Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Λύση για τη Μεσσαπία τώρα

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων στην περιοχή της Μεσσαπίας. Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν η Ελεάννα Ιωαννίδου, εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, ο Ανδρέας Βασιλείου, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, και ο Κων/νος Βοκοτόπουλος, συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης Εύβοιας, την Δευτέρα 26/7 είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των συλλόγων Γαία, Οικιστές Δάφνης και Ταναΐς.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ενημέρωσαν τους ΟΠ για τις εξελίξεις που έφερε σε τοπικό επίπεδο η υπ' αρ.1158/2010 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διοχέτευση στο δίκτυο νερού με συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου μεγαλύτερη από 2 μg/l. Επίσημα πλέον, το νερό που κυκλοφορεί στο τοπικό δίκτυο είναι ακατάλληλο, προορίζεται δε αποκλειστικά για την πυρόσβεση και το αίτημα για άμεση παροχή καθαρού πόσιμου νερού έχει γίνει πιο επιτακτικό από ποτέ.

Επιπλέον οι σύλλογοι εξήγησαν ότι η μακροχρόνια δραστηριοποίηση της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή, με τις παράπλευρες συνέπειες της, δεν συνάδει με την κατεύθυνση της γεωργικής παραγωγής και τυποποίησης που πρέπει να προστατευθεί ως βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση της συνδρομής και του αγροτικού κλάδου στην αντιμετώπιση του επίσης οξυμένου προβλήματος της ρύπανσης από νιτρικά. Στη διάρκεια της συζήτησης με τα μέλη των συλλόγων διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων με τους ΟΠ σχετικά με την αναγκαιότητα θέσπισης ξεχωριστού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα επίπεδα της μη ανιχνευσιμότητας.

Με σκοπό τη διαμόρφωση της κατά το δυνατό συνολικότερης αντίληψης για το φλέγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Μεσσαπία με το νερό της, την Τρίτη 27/7 το κλιμάκιο, με την συμμετοχή και του επιστημονικού συνεργάτη της Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος, Νίκου Μάντζαρη, είχε συνάντηση διάρκειας 1,5 ώρας με τον Δήμαρχο Μεσσαπίας κ. Μπαζώτη καθώς και 6 μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος έδωσε έμφαση στα εξώδικα που απέστειλε πρόσφατα προς το ΥΠΕΚΑ για παροχή νερού ύδρευσης, καθώς και στο κοστολογημένο αίτημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την απορρύπανση της περιοχής ύψους 700.000 ευρώ από το Δεκέμβριο του 2009. Σε ένα από τα εξώδικα, μάλιστα, ο δήμαρχος, που ως τώρα μιλούσε μόνο για το νομοθετημένο όριο των 50 μg/l για το ολικό χρώμιο, υιοθετεί ότι «έρευνες που διεξήχθησαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι το εξασθενές χρώμιο παραμένει καρκινογόνο και στην κατάποση». Όπως δήλωσε, θεωρεί και αυτός πλέον ότι το εξασθενές χρώμιο δε θα πρέπει να ανιχνεύεται στο νερό.

Ο δήμαρχος έδωσε στο κλιμάκιο των ΟΠ φωτοτυπίες από τις τελευταίες μετρήσεις ολικού και εξασθενούς χρωμίου του Γενικού Χημείου από διάφορες γεωτρήσεις του δικτύου ύδρευσης. Σε 3 από αυτές καταγράφονται επίπεδα εξασθενούς μεταξύ 21 και 28 μg/l. Πάντως, σε πλήρη αντίθεση με την τοποθέτηση της κ. Τίνας Μπιρμπίλη στη Βουλή στις 15/7, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τον κ. Μπαζώτη ως πλήρης δικαίωσή του, συμφωνήθηκε από όλους τους παριστάμενους, ότι ο διαχωρισμός εξασθενούς χρωμίου από ολικό είναι τεχνολογικά εφικτός, δεδομένου ότι όλοι είδαν τις μετρήσεις του γενικού χημείου του κράτους που έκαναν ακριβώς αυτό!

Σχετικά με το άλλο βασικό σημείο της ομιλίας της κ. Μπιρμπίλη στη Βουλή που αφορά στη δυσκολία προσδιορισμού της προέλευσης του εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή, ο δήμαρχος τόνισε ότι η βασική πηγή της ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο είναι τα επικίνδυνα απόβλητα που μεταφέρονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας στην Εύβοια, κατάσταση την οποία η οργανωμένη πολιτεία αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Εντούτοις, μετά από ερώτηση των ΟΠ, ο δήμαρχος καθώς και άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου διευκρίνισαν ότι είναι ξεκάθαρα υπέρ των συστηματικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ τόσο για το ζήτημα της εναπόθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, όσο και για τη διερεύνηση της μόλυνσης του υπόγειου υδροφορέα λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας σε συνδυασμό με το φαινόμενο της όξινης απορροής.

Το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος εκτιμούν ότι ως τώρα δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υγεία των κατοίκων της Μεσσαπίας, και δεσμεύτηκαν να μας δώσουν στοιχεία που δείχνουν μείωση των θανάτων από καρκίνο τα τελευταία χρόνια. Θεωρούν τη δημιουργία φράγματος και διυλιστηρίου ως τη μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος ύδρευσης και άρδευσης της ευρύτερης περιοχής, ενώ συμφώνησαν στη θέσπιση ξεχωριστού ορίου για το εξασθενές όχι μόνο για τη Μεσσαπία, αλλά πανελλαδικά.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνάντηση του κλιμακίου με αντιπροσωπεία του τοπικού παραρτήματος του Τ.Ε.Ε. με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Μπουραντά από τον οποίο ζητήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία το τοπικό παράρτημα του Τ.Ε.Ε για την εξεύρεση ρεαλιστικών και βιώσιμων τεχνικών λύσεων τόσο για την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα όσο και για την εξασφάλιση καθαρού νερού στους κατοίκους της περιοχής.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαπιστώσαμε σύγκλιση απόψεων ακόμα και μεταξύ φορέων που στο παρελθόν είχαν διαφωνήσει σφόδρα, στο ζήτημα της θέσπισης ξεχωριστού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα επίπεδα του μη ανιχνεύσιμου. Θεωρούμε ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση-σταθμός για όριο 2μg/l στο πόσιμο νερό ανοίγει τον δρόμο για την καθιέρωση πανελλαδικού ορίου και αναμένουμε από τις υπουργούς ΠΕΚΑ και Υγείας να κινηθούν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το δικαίωμα στο καθαρό πόσιμο νερό όχι μόνο στην Μεσσαπία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είναι συνταγματική ευθύνη της κυβέρνησης που οφείλει να δημιουργήσει το σχετικό νομικό πλαίσιο, αλλά και να το υποστηρίξει με την ενίσχυση των υπαρχόντων θεσμών (Επιθεωρητές και Εισαγγελέας του Περιβάλλοντος) και την δημιουργία νέων (Συνήγορο Περιβάλλοντος και Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Εγκλήματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).

Θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί με κάθε αυστηρότητα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την μη αδειοδότηση των βιομηχανιών σε χώρους όπου δεν έχουν θεσμοθετηθεί χρήσεις γης.

Ειδικά για την Μεσσαπία, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την άμεση παροχή καθαρού νερού ώστε να λυθεί βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα. Φυσικά μία τέτοια λύση δεν μπορεί να είναι μόνιμη καθώς αυτό θα σήμαινε και την εγκατάλειψη της εξαιρετικά σημαντικής ευθύνης της πολιτείας για την απορρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε την διενέργεια ολοκληρωμένης υδρολογικής χημικής μελέτης, με σκοπό να εντοπιστεί με ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος. Δεδομένου ότι η αρμόδια υπουργός κ. Μπιρμπίλη δήλωσε στη Βουλή ότι «ξέρουμε ποιοί προκάλεσαν την περιβαλλοντική ζημιά», ζητάμε την άμεση δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών έτσι ώστε οι ρυπαίνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην απορρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, με βάση την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:

"Η έλλειψη άμεσης ενημέρωσης και λήψης μέτρων για το πρόβλημα της ύδρευσης περιοχών της Μεσσαπίας έχει οδηγήσει τους πολίτες δικαιολογημένα στην αγανάκτηση και την ανησυχία. Η κυβέρνηση έχει ήδη καθυστερήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την εξασφάλιση καθαρού νερού στην περιοχή και στην θέσπιση ξεχωριστού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα επίπεδα του μη αινιχνεύσιμου. Η απορρύπανση της περιοχής θα απαιτήσει συστηματική μελέτη, γενναίους πόρους, και προπάντων πολιτική βούληση για εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η εξεύρεση μακροπρόθεσμων και βιώσιμων λύσεων στο πρόβλημα χρειάζεται στενή συνεργασία μεταξύ ΟΤΑ, κεντρικής εξουσίας, επιστημονικής κοινότητας και κινήσεων πολιτών αλλά και συχνούς και αυστηρούς έλεγχους για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και για τη αποτελεσματική παρεμπόδιση εναπόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή"

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Μαζί στα νησιά του Ν. Αιγαίου

Αν είσαστε στη Σίφνο αυτές τις μέρες, ελάτε στη "μουσική πανσέληνο" με μουσική Jazz, διασκευές από Μ. Χατζηδάκη και παλιά ιταλική μουσική από τους ΑlJAZZera και τον τενόρο Οττο Meller στην πλατεία Θεολόγου, στο Κάστρο Σίφνοιυ. Θα είναι πολύ ωραία. Η θέα του φεγγαριού να βγαίνει μέσα από τη θάλασσα μοναδική. Την εκδήλωση οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου.

Πριν, μπορείτε να απολαύσετε την έκθεση φωτογραφίας "Σίφνος 1930-1980" στο πολιτιστικό κέντρο, στον Αρτεμώνα. Η έκθεση διαρκεί μέχρι 22 Αυγούστου και έχει οργανωθεί από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το Πολιτιστικό Κέντρο και τον Δήμο Σίφνου. Εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από μια εποχή όμορφη -παρά τη φτώχια - που μπορεί να δώσει ιδέες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Αν είσαστε την Πέμπτη 29/7 στη Σέριφο μπορεί να συναντηθούμε. Θα είμαι εκεί για συναντήσεις με φορείς και πολίτες.

Αν είσαστε το Σάββατο 29/7 στη Μήλο, μπορεί να τα πούμε από κοντά (μέχρι το απόγευμα).

Αλλά το Σάββατο βράδυ 31/7 επιστροφή στη Σίφνο. Στις 20.30, μην χάσετε τη βραδιά με σιφνέικους χορούς και τραγούδια στο λιμανάκι του Φάρου Σίφνου. Την οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου. Ένα βραδυνό μπάνιο μπορεί να συμπληρώσει τη βραδιά. Για να θυμόμαστε τα παλιά που είναι πάντα όμορφα και σήμερα

Φιλικά
Νίκος Χρυσόγελος

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ο επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ στο tvxs.gr

Στην Αθήνα βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες o επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων Cem Ozdemir. Ο τουρκικής καταγωγής πρώην βουλευτής και νυν ευρωβουλευτής μίλησε στο tvxs.gr για τις συνεργασίες των Πρασίνων με άλλα κόμματα, τη σχέση οικολογίας και καπιταλισμού, την ελληνική και τη γερμανική οικονομία, αλλά και για τις θέσεις του κόμματός του στο ζήτημα του πολέμου του Αφγανιστάν και της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ.

Το κόμμα σας συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ σε τοπικό επίπεδο συνεργάζεστε με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Ποια είναι η λογική πίσω από τις επιλογές σας για συνεργασίες;

Η πράσινη πολιτική: αυτή είναι η κατευθυντήριος γραμμή μας. Έχουμε την κατευθυντήριο γραμμή που είναι το πρόγραμμά μας και επιλέγουμε τους συνεργάτες μας για να υλοποιήσουμε τις πράσινες πολιτικές μας. Οι πιο κοντινοί μας σύμμαχοι είναι, φυσικά, οι Σοσιαλδημοκράτες αλλά έχουμε πάρει και τα μαθήματά μας από το παρελθόν -γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες μας έβλεπαν για πολύ καιρό σαν παιδιά τους και κάποιες φορές μας φερόντουσαν έτσι. Σα να ανήκαμε στην ίδια οικογένεια. Ωστόσο, εμείς είμαστε ένα ανεξάρτητο πολιτικό κόμμα. Κι όταν δημιουργούμε συνεργασίες το κάνουμε βασιζόμενοι σε αμοιβαίους όρους κι όχι με όρους «πατέρα και γιου». Αυτή τη στιγμή οι Σοσιαλδημοκράτες είναι αποδυναμωμένοι και δυστυχώς στις τελευταίες εκλογές δεν πήραν καλά ποσοστά. Μιλάμε όμως και με άλλα κόμματα για να δούμε κατά πόσον είναι πρόθυμοι να χαράξουν πολιτική μαζί μας. Είμαστε πραγματιστές και, όπως τόνισα, προτάσσουμε την πράσινη πολιτική.

Μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος σε ένα καπιταλιστικό σύστημα;

Είδαμε την πραγματοποίηση της καταστροφής και εκτός του καπιταλισμού. Το χειρότερο καπιταλιστικό σύστημα δεν ήταν τόσο κακό για το περιβάλλον, όσο ήταν η κυβέρνηση στην Ανατολική Γερμανία. Ήταν η απόλυτη καταστροφή. Δηλητηρίαζαν το λαό και τη χώρα. Οπότε αμφιβάλλω αν ο σοσιαλισμός, όπως έχει υλοποιηθεί, είναι μία καλύτερη εναλλακτική λύση. Πιστεύω, λοιπόν ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταστήσουμε το σύστημα της ελεύθερης αγοράς φιλικό προς το περιβάλλον. Η πολιτεία πρέπει φυσικά να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο. Δε βλέπω καμία αντίθεση με την ελεύθερη αγορά. Δεν μιλάμε για καπιταλισμό. Μιλάμε για οικονομίες της ελεύθερης αγοράς.

Το κόμμα σας προέρχεται από τα κοινωνικά κινήματα που αναπτύχθηκαν το 1968. Τι γνώμη έχετε για τα κοινωνικά κινήματα αντίδρασης στα σκληρά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες;

Το κίνημα του 1968 έπαιξε καθοριστικό ρόλο και επηρέασε τη Γερμανία προς την πλευρά του εκσυγχρονισμού. Το κόμμα των Πρασίνων αναπτύχθηκε με τα χρόνια και μεγάλωσε τη βάση του. Όλη η κοινωνία πέρασε από διαφορετικά στάδια. Υπήρξε μία εποχή που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές υιοθετήθηκαν και αντιληφθήκαμε ότι πολλά πράγματα έφτασαν αρκετά μακριά κι υπήρξε πλέον ένα ρίσκο όχι μόνο για την κοινωνική πολιτική ,αλλά και για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο άνθρωπος επιβιώνει στον πλανήτη. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αγορές χωρίς περιορισμούς είναι πολύ επικίνδυνες όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τον πλανήτη. Η οικονομία χρειάζεται κανόνες κι όπως είπα δε βλέπω αντιθέσεις με την ελεύθερη αγορά. Είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι πρέπει να μπουν περιορισμοί κι ένας σημαντικός περιορισμός είναι η δικαιοσύνη. Αυτοί που είναι πλουσιότεροι πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο από αυτούς που δεν μπορούν να συνεισφέρουν με τον ίδιο τρόπο. Και νομίζω σε αρκετές περιπτώσεις η ΕΕ δεν τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Στη Γερμανία η παρούσα κυβέρνηση επιβάλλει κάποιες περικοπές για να βελτιώσει την οικονομία αλλά κυρίως στοχεύει τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Κι η ειρωνεία είναι ότι οι εκατομμυριούχοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Μπορείτε να φανταστείτε μία χώρα όπου οι εκατομμυριούχοι δηλώνουν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερους φόρους και η κυβέρνηση λέει «δε θέλουμε τα λεφτά σας»; Πρόκειται για μία εξαιρετικά ειρωνική κατάσταση. Μεγάλες εταιρείες, κάποιες από τις οποίες συμπεριφέρονται υπεύθυνα, αλλά και άνθρωποι πλούσιοι στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι οι φόροι για τους πλούσιους είναι αρκετά χαμηλοί. Και είναι. Δεν καταλαβαίνω την κυβέρνηση της Γερμανίας και την καγκελάριο, την Άγκελα Μέρκελ, που δεν είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τους φόρους για τα πιο πλούσια στρώματα.

Γνωρίζετε τα μέτρα που έχουν παρθεί στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Υπάρχουν μάλιστα κι αντιδράσεις στη Γερμανία γι’ αυτά. Ποια είναι γνώμη σας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας;

Είναι ξεκάθαρο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν απίστευτα λάθη. Κοιτώντας πίσω, θα ήταν σοφότερο να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια της ΕΕ για δημόσιες επενδύσεις, για σχολεία. Να χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά αντί για να πλουτίσουν κάποιοι ή να ξοδεύονται στις εξοπλιστικές δαπάνες. Αυτά ήταν αδιανόητα λάθη. Η παρούσα κυβέρνηση έχει πολύ δύσκολο έργο προκειμένου να καταφέρει να αποδώσει τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Φυσικά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν ισορροπία. Οι πλουσιότεροι πρέπει να επωμιστούν το μεγαλύτερο μερίδιο. Αλλά ξεκινώντας από τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως τις άλλες μεταρρυθμίσεις πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτες.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ασκώ κριτική στη δική μου κυβέρνηση και τις άλλες εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ, επειδή ήξεραν ακριβώς τι συνέβαινε στην Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι πληροφορίες που λαμβάναμε από την Αθήνα δεν ήταν γνωστό ότι είναι ψευδείς. Οποιοσδήποτε γνωρίζει από οικονομία μπορούσε αμέσως να καταλάβει τι γινόταν. Η Eurostat είχε όλα τα στοιχεία αλλά η γερμανική κυβέρνηση δεν ήθελε η Eurostat να ελέγχει τα δικά μας στοιχεία, οπότε απέφυγε τον έλεγχο και των ελληνικών στοιχείων. Τώρα όλοι πρέπει να πιεστούμε εξαιτίας του χρέος και ιδιαίτερα η Ελλάδα φυσικά. Οπότε ένα από τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι χρειαζόμαστε πιο δυνατές Βρυξέλες και πιο δυνατή ΕΕ. Η σταθερότητα κλονίστηκε πρώτα από τη Γερμανία κι όχι από την Ελλάδα.

Επομένως, όταν ασκούμε κριτική στην Ελλάδα για τα λάθη που έγιναν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κι εμείς κάναμε λάθη. Η ΕΕ δεν σημαίνει απομόνωση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της, πρέπει η μία χώρα να υποστηρίζει και να βοηθάει την άλλη και να μαθαίνουμε από τα λάθη. Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όμως από την άλλη πλευρά και η ΕΕ πρέπει να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις, ώστε όλα όσα συνέβησαν στα χρηματιστήρια να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Και είμαστε μόλις στην αρχή.

Ποια είναι η θέση σας για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου συμμετέχουν γερμανικές δυνάμεις;

Να απεμπλακούμε το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, η απεμπλοκή σημαίνει κι ευθύνη προς τους ανθρώπους που στηρίζονται σε μας ελπίζοντας στη μη επανεμφάνιση των Ταλιμπάν και στην εγκαθίδρυση ενός είδους κράτους δικαίου στο Αφγανιστάν -γιατί είναι σαφές ότι το Αφγανιστάν δεν θα μετατραπεί σε Νορβηγία. Υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες στο Αφγανιστάν αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λόγος που πήγαμε ήταν να διασφαλίσουμε ότι η τρομοκρατία των Ταλιμπάν θα εξαλειφθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, είναι να βοηθήσουμε το στρατό του Αφγανιστάν να αναλάβει την ευθύνη και φυσικά με τη σειρά του να εκπαιδεύσει την αστυνομία της χώρας αναφορικά με την ασφάλεια. Κατά το παρελθόν, δεν ξοδέψαμε αρκετά χρήματα για την εκπαίδευση του στρατού και της αστυνομίας και γι’ αυτό σήμερα καθυστερούμε να απεμπλακούμε. Ωστόσο, πιστεύω ότι σύντομα θα πρέπει να γίνει αυτό, χωρίς όμως να παραμένει το Αφγανιστάν μια πολιτεία του τρόμου.

Είστε υπέρ ή κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ;

Δεν υπάρχει μια απλή απάντηση «ναι» ή «όχι». Πρέπει οι συνθήκες να είναι δίκαιες. Η Τουρκία δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία. Γνωρίζουμε το επίπεδο της διαφθοράς σε αυτές τις χώρες, τα προβλήματα στο επίπεδο της δικαιοσύνης και πρέπει να μείνουμε πιστοί στους κανόνες μας. Η Τουρκία πρέπει να πληροί τα κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, την ισότητα ανδρών και γυναικών. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν από την Τουρκία. Αλλά εφόσον η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις, το κόμμα μου έχει μία πολύ ξεκάθαρη άποψη. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ. Δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Και θα ήταν πλεονέκτημα για την ΕΕ, καθώς η Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση μίας λύσης μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, που θα ήταν εξαιρετικής σημασίας. Ή, αν η Τουρκία έχει ομαλές σχέσεις με την Αρμενία, θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην εγκαθίδρυση ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Επομένως, πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα η Τουρκία λύσει τα ισόβια προβλήματά της, τόσο πιο σημαντική θα καταστεί.

Διαβάζω ότι σας αρέσει να παρακολουθείτε ποδόσφαιρο. Η γερμανική εθνική ομάδα στο Μουντιάλ είχε επαινεθεί από ορισμένους και κατακριθεί από άλλους, για το γεγονός ότι περιλαμβάνει παίκτες που δεν έχουν γερμανική καταγωγή. Ως Γερμανός τουρκικής καταγωγής, πώς βλέπετε το ρόλο της εθνότητας στη γερμανική κοινωνία;

Ο ρόλος αυτός αλλάζει. Άνθρωποι όπως ο Κλόζε και άλλοι παίκτες έκαναν σπουδαία δουλειά και παίζουν διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθιζαν να παίζουν οι Γερμανοί παίκτες. Δεν είναι «γερμανικά τανκς». Κατά ένα τρόπο, το ποδόσφαιρό μας είναι ένα αρκετά ισπανικό ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι που «κολλάνε» στα στερεότυπα μπορούν να καταλάβουν ότι η Γερμανία αλλάζει. Και η νέα Γερμανία εκπροσωπείται από μία ποδοσφαιρική ομάδα που περιλαμβάνει όλα τα ονόματα της κοινωνίας. Παλιότερα υπήρχε ο Μπεκενμπάουερ και τώρα υπάρχει ο Μάριο Γκόμεζ και ο Μίροσλαβ Κλόζε. Δεν πρόκειται για ονόματα που ακούγονται γερμανικά αλλά είναι Γερμανοί και εκπροσωπούν τη Γερμανία και την εκπροσωπούν καλά. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Δεν μπορείς να περιμένεις από το ποδόσφαιρο να υποκαταστήσει την πολιτική. Μας δείχνει όμως τι είναι δυνατό και στη συνέχεια είναι δική μας δουλειά και ευθύνη να λύσουμε τα κοινωνικά προβλήματα.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΘΑ ΚΛΑΙΜΕ ΠΑΛΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΔΑΣΗ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με επιστολές μας στην κ. Μπιρμπίλη και στον κ. Χρυσοχοΐδη από τον Μάρτιο προτείναμε σειρά άμεσων μέτρων που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση άμεσα και να συνδεθεί η δασοπροστασία με την εθνική οικονομία. Δεν υπάρχει πράσινη οικονομία χωρίς αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Είναι απαράδεκτο να αδιαφορεί η κυβέρνηση για τις πράσινες θέσεις εργασίας που δημιουργεί η προστασία των δασών, θέσεις που μπορούν να στηρίξουν και τις τοπικές οικονομίες.

Με κεντρικές παρεμβάσεις αλλά και με τοπικές δράσεις συνεχίζουμε να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη για τα προβλήματα στη δασική πολιτική και την αναγκαιότητα ισχυρής δασικής διοίκησης, ενώ επιμένουμε στην αναγκαία συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη δασοπροστασία και στην πυροφύλαξη. Πριν από λίγες μέρες εξάλλου επισκεφθήκαμε τον Υμηττό και οργανώσαμε συζήτηση για την προστασία του δάσους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα. Τα συμπεράσματα δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι τα λόγια τα μεγάλα έχουν μείνει λόγια και τα δάση κινδυνεύουν – ίσως και πολύ περισσότερο φέτος γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα τα στοιχειώδη που απαιτούνται για την πρόληψη. Τα παθήματα των προηγούμενων χρόνων δεν έχουν γίνει μαθήματα.

Από τον Μάρτιο 2009 είχαμε επισημάνει «Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές που υποτιμούν το δασικό πλούτο της χώρας μας και να αποκτήσει η χώρα την ενιαία και συνεκτική δασική πολιτική που θα θωρακίσει τα δασικά οικοσυστήματα από κάθε λογής κινδύνους. Φέτος, παρά τα ελάχιστα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί σε αυτή την κατεύθυνση, τίποτα δεν μας εγγυάται ότι η παρανομία στις δασικές εκτάσεις θα εξαλειφθεί ή ότι δεν θα ζήσουμε ξανά τα πύρινα καλοκαίρια των τελευταίων ετών».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες (λέγαμε από τον Μάρτιο):
• Η δασική υπηρεσία παραμένει ερημωμένη και υποστελεχωμένη, με χιλιάδες οργανικές θέσεις δασικών υπαλλήλων κενές και τεράστια έλλειψη σε κονδύλια για τη δασοπροστασία. Το πρόσχημα δε της οικονομικής κρίσης δεν πιάνει τόπο στη συγκεκριμένη περίσταση, αφού οι προσλήψεις δασικών υπαλλήλων έχουν παγώσει εδώ και δεκαετίες, ενώ τα κονδύλια που αντιστοιχούσαν σε κάθε δασαρχείο ετησίως ήταν πάντα πενιχρά.
• Ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Δασικής Υπηρεσίας, αφού η μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απέκοψε τη χρηματοδότησή της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το Πράσινο Ταμείο δεν έχει συσταθεί ακόμη.
• Η μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Δασών στο ΥΠΕΚΑ είναι αποσπασματικό μέτρο και δεν συνδέεται με ριζοσπαστικές αλλαγές στη διοίκηση της Δασικής Υπηρεσίας (Γενική Γραμματεία Δασών, κάθετη διάρθρωση της υπηρεσίας).
• Δεν υλοποιήθηκε καμία προληπτική ενέργεια για τη δασοπροστασία, όπως οι καθαρισμοί των δασικών εκτάσεων από τη βιομάζα.
• Δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, που προβλέπει την ουσιαστική και έγκαιρη εμπλοκή στην δασοπυρόσβεση όλων των σχετικών υπηρεσιών (Δασική, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) κάτω από ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και με υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων για την άμεση επέμβασή τους και την αποτελεσματική κατάσβεση των πυρκαγιών.
• Δεν έχει γίνει ποτέ Εθνική Απογραφή Δασών, που θα μας δίνει σαφή εικόνα για την κατάσταση των ελληνικών δασών, την υγεία τους και τους κινδύνους που διατρέχουν. Η απογραφή αποτελεί απαραίτητο εργαλείο ακόμη και για να αποδείξουμε ως χώρα την ποιότητα της διοίκησης και διαχείρισης που ασκούμε στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων για τη δασοπροστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.
• Το Πυροσβεστικό Σώμα εξακολουθεί να έχει ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη στο θέμα της εκπαίδευσης των πυροσβεστών στη δασοπυρόσβεση.
• Το Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων απέκτησε διοίκηση πρόσφατα, μετά την παραίτηση Μολυβιάτη, και δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τα χρήματα, που ας σημειωθεί συγκεντρώθηκαν από πρωτοβουλία φορέων και πολιτών, με αποτελεσματικό τρόπο

ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: ΟΙ 13 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
1. Αναδιοργάνωση και στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και το ρόλο της, δηλαδή στην ορθή και βιώσιμη διαχείριση των δασών, στην προστασία και στην αξιοποίησή τους ως εθνικό φυσικό πόρο.
2. Επένδυση πόρων στην πρόληψη. Εκτός από τραγικό είναι και πολυέξοδο να επενδύονται χρήματα στην αποκατάσταση από τις πυρκαγιές, όταν θα μπορούσε με λιγότερα χρήματα να προληφθεί το κακό.
3. Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης, στον οποίο θα συνεργάζονται όλες οι εμπλεκόμενες με τη δασοπυρόσβεση υπηρεσίες (Δασική, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) κάτω από ένα σαφώς ορισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και με υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων.
4. Σύνταξη των Δασικών Χαρτών και του Δασολογίου. Φτάνουν πια οι καθυστερήσεις και οι δικαιολογίες. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει καταγράψει τις δημόσιες εκτάσεις της. Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να ενημερώσει για την πορεία της σύνταξής τους και το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και κύρωσής τους.
5. Ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και εφαρμογή του νόμου. Η προστασία των δασών είναι συνταγματική υποχρέωση και η πολιτεία οφείλει να τα θωρακίσει από κάθε λογής κινδύνους. Οι πελατειακές σχέσεις, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων και η ατιμωρησία των καταπατητών μας βλάπτουν όλους.
6. Απόδοση ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα που οικειοποιούνται δημόσια δασική γη και απομάκρυνσή τους από το κόμμα τους.
7. Συστηματική παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή στα νέα δεδομένα των πολιτικών προστασίας των δασών, πρόληψης πυρκαγιών και έγκαιρης κατάσβεσης τους. Στον τομέα αυτό θα ήταν χρήσιμη η ανταλλαγή εμπειριών και η μόνιμη συνεργασία της χώρας μας με όλες τις μεσογειακές και βαλκανικές χώρες.
8. Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης στην Αττική.
9. Εκπόνηση επί μέρους πολεοδομικών σχεδίων / χρήσεων γης με κατευθυντήριο άξονα τη μηδενική επέκταση του υφιστάμενου πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και την οικολογική αναβάθμιση του υφιστάμενου ιστού.
10. Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση σε ότι αφορά την χάραξη χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής, τουλάχιστον σε εκείνους τους δήμους που οι αδόμητες ιδιόκτητες εκτάσεις είναι περισσότερες από τις δομημένες. Η χωροταξική πολιτική είναι μια εθνική πολιτική και πρέπει να εκτελείται από κεντρικά, επιστημονικά όργανα τα οποία θα τηρούν τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
11. Ακύρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τη Βιομηχανία, που μετατρέπει όλη τη Στερεά Ελλάδα σε εργοτάξιο και μεταλλευτική περιοχή, καταστρέφοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις και περιοχές του Δικτύου Φύση 2000, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό της δασοκάλυψης της χώρας.
12. Κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών και κυρίως αυτές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, αφού πολλές πυρκαγιές ξεκινούν από αυτές και εξελίσσονται σε δασικές.
13. Εκπαίδευση και αξιοποίηση στη δασοπυρόσβεση του ανθρώπινου κεφαλαίου στις τοπικές κοινωνίες, αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας, απόδοση κινήτρων στις τοπικές κοινωνίες για διαχείριση των ορεινών δασών, αξιοποίηση ανέργων σε πράσινα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη δασοπροστασία.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Η διακήρυξη της κίνησης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ στο Ν.Αιγαίο

Οικολογικός άνεμος
στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Στις περιφερειακές εκλογές αλλά και μετά από αυτές

Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, έχουμε τόπο καταγωγής ή/και διαμονής τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, αγαπάμε τα νησιά και κυρίως νοιώθουμε μεγάλη υποχρέωση να συμβάλλουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον για τις νησιωτικές κοινωνίες, σε μια εποχή που η οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κρίση επιδεινώνει προβλήματα που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης, στην κοινωνική συνοχή, στο περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής.

Μας ενώνει η ευθύνη μπροστά σε μια κληρονομιά που έχουμε δανειστεί από το μέλλον και τα παιδιά μας, την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να συμπληρώσουμε αντί να την καταστρέψουμε. Τα νησιά του Ν. Αιγαίου διαθέτουν ένα ιδιαίτερο αλλά και πολύ ευαίσθητο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο. Είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη ενός σημαντικού πολιτισμού που σεβάστηκε και συνεργάστηκε αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Οι οικισμοί, η αρχιτεκτονική, οι ξερολιθιές, το αγροτικό τοπίο, η διαχείριση νερού δεν είναι μόνο εκθέματα ενός ανοικτού μουσείου με ανθρώπινες δημιουργίες από το παρελθόν, αλλά αποτελούν και σήμερα μοναδικό παράδειγμα σοφής και βιώσιμης ανάπτυξης, προσελκύουν το ενδιαφέρον μελετητών και ερευνητών για εφαρμογές στο σήμερα αλλά και προσφέρουν την υλική βάση για το μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων των νησιωτικών κοινωνιών. Θάλασσα και ήλιο μπορεί να βρουν οι τουρίστες παντού, αλλά το νησιωτικό τοπίο και οι παλιότερες ανθρώπινες δημιουργίες κάνουν τη διαφορά.

Μας κινητοποιεί η υποχρέωση που έχουμε, αξιοποιώντας την εμπειρία του παρελθόντος, να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον σε μια εποχή που απειλείται η κοινωνική συνοχή, η οικονομική μας επιβίωση και έχουμε μπει σε μια εποχή ανατροπής του κλίματος. Αξίζει να αναλογιστούμε τι παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές στις σημερινές για να πάρουμε μαθήματα για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε και τι θα παραδώσουμε και εμείς στα παιδιά μας. Κύριο μέλημα μας θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των σημερινών νησιωτικών κοινωνιών να μην υποθηκεύσει, να μην καταστρέψει το μέλλον των παιδιών μας αλλά και τη μοναδικότητα των νησιών. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πολιτικές αλλά και οι καθημερινές πρακτικές πρέπει να διασφαλίζουν ότι διατηρούμε αυτό τον μοναδικό πλούτο και για το μέλλον – δεν τον σπαταλάμε απερίσκεπτα και κοντόφθαλμα, προσαρμόζουμε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις σας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις οικολογικές και πολιτισμικές αντοχές, αντιμετωπίζουμε κριτικά και αξιολογούμε συνεχώς με ουσιαστικό διάλογο μέσα στις νησιωτικές κοινωνίες την πορεία και το μοντέλο ανάπτυξης είτε ως αποτέλεσμα τοπικών είτε κεντρικών πολιτικών κι επιλογών. Στις πρακτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενες γενιές στο νησιωτικό χώρο, υπάρχουν απαντήσεις και για την προστασία του κλίματος και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών: κτίρια ενεργειακά αποτελεσματικά, σοφή διαχείριση νερών, προστασία της γης από την ερημοποίηση, αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σεβασμό στο νησιωτικό χώρο και τον πολιτισμό. Οι νησιωτικές χώρες είναι πρότυπο οικονομίας χώρου, εφαρμογής καλών πρακτικών για την εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων τους και αλληλεγγύης. Η δόμησή τους και η αρχιτεκτονική τους είναι αποτέλεσμα της υποχρέωσης όλων προς όλους και της ανάγκης για αλληλοβοήθεια. Η συνοχή και η αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών ήταν η δύναμή τους τόσο σε εποχές μεγάλων δυσκολιών όσο και σε εποχές ευημερίας και άνθισης.

Μας ευαισθητοποιεί η αγανάκτηση και η οργή πολλών τοπικών κοινωνιών για την απουσία πολιτικών για τη συνοχή στο Ν.Αιγαίο και την ανυπαρξία μερικών βασικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών σε πολλά νησιά. Θεωρήθηκε «φυσικό» ορισμένα νησιά να στερούνται τα στοιχειώδη και να υπάρχει αύξηση του χάσματος σε υποδομές λόγω μικρού μεγέθους, απόστασης ή απουσίας εκλογικής δύναμης. Απουσιάζουν έτσι από πολλές νησιωτικές κοινωνίες βασικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές αυτονόητες σήμερα για άλλες περιοχές που δίνουν περιεχόμενο στην έννοια ποιότητα ζωής: προστασία υγείας, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, παροχή επί τόπου επαρκούς ιατρικής φροντίδας, υποστήριξη ψυχικής υγείας, φροντίδα για ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και νέες μητέρες, ικανοποιητική σύνδεση των νησιών όλο το χρόνο όχι μόνο με την Αθήνα αλλά και μεταξύ τους, μείωση κι ανακύκλωση-κομποστοποίηση απορριμμάτων, επεξεργασία λυμάτων, εξοικονόμηση και σωστή διαχείριση νερού, απεξάρτηση νησιών από το πετρέλαιο και προώθηση πράσινης παραγωγής ενέργειας. Στο Ν. Αιγαίο είναι ζητούμενο ακόμα η συνοχή μεταξύ των διαφορετικών τοπικών κοινωνιών αλλά και μέσα σε κάθε τοπική κοινωνία. Ενώ φαίνεται ότι σε κάποια νησιά συσσωρεύτηκε πλούτος, αυτό αφορά μέρος μόνο της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα όλοι έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τα δημόσια αγαθά που ήταν διαθέσιμα κάποτε για όλους χωρίς κόστος (αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, φροντίδα για την κοινότητα, πολιτισμός της καθημερινότητας, αίσθημα ασφάλειας). Και η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση των κοινωνιών που αναπτύχθηκαν κάποτε σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και γιαυτό διαμόρφωσαν έναν πολιτισμό που δεν μπορεί να γίνει κατανοητός έξω ή αποκομμένος από τον χώρο και το περιβάλλον του.

Μας φέρνει κοντά η ανάγκη για προώθηση άμεσα πράσινων/οικολογικών λύσεων για να αντιμετωπίσουμε τόσο τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος όσο και αυτά που προκαλούνται τώρα εξαιτίας της κρίσης αλλά και των πολιτικών που επιλέχθηκαν για την «αντιμετώπιση» κρίσης. Σε μια εποχή ισοπεδωτικών και άδικων μέτρων την πληρώνουν όλοι αλλά πολύ περισσότερο αυτοί που είναι αδύναμοι, τα πιο μικρά νησιά, οι κοινωνίες που δεν έχουν μεγάλη επιρροή, αυξάνονται τα προβλήματα ανασφάλειας, ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού, αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού και της αλληλεγγύης. Οι νησιωτικές οικονομίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι στην κρίση.
Εμείς δεν προτείνουμε διατήρηση του ίδιου μοντέλου ανάπτυξης, πολιτικών και επιλογών του παρελθόντος ως δήθεν λύση για την έξοδο από την κρίση που οδήγησαν σε:
- Έντονη, συχνά ανεξέλεγκτη αστικοποίηση της παράκτιας ζώνης αλλά και του εσωτερικού των νησιών, αυξανόμενη πίεση για μαζική οικοδόμηση των νησιών, πώληση βραχονησίδων ή μεγάλων εκτάσεων γης για παραθεριστική κατοικία
- Απουσία ξεκάθαρου καθορισμού χρήσεων γης στα νησιά (αγροτική, φυσική, οικισμοί, τουριστική) με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ως ένα απέραντο οικόπεδο
- Κυριαρχίας της αντίληψης ότι τα πάντα μπορούν και πρέπει να χτιστούν (νόμιμα ή παράνομα), οι δρόμοι μπορεί να πηγαίνουν παντού ή ότι οι φυσικές περιοχές αποτελούν εμπόδιο και όχι ευκαιρία για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών
- Ανταγωνισμό μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων αντί για βιώσιμες μορφές τουρισμού συνδυασμένες με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες
- Ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση των αποβλήτων, υφαλμύρωση και μόλυνση των νερών, μεγάλα προβλήματα σπατάλης νερού και ενέργειας, μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων, πετρελαίου και υλικών-προϊόντων,
- Ελαχιστοποίηση των τοπικών ειδών, ποικιλιών και δραστηριοτήτων που χαρακτήριζαν κάποτε νησιά
- Υπεραλίευση κι αλίευση με καταστροφικά εργαλεία και πρακτικές (βιντζότρατα, μηχανότρατες με συρόμενα εργαλεία βυθού κα) προς όφελος λίγων αλλά σε βάρος όχι μόνο του θαλάσσιου πλούτου αλλά και των παράκτιων αλιέων
- Κατασκευή (ή προσπάθεια κατασκευής) τεχνικών έργων με σημαντικές επιπτώσεις στη φυσιογνωμία αλλά και το περιβάλλον των νησιών χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και η αναζήτηση εναλλακτικών, βιώσιμων λύσεων συμβατών με τον νησιωτικό χαρακτήρα.

Μας δεσμεύει η διάθεση να επιδιώξουμε ουσιαστικό διάλογο μέσα στις τοπικές κοινωνίες για τη διαμόρφωση και προώθηση οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμων πρακτικών για τα νησιά που θα αποτελέσουν τη λύση απέναντι στην οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και κλιματική κρίση.
Μας δεσμεύει η διάθεση να συζητήσουμε και να αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες

Επιδιώκουμε με τη δημιουργία και τη συμμετοχή της περιφερειακής κίνησης «Οικολογικός Άνεμος στο Ν.Αιγαίο» στις περιφερειακές εκλογές αλλά και μετά από αυτές να φυσήξει ένας δυνατός άνεμος αλλαγής και μεταρρυθμίσεων στην περιφέρεια και σε κάθε νησί του Ν. Αιγαίου. Υποστηρίζουμε μια διαφορετική πολιτική, που θα βασίζεται σε πέντε σημαντικές μεταρρυθμίσεις:
• Να αναδείξουμε ένα πράσινο μέλλον για το Ν. Αιγαίο σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, προωθώντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά του Ν. Αιγαίου που οδηγεί και σε εσωτερική κοινωνική συνοχή, μείωση του χάσματος κοινωνικών υποδομών που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων νησιών. Ενίσχυση κοινωνικών –περιβαλλοντικών υποδομών σε όλα τα νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους – ταμείο για Κοινωνική Συνοχή μεταξύ των νησιών της περιφέρειας, σύγκλιση – μείωση χάσματος υποδομών, αναζωογόνηση των νησιωτικών κοινωνιών με κίνητρα και στοχευμένες πολιτικές. Ενδυνάμωση και στήριξη της στροφής προς την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα των νησιών (απέναντι στην μονοδιάστατη οικονομική μεγέθυνση). Διαμόρφωση πράσινων πολιτικών για την νησιωτική οικονομία. Δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας στα νησιά. Ανάδειξη υπεύθυνης κοινωνικά πράσινης επιχειρηματικότητας, προώθηση καινοτόμων πράσινων λύσεων. Σε όλες τις αποφάσεις και πολιτικές λαμβάνουμε υπόψη την ανάγκη προστασίας του κλίματος αλλά και προσαρμογής στα δεδομένα που δημιουργεί η ραγδαία ανατροπή των δεδομένων του κλίματος στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Στοχεύουμε τα νησιά στο Ν. Αιγαίο να εκπέμπουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030.
• Νέα προσέγγιση που αντιμετωπίζει τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ως ένα αλληλεξαρτώμενο και συνεργαζόμενο δίκτυο οικοσυστημάτων, οικονομιών και κοινωνιών, που δεν μας απασχολούν μόνο το καλοκαίρι ως τουριστικός προορισμός. Όλες οι πολιτικές και οι υποδομές προσαρμόζονται σε αυτή τη λογική. Επιδιώκουμε αυτές οι αλλαγές να περάσουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιδιώκουμε να δοθούν πόροι, να αξιοποιηθούν εργαλεία και δυνατότητες για να γίνουν τα νησιά πρότυπα μοντέλα βιωσιμότητας για μια νέα, πράσινη εποχή. Να δημιουργηθούν δίκτυα νησιών με συμπληρωματικές δραστηριότητες – κοινές δράσεις (πχ στον τουρισμό, την πράσινη ενέργεια, τη γεωργία-κτηνοτροφία, υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση κα).
• Να αντιμετωπιστεί η νησιωτικότητα ως ευκαιρία και όχι ως μειονέκτημα. Επεξεργασία, μέσα από δομημένο και ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, μιας εξειδικευμένης νησιωτικής πολιτικής βιωσιμότητας που θα διαπερνά και θα προσαρμόζει όλες τις επιμέρους πολιτικές στις ανάγκες και τις δυνατότητες-οικολογικές αντοχές των νησιών (πολιτικές γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, περιβάλλοντος, μεταφορών, ανάπτυξης ανθρώπινου κεφαλαίου, υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικής πολιτικής, οικονομίας και οικονομικών, ενέργειας, πολεοδομίας και χωροταξίας). Να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία για να γίνει η ζωή των πολιτών πιο εύκολη στα νησιά. Να πηγαίνουν οι υπηρεσίες στους νησιώτες αντί το αντίθετο. Να αναδειχθεί η υπάρχουσα εμπειρία και σοφία των τοπικών κοινωνιών για την οργάνωση τους, την αρμονική σχέση με το περιβάλλον και την αλληλεγγύη μεταξύ τους (προστασία του οίκου τους, κοινωνική εργασία, αλληλεγγύη από τα κάτω, ανταλλαγές προϊόντων – εξω-χρηματική οικονομία). Με δεδομένο ότι πολλά νησιά δέχονται κύματα μεταναστών και προσφύγων, διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών και πολιτικών υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο πλαίσιο μιας νέας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Να αποτελέσουν τα νησιά γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων πολιτισμών και ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής με δεδομένο ότι ήδη ζουν πια στα νησιά μας άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Ενθάρρυνση ανταλλαγών σε επίπεδο γνώσεων, εμπειριών, δυνατοτήτων-ικανοτήτων για να βελτιωθούν οι δυνατότητες κάθε νησιού.
• Ουσιαστική αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων και διάθεση επαρκών πόρων, με ταυτόχρονη προώθηση μιας πιο συμμετοχικής δημοκρατίας, ενός νέου μοντέλου συμμετοχικής διακυβέρνησης στο Ν. Αιγαίο (αλλά και σε κεντρικό επίπεδο), αντιμετώπιση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και νησιωτικών θεσμών που θα προωθήσουν τις αλλαγές, περιθωριοποίηση του πολιτικού προσωπικού και πολιτικών δυνάμεων που μας έφεραν σε αυτό το χάλι.
• Προώθηση μιας συνεκτικής, ενιαίας πολιτικής για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου, της παράκτιας ζώνης, των φυσικών περιοχών, του δομημένου περιβάλλοντος και του αγροτικού τοπίου, ώστε να αποτελέσουν τη βάση για την ευημερία των κοινωνιών μακροχρόνια, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την παραμονή νέων στον τόπο τους και την επιστροφή ή /και προσέλκυση άλλων πολιτών για μόνιμη διαμονή στα νησιά. Ενθάρρυνση δημιουργίας δικτύων φυσικών περιοχών στην ξηρά και τη θάλασσα περιοχών και από κοινού διαχείρισή τους. Διαμόρφωση ζωνών χρήσεων γης (οικισμοί, τουρισμός, γεωργία-κτηνοτροφία, φυσικές περιοχές,) για να μην μετατραπούν τα νησιά σε ένα απέραντο οικόπεδο αλλά να αποτελούν παράδειγμα βιωσιμότητας. Προσαρμογή όλων των πολιτικών για τα νησιά και κατάλληλος χωροταξικός σχεδιασμός και χρήσεις γης ώστε να επιτραπεί στις νησιωτικές κοινωνίες (ανθρώπινες και άγρια ζωή) να προσαρμοστούν και να αμυνθούν απέναντι στην αλλαγή του κλίματος. Ολοκληρωμένες πολιτικές πολιτικής προστασίας, προστασίας από τσουνάμι, φυσικές καταστροφές. Οργανωμένη πολιτική για πρόληψη κι έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δάση και δασικές περιοχές με ενδυνάμωση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών.

Η πρόσκλησή μας απευθύνεται προς όλους τους πολίτες που κατάγονται από τα νησιά, ζουν ή επισκέπτονται τα νησιά, αγαπούν το Ν. Αιγαίο, αγωνιούν για το μέλλον των νησιών. Προς όλους τους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι οι παλιές συνταγές οδήγησαν σε αποτυχία, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μας οδήγησαν σε χρεοκοπία, και συμφωνούν ότι απαιτούνται νέες, οικολογικές-πράσινες ιδέες και λύσεις για να διασφαλιστεί η ευημερία αυτού του ξεχωριστού χώρου της Ελλάδας, της Ευρώπης, του πλανήτη.

Δεν θέλουμε να είμαστε απλώς άλλη μια περιφερειακή κίνηση για τις εκλογές αλλά μια επιλογή που έχει να κάνει με βαθύτερες επιλογές όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο συνείδησης, αξιών, τρόπου ζωής, πολιτισμού.
Επιδιώκουμε να αλλάξουμε την πολιτική στο Ν. Αιγαίο αλλά και να αλλάξουμε και εμείς μέσα από τη συνεργασία, την κοινή δράση, τη συμμετοχή μας στην καθημερινή ζωή των νησιών, την συμμετοχή μας στους θεσμούς.

Ελάτε να οργανωθούμε σε κάθε νησί, μικρό και μεγάλο, να δημιουργήσουμε ένα κίνημα πολιτών από τα κάτω, να βοηθήσουμε να φυσήξει «οικολογικός άνεμος» αλλαγής στο Ν.Αιγαίο.

Οικολογικός Άνεμος στις περιφερειακές εκλογές Ν. Αιγαίο

«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ»
Περιφερειακή Κίνηση Ν. Αιγαίου
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το Σάββατο 3/7/2010 συμφωνήθηκε στη Σύρο η διακήρυξη της κίνησης “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ”, για τις περιφερειακές εκλογές στο Ν. Αιγαίο, ενώ συγκροτήθηκε και η προσωρινή Γραμματεία της μέχρι να εκλεγεί Γραμματεία από την συνδιάσκεψη του Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε χρονοδιάγραμμα δραστηριοτήτων μέχρι τις εκλογές και έγινε ανάληψη αρμοδιοτήτων μέχρι τη συνδιάσκεψη του Σεπτεμβρίου.

Επικεφαλής της κίνησης θα είναι ο Νίκος Χρυσόγελος, ενώ την προσωρινή συντονιστική γραμματεία αποτελούν οι:

Νίκος Χρυσόγελος
Βασιλική Νάκου
Πόπη Παρασκευοπούλου
Νίκος Βαρθαλίτης
Κυριακή Κυρίτση
Χρήστος Σιδέρης
Αλέξανδρος Λουϊζίδης

Μέσα στους επόμενους μήνες θα επισκεφθούμε τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και θα συζητήσουμε με τοπικούς φορείς και πολίτες. Επιδίωξή μας, η διαμόρφωση, μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία με τους ενεργούς πολίτες σε κάθε νησί, ενός δυναμικού, πράσινου προγράμματος που θα προτείνει λύσεις στα πολυδιάστατα προβλήματα των νησιών του Ν. Αιγαίου. Το τελικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο. Σχέδιο του προγράμματος για συζήτηση, παρατηρήσεις, προσθήκες και αναλυτική επεξεργασία είναι διαθέσιμο στο blog της κίνησης.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ηλεκτρονική καμπάνια (δημιουργία blog, newsletter) ενώ διερευνάται η δυνατότητα λειτουργίας διαδικτυακού ραδιοφώνου.

Με βάση αυτά, καλούμε όλους εσάς που:

- Κατάγεστε από νησιά του Ν. Αιγαίου ή
- Μένετε σε κάποιο από τα νησιά ή
- Απλώς αγαπάτε αυτό τον θαυμάσιο χώρο ΚΑΙ κυρίως
- Σας εκφράζουν οι κεντρικοί στόχοι της κίνησης πολιτών "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ"
να:
* Συμμετάσχετε στην κίνηση πολιτών για τις περιφερειακές εκλογές στο Ν. Αγαίο "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ" συνυπογράφοντας τη διακήρυξη και συγκροτώντας τη συνέλευσή της.
* Στείλετε τη διακήρυξη σε φίλους/ες και γνωστούς/ες σας.
* Πάρετε ενεργά μέρος στην οργάνωση εκδηλώσεων σε διάφορα νησιά αλλά και στην Αττική.
* Συμμετάσχετε στη διαμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος της περιφερειακής μας κίνησης.
* Βοηθήσετε σε διάφορους τομείς εργασίας.
* Ενισχύσετε οικονομικά την κίνηση «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ».

Στηριζόμαστε και αναζητάμε τη συμμετοχή σας για να φυσήξει οικολογικός άνεμος πραγματικής αλλαγής στο Ν. Αιγαίο.

Η Συντονιστική Γραμματεία

Για οποιαδήποτε πληροφορία και δηλώσεις συμμετοχής, θα χαρούμε να ακούσουμε από εσάς στο ecoanemos@gmail.com

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ελλάδα: η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συνεχιστεί

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πληροφορήθηκαν με έκπληξη πως η Ελλάδα, κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία στο Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στην υπόθεση Lautsi κατά Ιταλίας για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία, προέβη σε κοινή παρέμβαση (στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, ο Άγιος Μαρίνος, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα, το Μονακό, η Ρουμανία και η Ρωσία) υπέρ της Ιταλίας, η οποία καταδικάστηκε από το αρμόδιο Τμήμα του Ε.Δ.Δ.Α. για παραβίαση του δικαιώματος στην θρησκευτική ελευθερία των μαθητών με την ανάρτηση του Εσταυρωμένου στις σχολικές αίθουσες.

Σε μία εποχή, όπου η χώρα μας ταλανίζεται από τη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, καταργούνται, χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των πιο ευπαθών στην οικονομική κρίση κοινωνικών ομάδων και η Ελλάδα βρίσκεται σε εκούσια ευρωπαϊκή απομόνωση, η κυβέρνηση επιλέγει να διεκδικήσει την ευρωπαϊκή νομιμότητα τουλάχιστον αμφιλεγόμενων πρακτικών, ενώ έχει ήδη εκτεθεί διεθνώς, καθώς η χώρα μας έχει προεξάρχουσα θέση στον κατάλογο των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχουν καταδικαστεί για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας!

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην τοποθέτησή του ο Joseph Weiler, πληρεξούσιος της Ελλάδας, διατύπωσε, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι οι παρεμβαίνουσες χώρες όπως η Ελλάδα διαφωνούν με την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, στην οποία το ΕΔΔΑ βάσισε την αρχική του απόφαση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουμε στην Ελληνική Κυβέρνηση πως η ουδετερότητα της Πολιτείας απέναντι στα θρησκευτικά φρονήματα των πολιτών κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 του Συντάγματος, που ανήκει στον σκληρό πυρήνα του και δεν μπορεί να καταργηθεί παρά μόνο με κατάλυση του Πολιτεύματος και την καλούμε να επαναφέρει στην τάξη τον πληρεξούσιό της!

Υπογραμμίζουμε ότι η ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσια κτίρια, όπου ο πολίτης δεν έχει την επιλογή να μην παρίσταται, θίγει στον πυρήνα του το ανθρώπινο δικαίωμα θρησκευτικής ελευθερίας, γεγονός που έχει ήδη αναδειχθεί με την αίτηση τριών δικηγόρων-μελών μας για την αφαίρεση των θρησκευτικών συμβόλων από τις δικαστικές αίθουσες, η οποία βρίσκεται εδώ και πέντε μήνες στα συρτάρια του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από παραπομπή της αρμόδιας επιτροπής του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Περαιτέρω, η κυβέρνηση, παρά τις αρχικές της τοποθετήσεις, τόσο δια στόματος υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Βουλή, όσο και δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού στην τοποθέτησή του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 26 Ιανουαρίου 2010, επαναφέρει το ζήτημα του μονόδρομου ελληνορθόδοξου προσανατολισμού της εκπαίδευσης, όχι μόνο μέσω της παράστασης αυτής στο Ε.Δ.Δ.Α., αλλά και μέσα στα σχολεία: Η έκδοση της υπ’ αριθ. πρωτ. 73735/Γ2/23/06/2010 εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με την οποία το υπουργείο εμμένει στην αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο Γυμνασίου, παρά την ξεκάθαρη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις 2280, 2281, 2282, 2283, 2284, 2285/2001) αποτελεί παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, την οποία το Υπουργείο διαπράττει χωρίς κανέναν ενδοιασμό!

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου έκανε για το ζήτημα την ακόλουθη δήλωση: «καλούμε τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας να διαλέξουν επιτέλους στρατόπεδο και να εξηγήσουν στην Ελληνική κοινωνία με ποιους είναι: Μ’ αυτούς που οραματίζονται ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου, αποδεσμευμένο από προκαταλήψεις και εναγκαλισμούς με τα συντηρητικά κατάλοιπα παλαιότερων εποχών, ή με εκείνους που εμμένουν στο δόγμα ότι γνήσιος Έλλην είναι μόνο όποιος ασπάζεται την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία;»

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Ο Υμηττός χρειάζεται τη βοήθειά μας

Δείτε και φωτο http://picasaweb.google.com/nikoschry/ProstasiaYmittou#

Στην 3η επέτειο από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα οι Οικολόγοι Πράσινοι επισκεφθήκαμε τον Υμηττό και ξεναγηθήκαμε από τον ΣΠΑΥ, συζητήσαμε με το Δήμαρχο Βύρωνα κ. Ν. Χαρδαλiιά για τα σχέδια του Δήμου για μια «πράσινη διαδρομή» από την πλατεία Δεληολάνη μέχρι τον Υμηττό και συζητήσαμε στο δημαρχείο του Βύρωνα με πολίτες και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης για τον Υμηττό. Στόχος ήταν να συζητήσουμε κατά πόσο έχει αλλάξει η πολιτική για την προστασία των δασών, πόσο έτοιμοι είμαστε για να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η καταστροφή και με τον Υμηττό, κατά πόσο το πάθημα του 2007 (Πάρνηθα, Πελοπόννησος, Εύβοια) και του 2009 (Αν. Αττική) έχει γίνει μάθημα;»

Ομιλητές ήταν οι Νίκος Χαρδαλιάς, πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας κι Ανάπτυξης Υμηττού, Δήμαρχος Βύρωνα, ο Νίκος Χρυσόγελος, στέλεχος των ΟΠ, η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος, μέλος της Γραμματείας Αττικής των Οικολόγων Πράσινων και ο Ηλίας Κυριακόπουλος, συνεργάτης Οικολόγων Πράσινων σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν πολίτες καθώς και άλλα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων. Oι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν προσκαλέσει την Υπουργό ΠΕΚΑ και εκπροσώπους του Υπουργείου αλλά τελικώς κανένας δεν μπόρεσα να συμμετάσχει στη συζήτηση, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, απαιτείται επιβεβαίωση στην πράξη.

Ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του δάσους του Υμηττού, που είναι η τελευταία ανάσα για την Αττική αλλά και έχει αξία από μόνο του ως οικοσύστημα. Είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της προστασίας του μέσω της νομοθεσίας αλλά και η υλοποίηση των καλών προθέσεων που αν μείνουν λόγια θα αυξήσουν τους κινδύνους και τις πιέσεις. Προς το παρόν διαπιστώνουμε ότι το πάθημα του 2007 και του 2009 δεν έχει γίνει μάθημα αφού – παρά την καλύτερη προετοιμασία και υποδομές από τους τοπικούς φορείς και τον ΣΠΑΥ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών – ακόμα δεν έχουν γίνει από το ΥΠΕΚΑ που έχει αναλάβει την ευθύνη – διάθεση πόρων, καθαρισμός του δάσους, πρόσληψη των εποχιακών, οργάνωση δασαρχείου στον Υμηττό. Ήδη από την αρχή του καλοκαιριού πάνω από 30 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στον Υμηττό, σε περιοχές που θεωρούνται «φιλέτα» –αλλά ευτυχώς έχουν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσκαλούν τα μέλη και φίλους τους να βοηθήσουν στη δασοπροστασία και πυροφύλαξη εντασσόμενοι στις σχετικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες που υπάρχουν.

Από την άλλη η προστασία του δάσους απαιτεί να αναβαθμίσουμε τις πόλεις και να φέρουμε τη φύση μέσα στις πόλεις, να κάνουμε τις γειτονιές πιο οικολογικές, τι πόλεις πιο βιώσιμες. Οι παρεμβάσεις για οικολογικές γειτονιές και βιώσιμες πόλεις είναι ανάγκη όχι μόνο για λόγους ποιότητας ζωής αλλά και για να στραφεί η οικονομία προς πιο υπεύθυνες, πράσινες, δραστηριότητες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με μια τέτοια πολιτική μπορεί να “επιστραφούν” στους πολίτες -με τη μορφή κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και υπηρεσιών - όσα αφαιρούνται από το εισόδημά τους με τα κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Διεκδικούμε ένα ρεαλιστικό όνειρο
Ως πολίτες θα παρακολουθούμε παθητικά να επιδεινώνεται η ζωή μας και οι όποιοι σχεδιασμοί να είναι ευκαιριακοί, χωρίς διάλογο με τους πολίτες και να καταλήγουν σε σπάταλα, χωρίς έμπνευση, έργα ή θα διεκδικήσουμε και θα προτείνουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν σταδιακά την απάνθρωπη πλέον πόλη; Να ονειρευτούμε πως θέλουμε τις πόλεις και τη ζωή μας μέχρι το 2020 και να διεκδικήσουμε το όραμα, ξεκινώντας από κάθε γειτονιά με βήματα και παρεμβάσεις που θα εντάσσονται, όμως, σε συνολικό σχέδιο για την Αττική του 2020.
Θέλουμε στις πόλεις μας να μπορούμε να πάμε στη δουλειά, το σχολείο, τα ψώνια μας απολαμβάνοντας τη διαδρομή, να βγαίνουμε βόλτα με το παιδικό καροτσάκι, να μπορούν τα παιδιά οι ηλικιωμένοι, τα ΑΜΕΑ να κυκλοφορούν με ασφάλεια. Να μπορούμε να γυμναζόμαστε και να βελτιώνουμε την υγεία μας μέσα από την καθημερινή κίνησή μας με το ποδήλατο και το περπάτημα. Να γίνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με μουσικές και θέατρο στο δρόμο και σε μικρούς χώρους στη γειτονιά μας. Να μπορεί όποιος θέλει να διαβάσει ήσυχα ένα βιβλίο κάτω από τη σκιά ενός δένδρου. Να μπορούν τα παιδιά των δημοτικών και σχολικών καλλιτεχνικών εργαστηρίων της περιοχής να πάρουν τα χρώματα και τα υλικά τους και να ζωγραφίσουν εκεί έξω. Να είναι η περιοχή μας ένα εικαστικό έργο της φύσης αλλά και της ανθρώπινης δημιουργίας. Να μπορούμε να παρατηρούμε δίπλα μας τη φύση, να ακούμε ένα κοτσύφι, γιατί όχι ένα αηδόνι.
Γιατί να μοιάζει αυτή η πόλη ουτοπία όταν είναι πραγματικότητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Ναι, μπορεί να γίνει πραγματικότητα αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικών, αλλαγή προτεραιοτήτων, ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

Πώς θέλουμε την περιοχή γύρω από τον Υμηττό μέχρι το 2020: «Πράσινες ζώνες» μέσα στην πόλη, γύρω από τον Υμηττό
Για να αλλάξουμε την πόλη και να επαναφέρουμε τη φύση μέσα στην πόλη αντί να επεκτείνεται αυτή σε βάρος του δάσους ή των φυσικών περιοχών χρειάζεται γύρω απόν Υμηττό η δημιουργία «πράσινων ζωνών», ενιαίων ζωνών πράσινου, ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων, βιώσιμης κινητικότητας, ανακαίνισης και επανάχρησης αξιόλογων βιομηχανικών κτιρίων, πολιτιστικής αναγέννησης και επανασύνδεσης με τη φύση. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να ξεκινήσει με έργα που θα αποκαταστήσουν και θα ενοποιούν πλατείες, δημόσιους χώρους, σχολεία, ρέματα, πολιτιστικά σημεία κάθε περιοχής δημιουργώντας ένα δίκτυο που διευκολύνει τη βιώσιμη κινητικότητα, την καθημερινότητα, τις βιοκλιματικές παρεμβάσεις στα κτίρια και στο χώρο, την αποτελεσματική κατανάλωση ενέργειας και νερού, την εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (μικρές ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά στα κτίρια, γεωθερμία, πράσινες στέγες), να οργανωθούν καλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίησης σε επίπεδο γειτονιάς αλλά και κατοικίας.

Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι αλλαγές αυτές
Παρόμοιες παρεμβάσεις είναι σε εξέλιξη σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι λέγαμε και λέμε ότι για να αντιμετωπιστεί η βαθιά οικονομική, δημοσιονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση απαιτείται μια πράσινη λύση και αλλαγές στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητα. Το ρεαλιστικό όραμα που προτείνουμε για την περιοχή μας είναι ένα παράδειγμα αυτής της λύσης. Μπορούν, όμως, να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά σε μια εποχή που περικόπτονται οι δημόσιες δαπάνες και η οικονομία καταρρέει;.
Οι Πράσινοι στην Ευρώπη απαιτούμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Προτείναμε, στο πλαίσιο ενός Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου (Green New Deal), να διατεθούν 500 δις ευρώ για πράσινες παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν 5.000.000 πράσινες θέσεις εργασίας. Χρειάζονται αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, κίνητρα και αντικίνητρα, για να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι. Απαραίτητα είναι και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως: (τοπικά) πράσινα ομόλογα για χρηματοδότηση δράσεων, δημιουργία τραπεζών με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους (όπως είναι η Ηθική Τράπεζα σε 7 ευρωπαϊκές χώρες με μετόχους Δήμους, συνδικάτα, περιφερειακές αρχές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, ή η Οικολογική Τράπεζα κα)
Αλλά κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία που στηρίζουν παρόμοιες παρεμβάσεις υπάρχουν και σήμερα, όπως πχ το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Συνοχής, το Jessica. Η ομάδα των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζει ένα οδηγό πηγών χρηματοδότησης των δήμων.
Είναι όμως απαραίτητη η δημιουργία (διαδημοτικών;) δομών από τους δήμους, για να οργανώσουν τα σχέδια και να πετύχουν στήριξη ή και να αναλάβουν επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή τους: δωρεάν ενεργειακή μελέτη για πακέτο κτιρίων, προετοιμασία φακέλων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής κι άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, συμφωνίες με τράπεζες που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση των έργων με στόχο καλύτερες συμφωνίες και διευκόλυνση ένταξης νοικοκυριών που δεν έχουν κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία, δημιουργία λαϊκών - δημοτικών επιχειρήσεων για ΑΠΕ

Μια πράσινη οικονομία, μια οικονομία των πολιτών
Το όφελος από αυτές τις αλλαγές θα είναι σημαντικό: ποιότητα ζωής αλλά και λιγότερα έξοδα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για ηλεκτρικό, νερό, διασκέδαση, μετακίνηση. Τα νοικοκυριά αλλά και οι δήμοι μπορεί να έχουν έσοδα, αν γίνουν παραγωγοί ενέργειας από τον ήλιο (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, σχολείων, δημόσιων κτιρίων) ενώ θα προστατεύεται το περιβάλλον μακροχρόνια.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι ο Υμηττός παραμένει ανοχύρωτος: «Είμαστε έτοιμοι από πλευράς καταστολής, οι εθελοντικές μας ομάδες είναι εξοπλισμένες, ενταγμένες σε συντονισμένο επιχειρησιακό δίκτυο, οι δεξαμενές είναι γεμάτες, η εκπαίδευση έχει ολοκληρωθεί, οι ασκήσεις έχουν γίνει και ενταχθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν έχει καθαριστεί ούτε μισό στρέμμα ξερών χόρτων, ούτε μισό στρέμμα από σκουπίδια. Φέτος ακόμη και το αυτονόητο, οι καθαρισμοί γύρω από την Κατεχάκη που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ δεν έχουν γίνει. Φέτος, το ίδιο το κράτος ανέλαβε να κάνει τους καθαρισμούς. Η δέσμευση της υπουργού ΠΕΚΑ κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη στη σύσκεψη στο ΣΕΚΥΠΣ, ήταν ότι τον Μάιο, 216 εποχικοί εργαζόμενοι θα αποψιλώσουν τα ξερά χόρτα και το δασαρχείο θα αναλάβει τη συντήρηση των δασικών δρόμων. Την ίδια δέσμευση επανέλαβε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Θάνος Μωραΐτης. Βρισκόμαστε στον Ιούλιο και δεν έχει καθαριστεί ούτε μισό στρέμμα. Αν ξεσπάσει φωτιά στον Υμηττό, ο βαθμός δυσκολίας σε σχέση με την κατάσβεση της θα είναι κατά 75% μεγαλύτερος».

Η Μαρία Βιτωράκη τόνισε ότι μια αποτελεσματική και συνεκτική δασική πολιτική παραμένει το ζητούμενο στη χώρα μας. “Ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής που τα δάση μας είναι πιο ευάλωτα από ποτέ σε φυσικές καταστροφές θα πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να ανταποκριθούμε και να αναπτύξουμε μηχανισμούς προσαρμογής στις νέες συνθήκες, παρακολούθησης των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στα δάση, έγκαιρης επέμβασης και συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η κύρια αιτία που τα δάση μας καταστρέφονται είναι ότι έχουν απαξιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η οικονομική τους σημασία για την εθνική οικονομία (για μια πράσινη οικονομία) έχει υποτιμηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα το δάσος να «παίρνει» αξία όταν μετατρέπεται σε οικόπεδο. Οι πολύτιμες οικολογικές και άλλες υπηρεσίες που παρέχουν τα δάση (προστασία από τη διάβρωση, εμπλουτισμός των υπόγειων νερών, προστασία του κλίματος, ρύθμιση του μικροκλίματος, αναψυχή, εκπαίδευση, έρευνα κα), δεν αποτιμώνται με οικονομικούς όρους και έχει εγκαταλειφθεί μακροχρόνια η βιώσιμη διαχείριση τους για την παραγωγή πολύτιμων αγαθών (π.χ ξυλεία, μέλι, ρετσίνι). Είναι απαραίτητο σήμερα να υιοθετηθούν σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, πολιτικές που επανασυνδέουν το συμφέρον των παραδασόβιων πληθυσμών με τη βιωσιμότητα των δασικών οικοσυστημάτων, να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας μέσω βιώσιμων χρήσεων των δασών και ευκαιρίες για ανάπτυξη μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας που βασίζεται στο δάσος (π.χ βιώσιμη υλοτομία, κτηνοτροφία, γεωργία, τουρισμός, χρήση της πλεονάζουσας βιομάζας του δάσους ως εναλλακτικό καύσιμο ή για παραγωγή κομπόστ).“

O Ηλίας Κυριακόπουλος ανέλυσε τις διατάξεις του νέου προεδρικού διατάγματος, επισημαίνοντας ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η ανακήρυξη της πρώτης ζώνης σε ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης. Τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι διαφωνούν με τις ρυθμίσεις για τη β ζώνη και διεκδικούν την επέκταση της Α ζώνης, με περιορισμό της β ζώνης μόνο στη γεωργική γη, καθώς και απαγόρευση της δόμησης σε όλο το βουνό χωρίς καμία εξαίρεση. Τέλος, ζήτησε την αυστηρή εφαρμογή του νεου θεσμικού πλαισίου με κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων και αποβολή κάθε αυθαίρετου κατόχου.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Το πάθημα δεν έχει γίνει μάθημα. Να προστατεύσουμε τον Υμηττό

Στην 3η επέτειο από την καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα οι Οικολόγοι Πράσινοι επισκεφθήκαμε τον Υμηττό και ξεναγηθήκαμε από τον ΣΠΑΥ, συζητήσαμε με το Δήμαρχο Βύρωνα κ. Ν. Χαρδαλία για τα σχέδια του Δήμου για μια «πράσινη διαδρομή» από την πλατεία Δεληολάνη μέχρι τον Υμηττό και συζητήσαμε στο δημαρχείο του Βύρωνα με πολίτες και ανθρώπους της αυτοδιοίκησης για τον Υμηττό. Στόχος ήταν να συζητήσουμε κατά πόσο έχει αλλάξει η πολιτική για την προστασία των δασών, πόσο έτοιμοι είμαστε για να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η καταστροφή και με τον Υμηττό, κατά πόσο το πάθημα του 2007 (Πάρνηθα, Πελοπόννησος, Εύβοια) και του 2009 (Αν. Αττική) έχει γίνει μάθημα.

Ομιλητές ήταν οι Νίκος Χαρδαλιάς, πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας κι Ανάπτυξης Υμηττού, Δήμαρχος Βύρωνα, ο Νίκος Χρυσόγελος, στέλεχος των ΟΠ, η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια Θεματικής Ομάδας Περιβάλλοντος, μέλος της Γραμματείας Αττικής των Οικολόγων Πράσινων και ο Ηλίας Κυριακόπουλος, συνεργάτης Οικολόγων Πράσινων σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Παρεμβάσεις στη συζήτηση έκαναν πολίτες καθώς και άλλα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων. Oι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν προσκαλέσει την Υπηργό ΠΕΚΑ και εκπροσώπους του Υπουργείου αλλά τελικώς κανένας δεν μπόρεσα να συμμετάσχει στη συζήτηση, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, απαιτείται επιβεβαίωση στην πράξη.

Ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του δάσους του Υμηττού, που είναι η τελευταία ανάσα για την Αττική αλλά και έχει αξία από μόνο του ως οικοσύστημα. Είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της προστασίας του μέσω της νομοθεσίας αλλά και η υλοποίηση των καλών προθέσεων που αν μείνουν λόγια θα αυξήσουν τους κινδύνους και τις πιέσεις. Προς το παρόν διαπιστώνουμε ότι το πάθημα του 2007 και του 2009 δεν έχει γίνει μάθημα αφού – παρά την καλύτερη προετοιμασία και υποδομές από τους τοπικούς φορείς και τον ΣΠΑΥ για την αντιμετώπιση πυρκαγιών – ακόμα δεν έχουν γίνει από το ΥΠΕΚΑ που έχει αναλάβει την ευθύνη – διάθεση πόρων, καθαρισμός του δάσους, πρόσληψη των εποχιακών, οργάνωση δασαρχείου στον Υμηττό. Ήδη από την αρχή του καλοκαιριού πάνω από 30 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στον Υμηττό, σε περιοχές που θεωρούνται «φιλέτα» –αλλά ευτυχώς έχουν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσκαλούν τα μέλη και φίλους τους να βοηθήσουν στη δασοπροστασία και πυροφύλαξη εντασσόμενοι στις σχετικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες που υπάρχουν.

Από την άλλη η προστασία του δάσους απαιτεί να αναβαθμίσουμε τις πόλεις και να φέρουμε τη φύση μέσα στις πόλεις, να κάνουμε τις γειτονιές πιο οικολογικές, τι πόλεις πιο βιώσιμες. Οι παρεμβάσεις για οικολογικές γειτονιές και βιώσιμες πόλεις είναι ανάγκη όχι μόνο για λόγους ποιότητας ζωής αλλά και για να στραφεί η οικονομία προς πιο υπεύθυνες, πράσινες, δραστηριότητες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με μια τέτοια πολιτική μπορεί να “επιστραφούν” στους πολίτες -με τη μορφή κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών και υπηρεσιών - όσα αφαιρούνται από το εισόδημά τους με τα κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.