Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Βιώσιμες γειτονιές για Έλληνες και μετανάστες

«Βιώσιμες γειτονιές για Έλληνες και μετανάστες: Καλές πρακτικές από ευρωπαϊκές πόλεις για την ένταξη των μεταναστών» είναι το θέμα της συζήτησης που οργανώνεται από την Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων Βύρωνα, το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, από 18.30 έως 20.00, στο Πάρκο Καραολή και Δημητρίου, στο Βύρωνα.

Στη συζήτηση που συντονίζει ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου συμμετέχουν:

- η βουλευτής Πρασίνων Αυστρίας και πρόεδρος Πρασίνων Βιένης Μαρία Βασιλάκου,

- η νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης των ΟΠ Ελεονώρα Ζώτου,

- το μέλος του Πανελλαδικού Συνεδρίου των ΟΠ Νίκος Χρυσόγελος και

- το μέλος της Θεματικής Ομάδας Δικαιωμάτων των ΟΠ Μελίτα Γκουρτσογιάννη.

**************

Σημειώνουμε ότι το 2ο Φεστιβάλ Μεταναστευτικών Κοινοτήτων είναι διήμερο (29 και 30 Μαΐου) και συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και τον Δήμο Βύρωνα. Εκτός από την συζήτηση που προαναφέραμε, μαθητές από τα σχολεία της περιοχής θα μιλήσουν για «τα παιδιά των μεταναστών στο σχολείο»και εκπρόσωποι του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και 14 δήμων θα συζητήσουν για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Το διήμερο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν καλλιτεχνικές εκθέσεις και έκθεση μεταναστευτικού τύπου, θα γίνουν συναυλίες και θα προβληθούν ταινίες ελλήνων και μεταναστών δημιουργών. Παράλληλα θα λειτουργεί πολυεθνική κουζίνα και παιδότοπος.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα έχουν περίπτερα οι μεταναστευτικές Κοινότητες από:

ΑΙΓΥΠΤΟ, ΑΙΘΙΟΠΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΕΝΥΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ, ΣΟΥΔΑΝ, ΤΑΝΖΑΝΙΑ, ΣΥΡΙΑ, ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ, ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΙΝΔΙΑ, ΚΑΜΕΡΟΥΝ, ΚΟΝΓΚΟ, ΜΑΡΟΚΟ, ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ, ΝΙΓΗΡΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ. Επίσης οι ακόλουθες οργανώσεις, σωματεία και φορείς: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ MIGJENI, PRAKSIS, ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ, ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΒΑΒΕΛ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ, ACTION AID, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ, ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ASANTE, ANTHROPOS.

Mailing List Powered by Dada Mail

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ανοικτή επιστολή προς τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας

Μειώστε τους εξοπλισμούς, συμβάλλετε να γίνει η γειτονιά μας ευρωπαϊκή
(επιστολή μου με ευκαιρία την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα)

Καλωσορίζουμε την επίσκεψη σας κ. Ερντογάν στην Ελλάδα. Επικροτούμε κ Παπανδρέου την πρωτοβουλία σας για επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε, όμως, να απευθύνουμε μια ανοικτή πρόσκληση και στους δυο σας για να ξεκινήσει από τις 14 Μαΐου μια νέα εποχή στις σχέσεις των δυο χωρών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Για δεκαετίες, οι σχέσεις των δυο χωρών πέρασαν από φάσεις αντιπαράθεσης, πολεμικών αναμετρήσεων και διαλειμμάτων ειρήνης. Το ευρωπαϊκό παράδειγμα, η δημιουργία δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του μεγαλύτερου πειράματος συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων που βίωσαν δυο παγκόσμιους πολέμους - αν και χρειάζεται αναζωογόνηση και νέα ώθηση - δείχνει το δρόμο για το πώς μπορεί να μετατραπεί και η γειτονιά μας σε μια περιοχή ειρήνης, συνεργασίας , οικολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται θάρρος, υπέρβαση στερεότυπων και εθνικισμών, ουσιαστικό διάλογο στο εσωτερικό κάθε κοινωνίας αλλά και όραμα, πολιτική υπέρβαση και προσαρμογή στα μηνύματα των καιρών. Αλλά η βαθιά σημερινή κρίση, οικονομική, δημοσιονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική, απαιτεί θαρραλέες αλλαγές πολιτικών προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, πιστεύουμε ότι εκατομμύρια πολίτες θέλουν από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας, που βρέθηκαν να χειρίζονται τις τύχες των δυο χωρών σε μια κρίσιμη και ιστορική στιγμή, να πάρουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτής της νέας εποχής:
- Να συμφωνήσουν για κατακόρυφη μείωση των εξοπλισμών, ότι για παράδειγμα μέσα στα επόμενα 4 χρόνια δεν θα δαπανηθούν για το σκοπό αυτό από κάθε χώρα ποσά μεγαλύτερα από 1 δις ευρώ κατ΄ έτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί την ασφάλεια των δυο χωρών. Είναι παράλογο σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης να σπαταλιόνται πόροι σε άχρηστα προϊόντα, όπως είναι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί, και την ίδια στιγμή να αφαιρούνται οι αναγκαίοι πόροι από τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων πολιτών, από τα ασφαλιστικά ταμεία, τις κοινωνικές υποδομές και την προστασία του περιβάλλοντος
- Να επιβεβαιώσουν οι δυο χώρες ότι δεσμεύονται από το διεθνές δίκαιο και ότι οποιαδήποτε διαφορά ή διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών θα αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς, της προσπάθειας διαμόρφωσης μιας ευρωπαϊκής γειτονιάς στην περιοχή και με εργαλεία όπως το Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία να δεσμευτεί ότι θα εγκαταλείψει την αναφορά σε casus belli.
- Να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την αποστρατικοποίηση του νησιού και τη διαμόρφωση ενός κοινού βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους του νησιού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Να δεσμευτούν οι δυο χώρες ότι στην Αν Μεσόγειο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο δεν μπορεί να υπάρξουν πλωτές πετρελαιοπηγές μια και το ατύχημα της BP στον κόλπο του Μεξικού αποδεικνύει ότι ένα παρόμοιο ατύχημα στο Αιγαίο θα κατέστρεφε ολοκληρωτικά όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τις οικονομίες των δυο χωρών.
- Να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μείωση της ρύπανσης στην Αν. Μεσόγειο, την εξάλειψη της απόρριψης στη θάλασσα και τις ακτές αποβλήτων κάθε είδους (αστικών, βιομηχανικών, από τη ναυτιλία κα), τη βιώσιμη αλιεία και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην περιοχή.
- Να παγώσει οποιοδήποτε σχέδιο για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία και να δεσμευτεί η Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια. Οι δυο χώρες να αναπτύξουν στενή συνεργασία στην προώθηση τόσο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο και προγραμμάτων για την κατασκευή ανάλογου τεχνικού εξοπλισμού κατάλληλου για τις δυνατότητες και τις συνθήκες μεσογειακών χωρών. Γιατί η Τουρκία να δεσμευτεί σε προγράμματα που θα απαιτήσουν πάνω από 20 δις δολάρια για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στις Μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σέτσιν και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Άγκυρα; Γιατί να επενδύει η Τουρκία σε πυρηνικούς σταθμούς και πετρέλαιο και η Ελλάδα σε πετρέλαιο και λιγνίτη, ενώ και οι δυο χώρες μπορεί να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα (συμπεριλαμβανομένου και του ουρανίου) και να αποτελέσουν από κοινού πρότυπο για μια νέα, ενεργειακή εποχή του ανέμου και του ήλιου που και οι δυο χώρες διαθέτουν σε αφθονία;
- Να αναλάβουν πρακτικές πρωτοβουλίες όχι μόνο για την μείωση της συνεισφοράς τους στην κλιματική αλλαγή αποτελώντας υπόδειγμα και για άλλες χώρες αλλά και για την προσαρμογή τους μπροστά στην απειλούμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, την αύξηση της έντασης και της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την απώλεια εδαφών και υποδομών και στις δυο χώρες, τη μεγιστοποίηση της επικινδυνότητας των δασικών πυρκαγιών, τη μείωση των βροχοπτώσεων και την επέκταση του κινδύνου ερημοποίησης.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Αλλαγή στην πολιτική για ναρκωτικά

Είναι καιρός να σταματήσουμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί ένα πρόβλημα που έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή χιλιάδων οικογενειών, συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικότητας και σημαδεύει τις ζωές πολλών νέων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων, έχει σημαντική συμμετοχή στην άνθιση της μαύρης οικονομίας: το πρόβλημα των ναρκωτικών. Προς το παρόν, η συζήτηση είναι περιορισμένη στη χώρα μας.

Το Μάρτιο του 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την «Έκθεση σχετικά με τις παγκόσμιες παράνομες αγορές ναρκωτικών 1998 - 2007»
(http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/drugs/studies/doc/report_short_10_03_09_en.pdf).

Αυτή η έκθεση περιέχει μια πολύτιμη βάση δεδομένων και συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν προηγούμενες αξιολογήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών περί ναρκωτικών στην ΕΕ και παγκόσμια. Αυτά τα συμπεράσματα είναι ότι οι τρέχουσες πολιτικές αποτυγχάνουν στον κύριο στόχο τους, να μειωθεί δηλαδή η ζήτηση και προσφορά των παράνομων ουσιών, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα κρίσιμο παράγοντα αύξησης της βλάβης στους μεμονωμένους χρήστες, το άμεσο περιβάλλον τους, την οικονομία και την κοινωνία ευρέως. Συμπερασματικά, οι υπάρχουσες πολιτικές που στηρίζονται στην απαγόρευση και την καταστολή είναι άδικες, αναποτελεσματικές και απάνθρωπες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με αυτή τη γνώση και τα αποτελέσματα της έκθεσης Reuters-Trautmann.

Πάντως μερικές χιλιάδες νέοι -κάθε ηλικίας - συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του 6ου αντι-απαγορευτικού φεστιβάλ στην (μπαζωμένη) παραλία (:::) του Μοσχάτου, μια περιοχή αποκομμένη από τον αστικό ιστό, αφού μεσολαβεί η παραλιακή λεωφόρος και μόνο με μερικές υπόγειες διαβάσεις φτάνει κάποιος σε μια τεράστια περιοχή με μπάζα, σίπλα στη θάλασσα.

Η ποδηλατική πορεία με τους 8-10.000 ποδηλάτες/ισσες), το αντι-απαγορευτικό, η συμμετοχή νέων εθελοντών σε δράσεις περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων αποδεικνύουν ότι σημαντικό κομμάτι των νέων διεκδικεί με μη βίαιο, δημιουργικό τρόπο καλύτερη ζωή.

Διαβάστε το ενθουσιώδες κείμενο του ΜΘ, ενός από τους διοργανωτές του αντι-απαγορευτικού(και εγώ είδα χιλιάδες νέους να συμμετέχουν το Σάββατο που επισκέφτηκα τις εκδηλώσεις):

Απολογισμός 6ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ
Και όμως έγινε και ήταν όλοι εκεί.

Είναι δύσκολο να περιγράψεις με λόγια το συναίσθημα ολοκλήρωσης και χαράς που πλημμύρησε το 6ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας, που έγινε στη παραλία του Μοσχάτου, τη Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Μαίου.

Μπορεί να μην το έδειξαν οι τηλεοράσεις κι όμως περίπου 25.000 χαμογελαστές ψυχές φώτισαν και έδωσαν ζωή σε ένα εγκαταλλελημένο παραλιακό χώρο, δημιουργώντας μια εφήμερη αντιαπαγορευτική ζώνη, ένα δημιουργικό πεδίο διεκδίκησης και εκτόνωσης.

Δεκάδες συγκροτήματα, χαμογελαστά παιδιά, προβολές ντοκυμαντέρ, chill out στη παραλία, ένα παζάρι με χίλια χρώματα, τρείς μουσικές σκηνές για όλες τις φυλές, κόσμος όλων των ηλικιών και όλων των χρωμάτων από πολλές διαφορετικές κοσμογωνιές και ένας κοινός σκοπός. Ο εξανθρωπισμός των πολιτικών περί ουσιών για να γίνουν επιτέλους πιο δίκαιες και αποτελεσματικές, για να μειωθεί η βλάβη στους χρήστες, την κοινωνία και την οικονομία.

Μια γιορτή αφύπνισης γιατί η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη. Γιατί οι κατασταλτικές πολιτικές που εφαρμόζονται μας στοιχίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και πολύτιμους οικονομικούς πόρους. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Διεκδικούμε πλουραλισμό στις θεραπευτικές μεθόδους με έμφαση στην πρόληψη, την αδογμάτιστη -από τη σκοπιά του χρήστη- πληροφόρηση και τη μείωση της βλάβης. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν μειώνουν ούτε τη ζήτηση, ούτε τη προσφορά ουσιών, αντίθετα γιγαντώνουν τη Μαφία και περιθωριοποιούν τους χρήστες. Είναι καιρός να μάθουμε από τα θετικά παραδείγματα αποποινικοποίησης της χρήσης ουσιών ακόμα και μερικής νομιμοποίησης της κάνναβης που ακολουθούνται σε Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχία, Καλιφόρνια, Ολλανδία, Καταλονία και αλλού. Είναι καιρός να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση από ουσίες με βάση την επικινδυνότητά τους.

Ένα είναι σίγουρο. Οι χρήστες δεν μπορούν να θεωρούνται εγκληματίες και πρέπει να τους προστατέψουμε από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας.

Οι χιλιάδες που στήριξαν το φετινό φεστιβάλ είναι μια αισιόδοξη αχτίδα ελπίδας μέσα στο αβέβαιο κλίμα βίας που ζούμε. Αυτή η μαγική συνεύρεση μας έδωσε δύναμη για να αλλάξουμε όλα όσα μας στερούν την ελευθερία μας. Όλα όσα μας εγκλωβίζουν στο φόβο και την απάθεια.

Η επιλογή του χώρου που φιλοξένησε το φεστιβάλ αποτέλεσε και μια συμβολική διεκδίκηση του δημόσιου και ελεύθερου χαρακτήρα της παραλίας. Ελεύθερη κατασκήνωση πάντα και παντού, με σεβασμό στη φύση και αυτορύθμιση, για να προστατέψουμε της παραλίες από το τσιμέντο και την εμπορευματοποίηση.

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Αρθρο στο eklogika.gr

Αρθρο στο eklogika.gr Για την κρίση
http://www.eklogika.gr/articles/477

Αντιμετώπιση της φτώχειας με λεφτά από τον ήλιο

Η προστασία του κλίματος, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση της φτώχειας απαιτούν αλλαγές στις πολιτικές αλλά μπορούν να χρηματοδοτηθούν και με πόρους που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δείτε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία:
http://solar-aid.org/

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για την ελληνική κρίση στο ΕΚ

Περιεκτικός, δυναμικός, αλληλέγγυος ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ θέτει ερωτήματα και προτείνει μέσα σε 6,5 λεπτά στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7/5 πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα (αλλαγές σε πολιτικό, οικονομικό και θεσμικό επίπεδο), την προστασία της απασχόλησης, την εμπλοκή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και τον αφοπλισμό στην περιοχή με εγγύηση της ΕΕ, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και την αλλαγή των Συνθηκών με πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου χωρίς να αγνοεί τις ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των κοινωνικών προτεραιοτήτων τις τελευταίες δεκαετίες

Ένας ευρωπαϊκής εμβέλειας πολιτικός που έχει κατασυκοφαντηθεί στην Ελλάδα δείχνει ποια μπορεί να είναι η εμβέλεια της πράσινης πολιτικής και πως πρέπει να κάνει πολιτική ένα πράσινο κόμμα

Αξίζει να δείτε την ομιλία του http://www.youtube.com/watch?v=V7fnJCmbuPU"

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Κρίση του ευρώ: Η σωστή απόφαση στο χείλος της αβύσσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Βρυξέλλες, 8 Μαΐου 2010

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και σε σχέση με την αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, η Rebecca Harms και ο Daniel Cohn-Bendit, συν-προέδροι της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσαν:

"Η απόφαση να συσταθεί ταχύτατα μηχανισμός κρίσης για να στηρίξει τις χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με λύπη οι Πρασίνων διαπιστώνουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ ξύπνησαν μόνο στο χείλος της αβύσσου. Μετά από εβδομάδες αναβλητικότητας, πράγμα που προκάλεσε οικονομικό και πολιτικό κόστος, έκαναν αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει πριν από τέσσερις μήνες.

Το προτεινόμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διαχείριση των κρίσεων θα μπορούσε σίγουρα να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αναχαίτιση της κερδοσκοπίας, αλλά η αποστολή του είναι πολύ περιορισμένη. Εμείς οι Πράσινοι προτείνουμε να διευρυνθεί η αποστολή του και να δημιουργηθεί ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Γραφείο για το Χρέος και τις Επενδύσεις που θα διαχειρίζεται την έκδοση ευρωομολόγων.

Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ να θεσπίσουν βραχυπρόθεσμα ένα φόρο οικονομικών συναλλαγών (financial transaction tax ), γεγονός που θα έχει το τριπλό πλεονέκτημα της δημιουργίας εσόδων, διασφαλίζοντας ότι οι κάτοχοι του κεφαλαίου θα συμβάλλουν στην κατανομή των βαρών για τη διάσωση και τον περιορισμό της κερδοσκοπίας. Μακροπρόθεσμα θα χρειαστούμε ένα πραγματικό πλαίσιο για την κατανομή των βαρών της δεύτερης αυτής κρίσης (bail-out), έτσι ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι φορολογούμενοι το κόστος, αλλά εκείνοι που επωφελήθηκαν για πολλά χρόνια από παράλογες πολιτικές.

Είναι επίσης ένα καλό σημάδι ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, για πρώτη φορά φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι τα θέματα της ανταγωνιστικότητας είναι ένα πραγματικό πρόβλημα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης. Δεν χρειαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε μόνο τα υπερβολικά ελλείμματα του προϋπολογισμού αλλά και τα προβλήματα της ανισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο στο εσωτερικό της Ευρω-Ζώνης, αν θέλουμε να σταθεροποιηθεί το ευρώ σε μακροπρόθεσμη βάση.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι με τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και μόνο, θα καταλήξουμε σε οικονομική σταθεροποίηση. Θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος όλες οι μη βιώσιμες δημόσιες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δαπανών. Είναι σαφές ότι πρέπει να εφαρμοστούν σταθερά μέτρα προσαρμογής, αλλά πρέπει επίσης να προσέξουμε ώστε να διατηρείται η κοινωνική ισορροπία και ότι τα μέτρα λιτότητας δεν θα είναι το έναυσμα για μια νέα ύφεση.

Κατ 'αρχήν είναι σωστό να ενισχυθεί το σύμφωνο σταθερότητας και να γίνουν πιο αυστηρές οι κυρώσεις, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες αν οι προτάσεις στο τραπέζι είναι οι σωστές. Επιπλέον, η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει να έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των εσωτερικών ανισορροπιών και ως εκ τούτου «μαστίγια και καρότα» θα πρέπει να αφορούν τόσο το έλλειμμα όσο και το πλεόνασμα των χωρών. Και η ανεργία θα πρέπει να περιλαμβάνεται ως ένα νέο κριτήριο για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό απαιτεί μια διεξοδική συζήτηση, η οποία πρέπει να αρχίσει γρήγορα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος, η κρίση των τραπεζικών χρεών και τώρα των κρατικών χρεών δείχνει ξεκάθαρα ότι οι δύο κρίσεις συνδέονται και αλληλο-επιδρούν στενά και ότι η οικονομική εποπτεία αυτών οφείλει να ενδυναμωθεί. Το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιδείξουν τις εβδομάδες που έρχονται ότι έμαθαν το μάθημά τους από τα δύο τελευταία χαοτικά χρόνια και επομένως να ενισχύσουν την εν λόγω εποπτεία στο πακέτο της επιτήρησης.

Δήλωση Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για συμβούλιο κορυφής

PRESS RELEASE - Brussels, 8 May 2010

Euro crisis: The right decision at the brink of the abyss

Commenting on results of the summit of the Heads of State and Government of the Eurozone and with regard to tomorrow’s meeting of the EU finance ministers, Rebecca Harms and Daniel Cohn-Bendit, Co-Presidents of the Greens/EFA group today said:

“The decision to rapidly establish a crisis mechanism to support Euro countries in difficulties goes in the right direction, but the Greens deplore that EU leaders only woke up at the brink of the abyss. After weeks of procrastination, which caused high financial and political costs, they did what they should already have done four months ago.

The proposed European framework for crisis management could certainly be a powerful instrument to stem speculation, but its mission is too narrow. We Greens propose to enlarge its task and make it a genuine European Agency for Debt and Investment which would manage the issuance of eurobonds.

We urge the EU leaders to introduce rapidly a financial transaction tax in the short term, which would have the triple advantage of generating revenues, ensuring that capital holders contribute to the burden-sharing of the rescue and dampening speculation. In the long term we will need a genuine framework for burden-sharing of this second bail-out, so that not only taxpayers pay for the costs, but those who profited over many years from misguided policies.

It’s also a good sign that Merkel and Sarkozy for the first time seem to recognise that the questions of competitivity is a true problem between Eurozone member states. We need not only to address excessive budget deficits but also the problems of the internal trade imbalances in the Eurozone if we want to stabilise the Euro in the long run.

It is an error to think that by a reduction of the public deficits alone we will arrive at an economic stabilisation. We have to put on the table all unsustainable public expenses, including the military expenses. It is clear that rigid adaption measures have to be implemented, but we have also to take care that the social balance is kept and that the austerity measures don’t trigger a new recession.

In principle it is right to reinforce the stability pact and to toughen sanctions, but there are doubts that the proposals on the table are the right ones. Moreover the reinforcement of the stability pact should have the aim to tackle internal imbalances and therefore 'sticks and carrots' should concern both deficit and surplus countries. And unemployment should be included as a new criteria for the stability pact. This requires a thorough debate, which the European Parliament should begin quickly.

Finally, the banking and the sovereign debt crises both show clearly that the public and private debt crises are strongly interlinked and therefore that financial supervision has to be substantially reinforced. The Council and the Commission will have to show in the coming weeks that they have started to learn the lessons from the last two chaotic years and hence to drastically strengthen its position on the supervision package.

Ποδηλατοπορείες: Συγκλονιστική εμπειρία

Όσοι και όσες συμμετείχαν στην ποδηλατοπορεία στην Αθήνα την Κυριακή 9 Μάιου έζησαν μια μοναδική εμπειρία - οι υπόλοιποι έχασαν. 8-10.000 ποδηλάτες πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας. Η ποδηλατική πορεία ξεκίνησε από το Πεδίο του Άρεως, έφτασε στο Σύνταγμα (στη Σταδίου 23, στο καμένο γραφείο της Marfin όπου δολοφονήθηκαν οι 3 εργαζόμενοι έγινε στάση για να αποδοθεί τιμή στα θύματα), πέρασε έξω από τη Βουλή, ανέβηκε την Β. Σοφίας και κατέληξε ξανά στο Πεδίον του Άρεως μέσω Αλεξάνδρας.

Επειδή έχω συμμετάσχει σχεδόν σε όλες τις άλλες ποδηλατοπορείες στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι ο ενθουσιασμός ήταν πρωτοφανής. Επιτέλους μια μαζική διαδήλωση με τα αιτήματα και το «ύφος» της οποίας μπορείς να ταυτιστείς 100%. Αλλάζουμε τις πόλεις, αλλάζουμε και τη ζωή μας έμπρακτα. Για ανθρώπινες πόλεις, οικολογικούς και οικονομικούς τρόπους μετακίνησης, για αλλαγές που μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα, σπαταλώντας λιγότερα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος έμπρακτα. Υποδειγματική η αυτο-οργάνωση και η ανάπτυξη του κινήματος των ποδηλατιστών που διεκδικούν ένα συλλογικό αγαθό.

Οι ποδηλατοπορείες έγιναν σε 30 πόλεις και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν οι ποδηλάτες υπολογίζουν ότι συμμετείχαν συνολικά πάνω από 20.000 άτομα κάθε ηλικίας:

1. Αθήνα / Πεδίο του Άρεως
2. Αλεξανδρούπολη / Πλατεία του φάρου
3. Αντίπαρος
4. Άργος / Λαϊκή αγορά
5. Βέροια / Πλατεία Δημαρχείου
6. Γιάννενα / Πλατεία Πάργης
7. Δράμα / Πλατεία Ελευθερίας
8. Ζάκυνθος / Πλατεία Σολωμού
9. Ηράκλειο / Λιοντάρια
10. Θεσσαλονίκη / Πλατεία Αριστοτέλους, Άγαλμα Βενιζέλου
11. Καλαμάτα/ Κεντρική πλατεία
12. Καμμένα Βούρλα, Αγ Κων/νος, Μόλος / Πλατεία Μόλου
13. Κέρκυρα / Πλατεία Γεωργάκη
14. Κοζάνη / Πλατεία Νίκης, κάτω από το καμπαναριό
15. Κόρινθος / Πλατεία Περιβολάκια
16. Λάρισσα / Κεντρική Πλατεία
17. Λήμνος
18. Μυτιλήνη / Πλατεία Σαπφούς
19. Ναύπλιο / Πλατεία Φιλελλήνων
20. Νέα Μάκρη / Λιμανάκι
21. Ξάνθη / Πλατεία Ελευθερίας
22. Πάτρα / Πλατεία Όλγας
23. Πρέβεζα
24. Ρέθυμνο / Δημοτικός Κήπος
25. Σπάρτη
26. Σχηματάρι
27. Τρίκαλα / Κεντρική Πλατεία/Πολυτεχνείου
28. Χαλκίδα / Κλειστό στάδιο Κανήθου
29. Χανιά / Πλατεία Αγοράς
30. Χίος / Πλατεία Βουνακίου

Δείτε συνολικά:
www.podilates.gr

Από την Αθήνα:
http://www.youtube.com/watch?v=3emRA1jjBw0

http://www.youtube.com/watch?v=5S8SqGUdxcM

http://www.dirtybiker.gr/podilasia/%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%8...


Από την Πάτρα: http://www.youtube.com/watch?v=62RCjptai_M

Από τη Λάρισα: http://www.youtube.com/watch?v=P1xpjU3ZQRY&feature=player_embedded
http://www.flickr.com/photos/50039687@N07/sets/72157624026313430/
http://www.youtube.com/user/greecebolos

Εναλλακτική, δημοκρατική πολιτική εξόδου από την κρίση

(Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 9/5/2010)


Η κρίση είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος. Συνένοχο είναι και σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Η γενικευμένη διαφθορά και ατιμωρησία ξεχείλισαν το ποτήρι. Οι πολίτες είναι πεισμένοι – δικαίως - ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις, είναι άδικη, δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Νοιώθουν ότι τους κορόιδεψαν.

Η οργή μπορεί να οδηγήσει σε λαϊκισμό, βία και καταστροφικές πολιτικές που θα εντείνουν τα αδιέξοδα. Τα «όχι», «δεν», η βία δεν θα μας βγάλουν από την κρίση. Η οργή να μετατραπεί σε συνειδητές πρωτοβουλίες για: έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων και νέων θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης, στροφή σε υπεύθυνες οικονομικές δραστηριότητες, οικολογική αναβάθμιση των γειτονιών, παρεμβάσεις για να περιοριστούν η φτώχια, η ανεργία και η περιβαλλοντική κρίση.

Κριτικοί πολίτες, ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, σύγχρονοι πολιτικοί, περιθωριοποιώντας τις παραδοσιακές δυνάμεις, πρέπει να συν-διαμορφώσουν μια εναλλακτική, δημοκρατική, ευρωπαϊκή πολιτική εξόδου από την πολλαπλή κρίση. Οι Πράσινοι στην Ευρώπη είναι ίσως οι μόνοι που ανέλαβαν πρωτοβουλίες προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Όχι πεταμένα λεφτά στα σκουπίδια

(το άρθρο μου αυτό δημοσιεύθηκε στο "πράσινο ΠΟΝΤΙΚΙ" τέλη Απριλίου 2010)

Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας προτίμησαν να κρύβουν το πρόβλημα των αποβλήτων κάτω από το χαλί αντί να βοηθήσουν με οργανωμένο τρόπο στην αντιμετώπισή του. Απουσίαζε η πολιτική διάθεση για συστηματική προώθηση της ιεράρχησης στις μεθόδους διαχείρισης των αποβλήτων που προκύπτει από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία: πρόληψη και μείωση της παραγωγής αποβλήτων, στη συνέχεια επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και ανταλλακτικών και μετά ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης.

Η Ελλάδα διαθέτει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο (υπάρχει ανάγκη φυσικά για βελτίωση και συμπλήρωσή του) για μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας όσο και των άλλων προϊόντων που μετατρέπονται σε απόβλητα. Επίσης, για τα αποφάγια, κλαδέματα, γεωργικά υπολείμματα, απόβλητα από γεωργικές βιομηχανίες (οργανικά) υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και είναι ευρύτατα διαδεδομένες τεχνολογικές λύσεις για κομποστοποίησή τους σε οικιακό, κοινοτικό, δημοτικό - βιομηχανικό επίπεδο.

Κάτω από την πίεση ισχυρών οικονομικών λόμπυ, επιδιώκεται να προωθηθεί μια παλιά τεχνολογία, όπως η καύση, που προβάλλεται σαν νέα, αντί να αναπτύσσουμε συστηματικά τις οικολογικά και οικονομικά πιο αποτελεσματικές τεχνικές (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) με συμμετοχή του πολίτη, σοβαρή (ανα)διοργάνωση των δήμων και συστηματική ενημέρωση.

Αγνοούν, ίσως, πολλοί, ότι αρκετές χώρες «ξεκίνησαν» από την καύση για να «ανακαλύψουν» τη μείωση, επαναχρησιμοίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Εμείς, γιατί, ενώ προχωράμε στη σωστή αυτή κατεύθυνση – έστω και με πολύ αργά βήματα – να στραφούμε σήμερα στην καύση που αντιστρατεύεται τη μείωση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση; Η καύση χρειάζεται -για τεχνολογικούς και οικονομικούς λόγους- όσο το δυνατόν περισσότερα σκουπίδια. Μια τέτοια λάθος επιλογή θα κοστίσει πολύ ακριβά και στην τσέπη μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν: «Να επενδύσουμε σοβαρά σε μια ολοκληρωμένη πολιτική για μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, με στόχο μηδενικά απόβλητα, αντί να συζητάμε συνεχώς πως θα πετάξουμε τα σκουπίδια και τα λεφτά μας».

Και αυτή η πολιτική θα είναι στο κέντρο της παρέμβασής μας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου.

Κρίση και εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα

(Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύθηκε στο ειδικό ένθετο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ στις 1/4/2010)

Ακόμα και αν δεν ξεσπούσε η βαθιά παγκόσμια οικονομική κρίση, θα έπρεπε να αναρωτηθούμε πόσο βιώσιμο είναι αυτό το μοντέλο οικονομίας και ανάπτυξης το οποίο σε σημαντικό βαθμό στηρίζεται πια στον τζόγο και όχι στις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών και των πολιτών, ενώ αγνοεί επιδεικτικά τις αντοχές του περιβάλλοντος και τα όρια των φυσικών πόρων. Η εμπειρία των τελευταίων δυο χρόνων δείχνει ότι αυτή η πορεία δεν είναι βιώσιμη όχι μόνο για περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς.

Μπορεί η κοινωνία να συνεχίσει να πληρώνει αυτή το κόστος ανεύθυνων επιλογών στην οικονομία που οδηγούν σε τεράστια κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά χρέη; Η χρηματοπιστωτική κρίση, η ρύπανση των υπόγειων νερών στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, η καταστροφή των δασών, η αλλαγή του κλίματος οφείλονται ακριβώς στην αδυναμία του σημερινού οικονομικού συστήματος να ενσωματώσει στους οικονομικούς δείκτες το πολλαπλό κόστος που πληρώνουμε αργά ή γρήγορα όλοι αλλά και το περιβάλλον από ανεύθυνες επιλογές.

Δεν είναι μόνο άποψη των Οικολόγων Πράσινων αλλά και διεθνών οργανισμών ότι η σημερινή κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωριστά από την μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση. Απαιτούνται σίγουρα βαθιές αλλαγές στις πολιτικές και τις πρακτικές των κυβερνήσεων και των υπερεθνικών οργανισμών καθώς και αλλαγή στόχων, κουλτούρας και πρακτικών των οικονομικών παραγόντων. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο μια επικοινωνιακή και διαφημιστική πρακτική αλλά ουσιαστική και αποδεικνυόμενη επιλογή για αλλαγές.

Απαιτούνται σίγουρα κανόνες και ρυθμίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που θα θέτουν ένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής αλλά και την κρατικής οικονομικής δραστηριότητας και θα αφήνουν χώρο για να αναπτυχθεί ένας τρίτος τομέας, αυτός της κοινωνικής οικονομίας.

Όμως, οι κανόνες και οι μηχανισμοί ελέγχου δεν αρκούν. Ο ρόλος του κάθε πολίτη αλλά και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών είναι καθοριστικός για να προωθεί μια μεγάλη στροφή στο ίδιο το μοντέλο οικονομίας και ανάπτυξης προς μια κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη κατεύθυνση. Αυτό είναι εφικτό όχι μόνο με την ψήφο του πολίτη στις εκλογές αλλά και με την καθημερινή ψήφο του, όταν αγοράζει ή αρνείται να αγοράσει προϊόντα ή υπηρεσίες, όταν υιοθετεί τη μια ή την άλλη στάση ζωής και συμπεριφοράς. Μια τέτοια στάση έχει σημαντική πλέον υποστήριξη τουλάχιστον στη κεντρική και βόρεια Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι συμβαδίζει και με αυξανόμενη πολιτική επιρροή των Πρασίνων.

Το ελληνικό πρόβλημα έχει και τις ιδιαιτερότητές του. Με ευθύνη των ισχυρών κυβερνήσεων των 2 κομμάτων εξουσίας αλλά και με την ανοχή, αν όχι συνενοχή, μεγάλου τμήματος της κοινωνίας η χώρα έχει βυθιστεί σε μια πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική κρίση. Παράλληλα, διαλύθηκαν η διοίκηση και οι μηχανισμοί κοινωνικής συνοχής.

Από την κρίση δεν θα βγούμε αν δεν γίνουν βαθιές αλλαγές, αν δεν τιμωρηθεί το παλιό πολιτικό σύστημα και όσοι το υπηρέτησαν, αν δεν τιμωρηθούν πολιτικά - και όχι μόνο - όσοι ευθύνονται για τη διαφθορά αλλά και τη σπατάλη των οικονομικών, φυσικών και πνευματικών πόρων. Αλλά και αν δεν έρθουν στο προσκήνιο νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις με αίσθηση κοινωνικής υπευθυνότητας και προσφοράς, οικολογικής αντίληψης και ανεξαρτησίας από ιδιοτελή συμφέροντα.
Προς το παρόν η δυναμική της κυβέρνησης, της κοινωνίας και των ΜΜΕ εξαντλείται στα δευτερεύοντα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε προτείνει ένα συνεκτικό σχέδιο για την ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, δημοσιονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση που θα βασίζονταν:
(α) στην μεταρρύθμιση της οικονομίας και του φορολογικού συστήματος και το «πρασίνισμα» μεγάλων οικονομικών κλάδων (αγροτικός, οικοδομικός, μεταφορών κα),
(β) στη διαμόρφωση συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την δημιουργία μηχανισμών κοινοτικής αλληλεγγύης, κυρίως μέσα από διμερείς εγγυήσεις ότι η χώρα δεν θα πτωχεύσει ώστε να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δανεισμού (δείτε και σχετικές δηλώσεις συμπροέδρου των πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρ. Χαρμς, ομόφωνο ψήφισμα Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων).
(γ) στην προώθηση ενός Πράσινου New Deal για τη δημιουργία χιλιάδων πράσινων θέσεων εργασίας και την αναγέννηση της (ελληνικής και ευρωπαϊκής) οικονομίας μέσα από την αλλαγή της,
(δ) στη διασφάλιση των προϋποθέσεων και των αξιόπιστων μηχανισμών για σταδιακή αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων, του δημοσιονομικού προβλήματος με μεγαλύτερο όμως χρονικό ορίζοντα (4-6 χρόνων),
Η κυβέρνηση σπατάλησε χρόνο και ενέργεια για κάτι που αποδεικνύεται πολύ λίγο ενώ η προσπάθεια αντιμετώπισης μέρους του δημοσιονομικού προβλήματος (έλλειμμα) αφενός εισάγει στην ευρωζώνη ένα θεσμό όπως το ΔΝΤ και παράλληλα είναι πιθανό να οδηγήσει στην αύξηση του χρέους, στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, την αύξηση της ανεργίας, στην κοινωνική πόλωση και σε βαθύτερη οικονομική κρίση.

Έστω και αργά απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές στις πολιτικές. Και η κυβέρνηση από μόνη της δεν φαίνεται να είναι σε θέση να τις προωθήσει.

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

ιστορική νίκη των Γερμανών Πρασίνων στις σημερινές εκλογές

Ιστορική νίκη πέτυχαν οι Γερμανοί Πράσινοι στις εκλογές της 9/5/2010 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πετυχαίνοντας ποσοστό 12,3% εκλέγοντας 24 βουλευτές. Τα αποτελέσματα στις εκλογές αυτές στερούν από την κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελευθέρων την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή.
CDU: 34,1 Prozent
SPD: 34,4 Prozent
BÜNDNIS 90 / DIE GRÜNEN: 12,3 Prozent
FDP: 6,9 Prozent
DIE LINKE: 5,8 Prozent
Andere: 6,5 Prozent

Με την ευκαιρία δείτε (για τους γερμανόφωνους) τις θέσεις των Γερμανών Πρασίνων για την ελληνική κρίση, τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα των πολιτών γιατί η ελληνική κρίση αφορά την Ευρώπη και το μέλλον της και γιατί η πολιτική της κας Μέρκελ επιδεινώνει το κόστος που πρέπει να καταβληθεί για την βοήθεια προς την Ελλάδα, την ομιλία της βουλευτού των πρασίνων Renate Kuenast (πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Σοσιαδημοκρατών - Πρασίνων), την ομιλία του βουλευτή και πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος των Πρασίνων Jürgen Trittin για τα διδάγματα από την κρίση
http://www.gruene-bundestag.de/cms/default/rubrik/18/18478.griechenland-video.html

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ενεργοί ενάντια στη βία, υπέρ εναλλακτικών λύσεων στην κρίση

Η απάντηση στην κρίση αλλά και στα κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα πρέπει να είναι δημοκρατική, ειρηνική, με τη συμμετοχή των πολιτών και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά, δημοσιονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας.

Δείτε φωτογραφίες από την συμβολική εκδήλωση που οργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι το Σάββατο 8/5 κοντά στην τράπεζα όπου βρήκαν τραγικό 3 άνθρωποι από βόμβες μολότωφ http://picasaweb.google.com/nikoschry/AlternativeSolutionNoViolence#

Τα μέλη και οι φίλοι/ες των Οικολόγων Πράσινων φορούσαν λευκές μάσκες με ένα δάκρυ κάτω από το αριστερό μάτι και λευκά ρούχα σε ένδειξη θλίψης για την έκρηξη βίας, κρατούσαν ένα λουλούδι για τη μνήμη των θυμάτων της βίας. Συνοδεία ήχων από ένα τύμπανο αλλά σιωπηλά εκφράσανε την αντίθεσή τους απνεναντι στη βία, όποια και δικαιολογία αν προφασίζεται, αλλά και διατυπώσανε την πρότασή τους για δημοκρατική, ειρηνική, συμμετοχική απάντηση τόσο στην κρίση όσο και στα κοινωνικά άδικα μέτρα της κυβέρνησης. Μοίρασαν φυλλάδια αλλά και έκαναν δηλώσεις σε πολλά ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα

Τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων σεβάστηκαν τη μνήμη των θυμάτων και γιαυτό δεν στήθηκαν μπροστά στην τράπεζα και στα βουνά από λουλούδια ούτε φωτογραφήθηκαν ή έδωσαν συνέντευξη με φόντο αυτό το σκηνικό.

Μετά τη συμβολική εκδήλωση στη Σταδίου, τα μέλη και φίλοι.ες των Οικολόγων Πράσινων διαδήλωσαν σιωπηλά στο Σύνταγμα και την Ερμού.

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Όχι στη Βία! Όχι στο όνομά μας!

Σάββατο 8/5, ώρα 12.00, σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κατάστημα της ΜARFIN στη Σταδίου, για να εκφράσουμε την ξεκάθαρη αντίθεσή μας στη βία καθώς και τη θλίψη μας για τα 3 θύματά της.

Νιώθουμε όλοι θύματα της βίας. Καλούμε, όμως, και την κοινωνία, τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να εκφράσουν με ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή τους στη βία, όπως και να εκφράζεται όπως και αν προσπαθεί να δικαιολογηθεί. Καμία δικαιολογία για τη χρήση βίας ιδίως όταν είτε σκόπιμα είτε από αδιαφορία οδηγεί σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η βία δεν αποτελεί λύση, αντιθέτως οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Η οργή της κοινωνίας πρέπει να μετασχηματιστεί σε διάθεση για συνειδητές αλλαγές όλων όσα μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
H βαθιά οικονομική, δημοσιονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και περιβαλλοντική κρίση αλλά και η αναποτελεσματική και άδικη κυβερνητική πολιτική δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο μέσα από τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής, που θα συμβάλει σε αλλαγές στην οικονομία, στην πολιτική και στο πολιτικό σύστημα, στη λειτουργία της δημοκρατίας, στην κοινωνική οργάνωση, στο φορολογικό σύστημα. Μια λύση που θα διαμορφωθεί με τη συμμετοχή των πολιτών, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και αυτοοργάνωση της κοινωνίας, με σεβασμό στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, και θα βασίζεται στην πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ζητούμε τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών και έλεγχο των ενδεχόμενων παραλείψεων στην ασφάλεια του υποκαταστήματος.

Εκλογή πράσινης στο βρετανικό κοινοβούλιο

Οι Βρετανοί Πράσινοι έκαναν πράγματι στις χθεσινές εκλογές τη διαφορά. Εξέλεξαν για πρώτη φορά την Caroline Lucas στο βρετανικό κοινοβούλιο κερδίζοντας με 31,3% την έδρα σε μονοεδρική περιφέρεια http://www.greenparty.org.uk/elections/general_results_2010.html

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Θα φέρουν οι βρετανοί ψηφοφόροι την πραγματική αλλαγή;

Η κρίση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος είναι φανερή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κοινωνίες είναι έτοιμες να αλλάξουν βαθιά. Στις 6 Μαϊου οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα αποδείξουν αν θέλουν πραγματικά να φέρουν την πολιτική αλλαγή. Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του του Μάικλ Μακ Κάρθι "Θα κατορθώσει η Κάρολαϊν Λούκας, ηγέτης των Βρετανών Πράσινων, να αλλάξει άπαξ δια παντός τη βρετανική πολιτική;". Μεταφρασμένο στα ελληνικά στο site Προοδευτική Πολιτική http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=6017&LID=1

Σεμινάριο Προοδευτικής Πολιτικής: περιβαλλοντική πολιτική

Το υλικό από τον κύκλο συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας της Προοδευτικής Πολιτικής (ppol): 3η συνάντηση (περιβαλλοντική πολιτική), στις 23 Απριλίου 2010
http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=5999&LID=1

Γ1 - Ἔναρξη, 1η ἐρώτηση from ΠΠΟΛ on Vimeo
Γ2 - 1η έρώτηση, ἀπάντηση Στέφανου Μάνου from ΠΠΟΛ on Vimeo
Γ3 - 1η ἐρώτηση, ἀπάντηση Νίκου Χρυσόγελου from ΠΠΟΛ on Vimeo
Γ4 - 1η έρώτηση, ἀνταπάντηση Στ. Μάνου from ΠΠΟΛ on Vimeo
Γ5 - 2η ἐρώτηση, παρουσίαση Γιώργου Τσελιούδη from ΠΠΟΛ on Vimeo
Γ6 - 2η ἐρώτηση, άπάντηση Ν. Χρυσόγελου from ΠΠΟΛ on Vimeο

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΜΑΪΟΥ

Παρτε τους δρόμους με τα ποδήλατά σας και να συμμετάσχετε στις ποδηλατοπορείες που διοργανώνονται από οργανώσεις ποδηλατιστών/τριών την Κυριακή 9 Μαΐου στις 12:00 σε πολλές πόλεις. Αναλυτικότερα: http://www.podilates.gr)

Το κίνημα πολιτών κάθε ηλικίας που με αξιοθαύμαστη επιμονή και συστηματικότητα, μέσα από μια υποδειγματική αυτό-οργάνωση και ανεξαρτησία από κόμματα, διεκδικεί το δικαίωμα στην οικολογική μετακίνηση αξίζει την υποστήριξη όλων μας.

Ενισχύοντας το κίνημα των ποδηλατιστών μπορούμε να πετύχουμε ασφαλέστερες και περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνες μετακινήσεις στην πόλη, τη βελτίωση της ζωή μας σε αυτές. Στην Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο ένα δικαίωμα που έχουν ήδη κερδίσει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις οι πολίτες: ποδηλατόδρομους και ασφάλεια στο δρόμο ακόμα και για τα παιδιά που μετακινούνται καθημερνά με ποδήλατο, ειδικά μέτρα προώθησης του ποδηλάτου, δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων στα ΜΜΜ. Ακόμα και μεγαλουπόλεις πχ το Παρίσι με πρωτοβουλίες του πράσινου αντιδημάρχου του προωθεί το ποδήλατο με χώρους δανεισμού ποδηλάτων και πολιτικές για το ποδήλατο. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει και σε άλλες πόλεις οι Πράσινοι σε συνεργασία με τα κινήματα πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι φανερό ότι όπως αναπτύχθηκαν οι ελληνικές πόλεις δεν είναι πια βιώσιμες. Το ¼ της επιφάνειας τους καταλαμβάνεται από έργα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης και στάθμευσης του ΙΧ. Έτσι όμως αποκλείονται άλλοι τρόποι μετακίνησης την ίδια στιγμή που η κυριαρχία του ΙΧ μέσα στις πόλεις αχρηστεύει τη χρήση του και επιδεινώνει συνολικά τις μετακινήσεις. Όλοι και όλες βιώνουμε την ασφυξία στην κυκλοφορία ακόμα και αν δεν οδηγούμε αυτοκίνητο. Τα πεζοδρόμια θεωρούνται πια πολυτέλεια. Πεζοί, ποδηλάτες, γονείς με παιδικά καροτσάκια, ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες η ανακατανομή του χώρου προς όφελος άλλων, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης είναι σήμερα θέμα επιβίωσης. Το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μία φιλικότερη πόλη που θα σέβεται το περιβάλλον και όλους τους κατοίκους της (πεζούς, ποδηλάτες, οδηγούς) και θα αποτελεί μια συγκεκριμένη συμβολή στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και στην προστασία του κλίματος. Ταυτόχρονα είναι συμβατό και με μια πολιτική βελτίωσης των δημόσιων συγκοινωνιών και ανάπτυξης ζωνών και δικτύων πρασίνου. Αρκεί βέβαια να περάσουμε από τα λόγια σε ενεργές πολιτικές και πράξεις για την διευκόλυνση της μετακίνησης με ποδήλατο, την ασφάλεια των ποδηλατιστών/στριών και τον επανασχεδιασμό των πόλεων με βάση οικολογικά κριτήρια.

Να στηρίξουμε τα αιτήματα των ποδηλατιστών/τριών και να:

* τολμήσουμε την δίκαιη ανακατανομή του χώρου προς όφελος της μετακίνησης με ποδήλατο και δημόσια μέσα μεταφοράς
* υλοποιηθούν οι μελέτες και προτάσεις για εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στις πόλεις και ένταξή τους σε ενιαία δίκτυα πρασίνου και πεζόδρομων
* οργανωθεί όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις η μετακίνηση ποδηλατών σε όλα τα ΜΜΜ (συμπεριλαμβανομένου και του ΜΕΤΡΟ)
* ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής πορεία των χρηστών ποδηλάτου στις πόλεις. Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε κατευθύνσεις φιλικές προς τους πεζούς και το ποδήλατο
* προωθηθούν από τους δήμους αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία δίκτυα διάθεσης-ενοικίασης ποδηλάτων για χρήση από κατοίκους και επισκέπτες
* γίνει καθημερινή πραγματικότητα η ευαισθητοποίηση των πολιτών και εκπαίδευση των μαθητών από το σχολείο
* βρεθούμε την Κυριακή στους δρόμους! Για να μπορούμε να κυκλοφορούμε με ποδήλατο καθημερινά.

Εναλλακτικές πολιτικές. Αντίθεση στη βία

Εναλλακτική πρόταση απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές.

Η σημερινή πρωτοφανής κινητοποίηση των πολιτών δείχνει ότι η κοινωνία έχει διαμορφώσει μια ξεκάθαρη άποψη: τα διάφορα πακέτα περιοριστικών πολιτικών που προωθούνται από την κυβέρνηση είναι άδικα και δεν θα έχουν αποτέλεσμα, δεν θα βγάλουν δηλαδή τη χώρα από τη βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση, ενώ θα διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό και θα αυξήσουν δραματικά τη φτώχεια και την ανεργία.

Στη δύσκολη συγκυρία, που φτάσαμε με ευθύνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, δεν φτάνουν πια τα ΟΧΙ και τα ΔΕΝ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πρέπει να απευθυνθούν σε δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας για να διαμορφωθεί από τα κάτω και με τη συμμετοχή των πολιτών μια εναλλακτική, δημοκρατική πολιτική πρόταση διεξόδου από την βαθιά οικονομική, δημοσιονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση που θα στηριχθεί στη μεταρρύθμιση της κοινωνίας, σε μια δίκαιη κατανομή των βαρών στις διάφορες κοινωνικές ομάδες, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Σταθερή αντίθεση στη βία από όπου και προέρχεται

Σήμερα, για άλλη μια φορά η βία, έδειξε το απεχθές πρόσωπό της. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Κανείς δεν δικαιούται να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές είτε σκόπιμα είτε από εγκληματική αδιαφορία για το αποτέλεσμα της δράσης του. Όλοι πρέπει να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους οικείους των 3 ανθρώπων που έχασαν σήμερα τη ζωή τους από τον εμπρησμό στην τράπεζα MARFIN της οδού Σταδίου. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ότι είναι αντίθετοι με τη βία ανεξάρτητα από τη δικαιολογία που χρησιμοποιείται για την άσκησή της.

Η χώρα χρειάζεται άμεσα και μια εναλλακτική πολιτική πρόταση, δεν μπορεί να οδηγηθεί στο χάος και στην αποσύνθεση, ούτε στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τη γενικευμένη καταστολή.,

Ποδηλατική πορειά 9 Μαίου

Πάρτε το ποδήλατό σας και βγείτε στους δρόμους, συμμετέχετε στην ποδηλατική πορεία που οργανώνεται σε πολλές ελληνικές πόλεις την Κυριακή 9/5 στις 12.00 η ώρα.

Καταπληκτικό βίντεο. Διακινήστε το, ανεβάστε το σε ιστοσελίδες και Blog αλλά και

http://www.youtube.com/watch?v=iAf6zldF8J4&feature=player_embedded
Το βίντεο έχει φτιάξει η ομάδα zoi-podilat

YouTube - Βίντεο από αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου