Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Βουλή για να αλλάξει η πολιτική

(συνέντευξη στο Βήμα)

1. Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται η πτωτική τάση που εμφανίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στις δημοσκοπήσεις;
Ν.Χ.: Μελετάμε τις δημοσκοπήσεις, στις 4ης Οκτωβρίου οι πολίτες θα απαντήσουν όμως ποια οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική επιλέγουν. Τα ποσοστά μας ανεβαίνουν όσο μαθαίνουν οι πολίτες τις προτάσεις μας.

2. Το ισχυρότερο χαρτί σας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Αλήθεια πού βρίσκονταν οι Οικολόγοι Πράσινοι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αττική;
Ν.Χ.: Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών όχι στην εκμετάλλευση τους για δημοσιότητα και εκλογικά κέρδη. ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ αγωνιζόμασταν, βοηθούσαμε όπου μπορούσαμε, συναντούσαμε φορείς, καταθέταμε προτάσεις, κάναμε εκδηλώσεις. Όταν ξεσπάει η καταστροφή πρέπει να βοηθάς στον περιορισμό της καταστροφής. Από τις 22/8 ήμασταν στην πυροσβεστική, στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, στις περιοχές που καίγονταν, στην προσπάθεια στήριξης των εθελοντών, στην αυτό-οργάνωση της πολιτικής προστασίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το μόνο κόμμα που ασχολείται συνεχώς με την προστασία του δάσους. Στα ψηφοδέλτια μας συμμετέχουν άνθρωποι που δίνουν μάχη για το δάσος, ένας πιλότος ελικοπτέρου, εθελοντές δασοφύλακες, δασοπυροσβέστες, ακτιβιστές. Οργανώνουμε στις 25 Σεπτεμβρίου εκδήλωση για τη δασική πολιτική. Οι Πράσινοι παίξαμε σημαντικό ρόλο, όπως και το 2007, τώρα με τον ευρωβουλευτή μας, στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα δάση.

3. Έπαιξε ρόλο νομίζετε, στις δημοσκοπήσεις, το γεγονός ότι εμφανισθήκατε να απουσιάζεται από τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη η Αττική τα τελευταία χρόνια.
Ν. Χ: Βολεύει πολλούς να φαίνονται απόντες αυτοί που αγωνίζονται για το δάσος αντί να οργιζόμαστε με αυτούς που έχουν διαχρονικά την ευθύνη για την καταστροφή του δάσους. Επικοινωνιακά φάνηκε ότι εμείς ήμασταν απόντες. Ήμασταν παρόντες με ουσιαστικό τρόπο. Όταν καίγεται το δάσος δεν τραβάς τους δημοσιογράφους για συνεντεύξεις στο χώρο της καταστροφής. Δηλώσαμε με ανακοίνωση από την πρώτη μέρα ότι «όσο καίγονται τα δάση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για πολιτικές δηλώσεις on camera με φόντο τις φλόγες της πυρκαγιάς. Δυστυχώς, η τραγωδία του 2007 δεν φαίνεται να δίδαξε τίποτα την κυβέρνηση που επέλεξε να διαιωνίσει το έλλειμμα μέτρων πρόληψης και την απουσία συγκροτημένης δασικής πολιτικής. Όταν σβήσουν οι φλόγες, έχουμε να πούμε πολλά για όσα είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι όφειλαν να είχαν γίνει από καιρό και δεν έγιναν ποτέ». Στις 26/8 μιλήσαμε για τις πολιτικές ευθύνες. Αν και έχουμε αναλυτικές προτάσεις για τη δασική πολιτική, δεν καταφέραμε να είμαστε έστω και σε μια τηλεοπτική συζήτηση για τα δάση, χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς για αυτό.

4. Στις πλημμύρες της Εύβοιας ποια ήταν ακριβώς η συμμετοχή σας στην ανακούφιση των πληγέντων;
Ν. Χ: Μαζί με τα στελέχη μας στην Εύβοια βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που επλήγησαν, μιλήσαμε με πολίτες και φορείς. Επεξεργαζόμαστε προτάσεις για τη συνολική αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας.

5. Πιστεύετε ότι τελικά θα μπορέσετε να εισέλθετε στη Βουλή;
Ν. Χ: Στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουν ενεργοί πολίτες που πρωτοστατούν σε όσα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και όχι κάποιοι που έχουν κάνει ή θέλουν να κάνουν την πολιτική μόνιμο επάγγελμα τους. Είναι στο χέρι των πολιτών να εκπροσωπούμε στη Βουλή τις αγωνίες και τις ανάγκες τους, να είμαστε η συνείδηση και η φωνή της κοινωνίας, μια πολιτική δύναμη που ασκεί κριτική αλλά ταυτοχρόνως προωθεί λύσεις. Δεν έχουμε εξαρτήσεις, δεν εκπροσωπούμε άλλα συμφέροντα. Δεν δεσμευόμαστε από πελατειακές σχέσεις. Έχουμε καθαρή συνείδηση και καθαρά χέρια. Θα είμαστε μαζί με τους πολίτες και στις 5 Οκτωβρίου.

5. Πώς πρέπει να είναι ο νέος εκλογικός νόμος;
Ν. Χ: Να δίνει σε κάθε κόμμα τους βουλευτές που αντιστοιχούν στα εκλογικά ποσοστά του. Σήμερα το 1/3 σχεδόν των εδρών του πρώτου κόμματος οφείλεται στον εκλογικό νόμο.

7. Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία είστε ανοικτοί σε μετεκλογικές συνεργασίες και με ποιούς όρους.
Ν. Χ: Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κάνει ζημιά στη χώρα και στη δημοκρατία. Είναι πια ώρα για κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό απαιτεί, όμως, σοβαρές αλλαγές αντιλήψεων: η νομή της εξουσίας χρειάζεται να δώσει τη θέση της στη «συμμετοχική διακυβέρνηση». Χωρίς ένα νέο μοντέλο πολιτικής και διακυβέρνησης είναι αδύνατο να προωθηθούν οι βαθιές αλλαγές που απαιτούνται σήμερα για τη βιωσιμότητα. Η πίεση για αλλαγές μπορεί μετεκλογικά να προωθηθεί από τους Οικολόγους Πράσινους:
- είτε από τη θέση μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης
- είτε στηρίζοντας με ψήφο ανοχής μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα δεσμευτεί σε ένα σύνολο περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών και δημοκρατικών-θεσμικών αλλαγών και θα είναι υπό συνεχή αξιολόγηση
- είτε και με τη δική μας συμμετοχή σε μια εναλλακτική κυβερνητική συνεργασία - δημόσια συμφωνημένη και δημοκρατικά αποφασισμένη - με πολιτικές για την πράσινη οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συμμετοχική δημοκρατία και τη διαφάνεια. Η προοπτική αυτή είναι δύσκολη, απαιτεί ρήξεις με το παρελθόν, δεσμεύσεις, φερεγγυότητα των εταίρων και της προγραμματικής συμφωνίας, αλλαγή κουλτούρας των κομματικών στελεχών. Αλλά στην πολιτική ζητούμενο είναι οι αλλαγές και όχι η επιβεβαίωση της αντίληψης ότι τίποτα δεν αλλάζει.

8.Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η σημαντικότερη απόφαση που θα πρέπει να πάρει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τους εκλογές;
Ν. Χ: Να προωθηθούν συνεκτικές πολιτικές για την οικονομία, το φορολογικό σύστημα, την κοινωνία, το περιβάλλον, την προστασία του κλίματος, την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Εμείς με την παρουσία μας στη Βουλή θα πιέζουμε έτσι κι αλλιώς για αυτές τις αλλαγές.

9. Ποιο είναι το προεκλογικό σας σύνθημα και τι προτάσσεται στο προεκλογικό σας πρόγραμμα;
Ν. Χ: Ζητάμε από τους πολίτες να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους. Η ψήφος στους Οικολόγους Πράσινους είναι ψήφος συνείδησης. Είναι για την ίδια τη ζωή μας. Έχουμε συνεκτικό πράσινο σχέδιο (δείτε www.ecogreens.gr) που δημιουργεί 100.000 πράσινες θέσεις εργασίας, στρέφει την οικονομία προς περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη κατεύθυνση, προστατεύει το κλίμα και το περιβάλλον και αλλάζει το φορολογικό σύστημα ώστε να είναι αυτό κοινωνικά δίκαιο, να προωθεί πράσινες επενδύσεις, να αυξάνει την απασχόληση. Δεν μένουμε στα λόγια για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, την κατοχύρωση της διαφάνειας, τον περιορισμό της διαφθοράς. Κάνουμε πράξη τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο. Ιεραρχούμε ως απόλυτη προτεραιότητα την ανανέωση και ουσιαστικοποίηση της δημοκρατίας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.

10. Την ώρα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων_ Πρασίων κ. Τρεμόπουλος βρέθηκε στην Κύπρο και μάλιστα είχε συναντήσεις (εκτός της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας) και με τουρκοκύπριους. Τι ακριβώς συζήτησε με αυτούς, τη στιγμή που οι απευθείας διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και τα κυπριακή κόμματα αποφεύγουν τις επαφές με τουρκοκύπριους;
Ν. Χ: Δεν περιμένουμε να γίνονται όλα από ένα άτομο. Ο Μ.Τρεμόπουλος είχε σημαντικό πρόγραμμα συναντήσεων με τον πρόεδρο και τον υπουργό εξωτερικών της κυπριακής δημοκρατίας, με στελέχη των κυπριακών κομμάτων και με εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν λύση του κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο. Η υποδοχή ήταν εξαιρετική και αποδεικνύει ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη που επιδιώκει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων, είτε αυτά αφορούν στο περιβάλλον είτε στις διακοινοτικές ή διακρατικές σχέσεις. Δεν επιδιώκουν εκλογικά οφέλη από τη διαιώνιση των προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: