, γιατί ο προορισμός της εξαρτάται και από εσένα.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι δύναμη αλλαγής

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι διεκδικούν βαθιές αλλαγές στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα ως απάντηση στην τριπλή κρίση (οικονομική, κοινωνική και κλιματική. Κεντρικό μήνυμα της κοινής προεκλογικής εκστρατείας των Πρασίνων είναι η στροφή της Ευρώπης προς πράσινη κατεύθυνση με την υιοθέτηση ενός Πράσινου Νέου Συμβολαίου (Green New Deal) και τη δημιουργία 5.000.000 πράσινων θέσεων εργασίας.

Ζήσαμε στο συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων στις Βρυξέλες (27,28/3)τον ενθουσιασμό αλλά και την αλληλεγγύη που επικρατούσε μεταξύ των 1200 συμμετεχόντων από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις άλλες ηπείρους.

Είμαστε περήφανοι που ανήκουμε και είμαστε ενεργό μέλος σε αυτή την παγκόσμια δημοκρατική, πράσινη οικογένεια. Οι Πράσινοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προώθηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών στις διάφορες χώρες και στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά είναι αναγκαίο οι Ευρωπαίοι Πράσινοι να ενδυναμώσουν κι άλλο και να περιλαμβάνουν στην ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου 1-2 ευρωβουλευτές των Οικολόγων Πρασίνων από τη χώρα μας. Δεν θα υπάρξει διέξοδος από την κρίση και προώθηση των αναγκαίων βαθιών αλλαγών χωρίς στροφή σε πράσινες λύσεις και χωρίς την ισχυρή παρουσία των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια»

Δείτε την ανακοίνωση των ΟΠ για τα αποτελέσματα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.
http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=158:-----27-29----&catid=32:eurolist

Ο Ross Daly στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων

Σε συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου παρουσιάστηκε η συμμετοχή του Ross Daly στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές. Η υποψηφιότητα του Ross Daly είναι και μια προσπάθεια να κρατηθεί ανοικτό και να γίνει βιώσιμο το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» ως μια έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που δίνουμε στα θέματα της οικολογίας και του πολιτισμού και ενίσχυσης της αλληλεγγύης των ενεργών πολιτών σε παρόμοιες πρωτοβουλίες».
Ο Ross Daly δήλωσε «η πρόσκληση να συμμετέχω στο Ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή για μένα και ταυτόχρονα μια σημαντική ευκαιρία να συνδέσω την έννοια της συνείδησης απέναντι στο περιβάλλον με την έννοια της συνείδησης απέναντι στην τέχνη και στον πολιτισμό».
Ο Νότης Μαυρουδής, σε μήνυμα του, τόνισε: «Ο Ross Daly αντιπροσωπεύει ένα μουσικό στοχασμό που έχει ρίζες στη γη, τον αέρα, τη θάλασσα της Κρήτης και της Μεσογείου, συνοδοιπόρος πλέον στις ιδέες της οικολογίας και της εναλλακτικής ζωής με πράσινο ορίζοντα, είναι μια διαλεχτή παρουσία στο κίνημα των πρασίνων, και με τη δική του συμμετοχή θα σπρώξει μπροστά τις ιδέες αυτές. Πέρα από το «καλώς ήρθες» χαίρομαι ιδιαιτέρως που ένας τέτοιος «σύντροφος» βρίσκεται ανάμεσά μας…»